Rellen na betoging voor Ibrahima: twee volwassen verdachten van rellen vrijgelaten, minderjarige krijgt taak opgelegd

 ©  BELGIAN_FREELANCE

Bron: BELGA

De twee meerderjarigen die woensdag waren opgepakt naar aanleiding van de rellen na de manifestatie voor de overleden Ibrahima Barrie, zijn vrijgelaten. Dat meldt het Brusselse parket. De twee waren opgepakt op verdenking van opzettelijke brandstichting maar volgens het parket waren er in dit stadium van het onderzoek onvoldoende bewijzen tegen hen. Een minderjarige verdachte van brandstichting werd toevertrouwd aan het parket van Verviers terwijl een minderjarige die opgepakt werd voor weerspannigheid, een prestatie van algemeen nut van 30 uur moet uitvoeren.

De 23-jarige Ibrahima Barrie werd zaterdagavond opgepakt door de politie Brussel Noord maar overleed nadien in nog onduidelijke omstandigheden. Het Brusselse parket heeft intussen een gerechtelijk onderzoek geopend voor onopzettelijke doodslag. Woensdagnamiddag hadden familieleden en sympathisanten naar aanleiding van het overlijden een manifestatie georganiseerd in Sint-Joost-ten-Node. Na afloop van die manifestatie kwam het tot relletjes, waarbij een honderdtal mensen betrokken waren en de politie 116 mensen oppakte. Het ging om 112 bestuurlijke aanhoudingen, waarbij 30 minderjarigen, en 4 gerechtelijke aanhoudingen.

LEES MEER. ‘Mocht deze betoging wel goedgekeurd worden?’ blijft de grote vraag: “Men wist op voorhand dat dit kon gebeuren”

Twee volwassenen en een minderjarige werden verdacht van opzettelijke brandstichting, en één minderjarige van weerspannigheid.

“De twee meerderjarige verdachten van opzettelijke brandstichting werden vrijgelaten bij gebrek aan voldoende bewijs tegen hen in dit stadium van het onderzoek”, meldt het parket vrijdag. “De minderjarige verdachte die voor dezelfde feiten van zijn vrijheid is beroofd, valt onder de bevoegdheid van het parket van Verviers.”

Daarnaast was er nog een minderjarige die was opgepakt voor weerspannigheid. Het parket had gevraagd hem in een gesloten instelling te plaatsen maar daar is de jeugdrechter niet op ingegaan.

“Nadat hij werd verhoord door de jeugdrechter, werd hij vrijgelaten onder de voorwaarden dat hij het ouderlijk gezag respecteert, geen nieuwe inbreuken pleegt, regelmatig naar school gaat en een prestatie van algemeen nut van 30 uur volbrengt”, aldus nog het parket.

LEES MEER. Schedelbreuk, gebroken neus en ribben: agenten vrijgesproken van geweld na “knullig” onderzoek

blg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen