Tweede fase vaccinatieplan start voor eerste afgelopen is: ziekenhuispersoneel wordt vroeger ingeënt

 ©  BELGA

Meer dan de helft van alle Vlaamse woon-zorgcentra zijn op dit moment gevaccineerd. En aangezien er nog genoeg vaccins van Pfizer op overschot zijn, kunnen we versnellen en de tweede fase van het vaccinatieplan al aansnijden. Het ziekenhuispersoneel mag zich klaarmaken voor vaccinatie met Pfizer óf Moderna.

Hannes Heynderickx

Vanaf maandag starten vier ziekenhuizen met het inenten van hun personeel met het Moderna-vaccin. Het gaat om het ZNA Middelheim in Antwerpen, een ziekenhuis in Wallonië, Brussel en de Duitstalige Gemeenschap. En parallel aan de eerste uitrol van het Moderna-vaccin, zullen ook andere ziekenhuizen Pfizer-vaccins kunnen krijgen voor hun personeel. Dat heeft Dirk De Wolf, administrateur-generaal van het Agentschap Zorg en Gezondheid, vanmiddag bekendgemaakt.

“We hebben gisteren nagetrokken wat de vrije stock van het Pfizer-vaccin is”, zei De Wolf. “En we kwamen uit op een volume van 37.000.” Die 37.000 vaccins zullen zo snel mogelijk ingezet worden in de ziekenhuizen. Daarbij worden wel eerst de frontdisciplines bediend. Het personeel op de diensten intensieve zorg of de spoeddienst zal dus voorrang krijgen op andere werknemers.

De ziekenhuizen die dienen als opslagplaats voor de Pfizer-vaccins, komen eerst aan de beurt. Vandaaruit vertrekken de vaccins immers naar de woon-zorgcentra. Die ziekenhuizen krijgen nu de kans om een deeltje van hun opgebouwde stock zelf aan te snijden. Volgens De Wolf is het goed mogelijk dat ze daar dit weekend al mee beginnen. Na de inenting binnen de 41 zogenaamde ‘hubziekenhuizen’, wordt wat nog overblijft aan vaccins naar andere ziekenhuizen getransporteerd.

De tweede fase in de vaccinatiecampagne doorkruist dus de eerste fase – het inenten van de bewoners en het personeel van de woon-zorgcentra. Dat geeft ons de kans om meer vaart te maken. Wat uiteraard ook nodig is, aangezien de stijgende coronacijfers steeds meer druk op de ketel zetten. Volgens verschillende experten dreigt een derde golf ons land te overspoelen. De vaccinatiecampagne kan daar een stokje voor steken, maar dan moeten wel alle beschikbare dosissen vaccin toegediend worden.

KAART. Vaccinatiecentra raken bekend: hier zal je straks je spuitjes krijgen

In de woon-zorgcentra loopt alles vooralsnog op wieltjes. De Wolf deelde mee dat vandaag meer dan 50.870 rusthuisbewoners hun prik hebben gekregen. Meer dan de helft van alle rustoorden zijn op dit moment bedeeld.

Toch is de vaccinatiecampagne niet één goednieuwsshow. Vandaag raakte bekend dat Pfizer de komende periode minder vaccins zal kunnen leveren dan eerst gedacht. Wat de impact daarvan is op de Belgische vaccinatiecampagne, is nog niet helemaal duidelijk volgens Dirk De Wolf. Het zou wel kunnen dat het ziekenhuispersoneel door een vertraagde levering langer moet wachten op het tweede prikje van het Pfizer-vaccin. “Maar dat is medisch gesproken geen probleem”, zei De Wolf. “De intervalperiode tussen twee prikjes kan opgetrokken worden van 21 naar maximaal 42 dagen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen