Familie van Ibrahima die overleed na arrestatie, roept op tot kalmte, maar eist dat de waarheid naar boven komt

 ©  rr

De familie van Ibrahima roept op tot kalmte, veroordeelt de rellen die plaatsvonden na de manifestatie nabij het Brusselse Noordstation en wenst de gewonde politieagenten een snel herstel toe. Maar ze eist ook dat de waarheid over de dood van Ibrahima naar boven komt, zo hebben advocaten Alexis Deswaef en Guerric Goubau zaterdag meegedeeld.

Bron: BELGA

Zaterdagavond is het precies een week geleden dat de 23-jarige Ibrahima Barrie werd opgepakt door de politie. Hij overleed nadien in nog onduidelijke omstandigheden. Woensdagnamiddag hadden familieleden en sympathisanten naar aanleiding van het overlijden een manifestatie georganiseerd in Sint-Joost-ten-Node die uitmondde in rellen.

LEES OOK. Hoe een wake opnieuw uitmondde in rellen in Brussel waarbij zelfs de koning ontzet moest worden

In een mededeling dankt de familie zaterdag de mensen die vreedzaam hebben gemanifesteerd en gerechtigheid hebben gevraagd voor Ibrahima. Want er is nog veel onduidelijkheid. Eerst vernam de familie zondag dat Ibrahima was opgepakt omdat hij de avondklok had geschonden, maar de dood is om 20.22 uur vastgesteld. Op maandag werd ze via een anonieme bron in de pers dan weer geconfronteerd met de hypothese dat drugs zouden verklaren waarom hij onwel werd op het commissariaat. Die aantijgingen worden echter tegengesproken door de eerste gegevens uit het onderzoek die hen verbaal zijn meegedeeld.

LEES OOK. ‘Mocht deze betoging wel goedgekeurd worden?’ blijft de grote vraag: “Men wist op voorhand dat dit kon gebeuren”

Onvoldoende verklaring

De familie heeft haar advocaten dan ook opgedragen om de reputatie van Ibrahima niet straffeloos te laten besmeuren met valse aantijgingen. Deswaef en Goubau beklemtonen alvast dat de eerste elementen uit de autopsie en het toxicologisch onderzoek geen voldoende verklaring geven voor de hartstilstand die de jongeman het leven kostte. Er zou ook een hartafwijking aan het licht zijn gekomen, maar ook dat kan op zichzelf geen verklaring zijn voor de hartstilstand. De precieze oorzaak is nog niet bekend.

LEES OOK. Dood 23-jarige in commissariaat: agenten pakten defibrillator maar toestel werd niet gebruikt

Burgerlijke partij

De procureur heeft intussen een onderzoeksrechter aangesteld, wat ook de vraag van de familie was. Ze stelde zich vrijdagmiddag burgerlijke partij. Het Brusselse parket heeft een onderzoek geopend naar onopzettelijke doodslag, en dat, zo stellen de advocaten, aangezien er vijf tot zeven minuten verstreken tussen het moment dat Ibrahima het bewustzijn verloor en de reactie van een eerste agent. Deswaef en Goubau vragen om ook arbitraire arrestatie en hechtenis toe te voegen. Ze onderstrepen dat de arrestatie is gebaseerd op een ongerechtvaardigd motief, namelijk omdat Ibrahima een politie-interventie aan het filmen was.

LEES OOK. Advocaat van familie Ibrahima: “Agenten lieten hem liggen nadat hij bewusteloos van zijn stoel was gevallen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen