N-VA vraagt versnelde vaccinatie voor militairen in buitenlandse operatie

De N-VA-fractie in de Kamer vraagt dat militairen in buitenlandse operatie sneller een coronavaccin kunnen krijgen. Aanleiding is de opschorting van de Belgische deelname aan operatie New Nero in Niger door een corona-uitbraak onder de soldaten.

Bron: BELGA

Eerder deze week haalde Defensie een vijftigtal Belgische militairen terug uit Niger. Een twintigtal van hen testte positief op het coronavirus, de dertig anderen hadden nauw contact met hun besmette collega’s en werden uit voorzorg ook gerepatrieerd. De Belgische deelname aan de operatie moest daardoor opgeschort worden.

N-VA-Kamerleden Theo Francken, Peter Buysrogge en Darya Safai vragen nu dat Belgische militairen die naar het buitenland gestuurd worden sneller een coronavaccin krijgen. “We vragen een uitzondering voor deze beperkte groep die we naar landen sturen met erg beperkte medische faciliteiten. Een oorlogszone als de Sahel is al een uiterst gevaarlijke omgeving, ze kunnen dit extra risico missen.”

Op dit moment maken militairen geen deel uit van de groepen die versneld gevaccineerd worden, al moet er nog vastgelegd worden wie precies onder de noemer essentiële beroepen valt. In de huidige timing komen die beroepsgroepen vanaf april aan de beurt, na de woonzorgcentra, ziekenhuizen, eerstelijnszorg, collectieve zorginstellingen en risicopatiënten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer