Direct naar artikelinhoud
OverzichtCoronacijfers

Aantal hospitalisaties blijft dalen, aantal besmettingen stijgt minder fors

Aantal hospitalisaties blijft dalen, aantal besmettingen stijgt minder fors
Beeld Photo News

De stijging van het gemiddeld aantal coronabesmettingen in ons land vertraagt opnieuw. Op dagbasis is zelfs al sprake van een stabilisatie. De trend van het aantal opnames en overlijdens is wel nog steeds dalend, maar minder uitgesproken, blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

en

Het gemiddelde dagcijfer tussen 6 en 12 januari, 2.037,1 gevallen, lag 17 procent hoger dan in de week daarvoor. Een dag eerder ging het nog om een stijging van 24 procent. De stijging van het aantal besmettingen is al enkele dagen bezig, maar komt vooral doordat er wordt vergeleken met een week met daarin de feestdag 1 januari. Er wordt bovendien weer meer getest. Op de curve is de laatste dagen wel een stabilisatie te zien. 

Volgens de meest recente dagcijfers waarvoor data beschikbaar zijn, werden er op dinsdag 12 januari 2.459 besmettingen vastgesteld. Op maandag 11 januari ging het om 3.051 besmettingen, op zondag 10 januari om 856 en op zaterdag 9 januari 1.387. Voor woensdag 13 januari staan er nu al 2.174 nieuwe gevallen geregistreerd.

Meer getest

Een verklaring voor de toename is, zoals gezegd, dat er nu meer getest wordt: gemiddeld 45.317 testen per dag, of 50 procent meer dan in de voorgaande week. Reizigers naar rode zones in het buitenland moeten nu sowieso twee tests ondergaan als ze terugkeren naar België. Voorheen hing het af van wat ze op reis hadden gedaan.

De positiviteitsratio daalt wel nog. Van elke 100 uitgevoerde testen zijn er nu gemiddeld 5,17 positief. Het gaat om een lichte daling met 1,0 procent. We schuiven dus steeds meer op naar de WHO-drempel van 5 procent.

Ziekenhuizen

Het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames laat voor de tweede dag op rij een daling zien met 7 procent. Dagelijks werden in de periode van 9 tot en met 15 januari gemiddeld nog 121 patiënten opgenomen, een daling met 7 procent tegenover de zeven dagen daarvoor. 

Er liggen 1.877 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen (-2 procent), van wie 343 patiënten intensieve verzorging nodig hebben (-1 procent).

Overlijdens

De teller van het aantal coronadoden staat nu op 20.352. Het gemiddelde aantal nieuwe overlijdens per dag neemt verder af: in de periode van 6 tot en met 12 januari stierven in België dagelijks gemiddeld 51,7 mensen door het virus, 17,4 procent minder dan in de week daarvoor.