Direct naar artikelinhoud
Psychologencommissie

Nieuwe wending in zaak-Kaat Bollen: één van de tuchtrechters op non-actief gezet na klacht over grensoverschrijdend gedrag

Het gaat om één van de rechters die een oordeel velden over de zaak-Kaat Bollen.Beeld BELGA

Een tuchtrechter van de Psychologencommissie is op non-actief gezet, nadat een klacht over grensoverschrijdend gedrag is binnengelopen. Het gaat om één van de rechters die een oordeel velden over de zaak-Kaat Bollen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en bevestigt Edward Van Rossen, voormalig directeur van de Psychologencommissie, aan Belga.

en

“De Psychologencommissie heeft dat bevestigd”, vertelt Van Rossen. “Ik veroordeel dit ten zeerste. Dit is absoluut schandalig, het is een aanfluiting van de hele vertrouwensband tussen een arts en patiënt. Ik ben er echt niet goed van.”

De klacht komt ongelegen, nadat de Psychologencommissie deze week in een mediastorm is terechtgekomen door de zaak-Kaat Bollen. “Dat is niet prettig natuurlijk, dat doet de beroepsgroep geen deugd”, vertelt Koen Lowet, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen. “De zaak-Bollen heeft veel media-aandacht gekregen, dat heeft er misschien mee te maken dat mensen meer geneigd zijn om de stap naar een klacht te zetten als ze vinden dat dat nodig is. Maar het is zeker niet zo dat deze klacht anders behandeld zou worden, omdat het om een tuchtrechter gaat. Elke klacht wordt behandeld zoals het hoort.”

Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) gaf te kennen dat hij rond de zaak-Bollen een overleg wil houden met de Psychologencommissie. “Als beroepsgroep zijn wij niet rechtstreeks betrokken bij dat overleg. We hebben wel opgeroepen tot een sereen debat, en we zijn tevreden dat de Psychologencommissie daarmee ingestemd heeft”, besluit Lowet.