Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdVaccin

Volgende week 40.000 vaccins minder: wat betekent dat voor de strategie?

Een verpleegkundige in een woon-zorgcentrum krijgt het Pfizer-vaccin.Beeld BELGA

Pfizer waarschuwt dat de levering van vaccins tot begin februari vertraging zal oplopen in Europa. Wat is de impact daarvan op de vaccinatiestrategie?

Nadat de Vlaamse regering deze week vol enthousiasme aankondigde de vaccinatiestrategie te kunnen versnellen, volgt nu een domper op de feestvreugde. Het farmabedrijf Pfizer kondigde aan dat zijn leveringen de komende weken vertraging zullen oplopen. De reden is dat Pfizer de productie voor dit jaar wil optrekken van 1,3 miljard naar 2 miljard dosissen. Daarvoor moet de productielijn in Puurs worden aangepast. Vanaf februari zullen de leveringen aanzienlijk verhogen, maar tot dan moeten we het even met minder doen.

Het nieuws kwam naar buiten via het Noorse gezondheidsinstituut. Dat vernam dat het volgende week 8.000 dosissen minder zou ontvangen dan gepland. Ook voor de EU-landen is er een impact, maar het is voorlopig onduidelijk hoe groot die is. 

In ons land viel de taskforce vaccinaties, onder leiding van Dirk Ramaekers, uit de lucht. Ook Vlaams welzijnsminister Wouter Beke (CD&V) moest het nieuws via de media vernemen. Voor ons land betekent het dat we komende week 40.000 vaccins minder ontvangen: in plaats van 100.000 krijgen we er 60.000, laat het federaal geneesmiddelenagentschap (FAGG) weten. De achterstand wordt ingehaald in de week van 15 februari. “De impact is al bij al beperkt”, zegt Ann Eeckhout van het FAGG.

Er is momenteel nog enige reserve. Mogelijk wordt er ook geschoven met de toediening van de tweede dosis om vertragingen in de leveringen op te vangen. De tweede prik volgt nu na 21 dagen, maar volgens de bijsluiter mag er tot 42 dagen na de eerste vaccinatie gewacht worden. “Ook hebben we enige marge omdat we tot zeven dosissen uit één flacon halen in plaats van vijf”, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen), die ook zetelt in de taskforce. “Voorlopig gaan we uit van de bestaande planning.” 

“We hebben het al genoeg herhaald: we moeten flexibel zijn”, zegt Jan Eyckmans, woordvoerder van federaal minister voor Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a). “Nadat we vorige week het nieuws hadden over extra leveringen, hebben we altijd gezegd dat het ook de andere kant kon opgaan.”

Vanaf begin volgende week start de vaccinatie van het ziekenhuispersoneel dat in aanraking komt met covidpatiënten. Daarbij wordt in eerste instantie een beroep gedaan op Pfizer/BioNTech-vaccins, al wordt er vanaf maandag ook een eerste keer gewerkt met het Moderna-vaccin. Dat moet vanaf begin februari ook voluit worden ingezet. In Vlaanderen gaat het om 37.000 mensen volgende week, onder wie ook 2.000 actieve huisartsen en tandartsen, die ouder zijn dan 65. 

Intussen loopt Vlaanderen zich ook stilaan warm voor de massavaccinatie. Vrijdag werd de lijst van 94 vaccinatiecentra bekendgemaakt. Daar zal de brede bevolking zijn prik kunnen gaan halen. Het proefdraaien start vanaf volgende maand.