Direct naar artikelinhoud
VaccinatiecampagneUpdate

Impact beperkt: Pfizer levert maar 7.000 dosissen minder volgende week

Impact beperkt: Pfizer levert maar 7.000 dosissen minder volgende week
Beeld Photo News

België krijgt volgende week niet 40.000 maar slechts 7.000 minder doses geleverd van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Dat zegt de taskforce die instaat voor de vaccinatiestrategie zaterdagavond.

en

Pfizer liet alle Europese lidstaten de voorbije dagen weten dat het zijn leveringen tijdelijk zal moeten vertragen. Dat doet het bedrijf om extra productielijnen te bouwen waardoor de volledige productie voor dit jaar fors de hoogte zou ingaan.

Het geneesmiddelenagentschap FAGG had vrijdagavond nog gezegd dat ons land door de vertragingen bij Pfizer slechts 60.000 in plaats van de geplande 100.000 doses geleverd zou krijgen. Die aankondiging leidde tot forse kritiek, onder meer bij de vaccinatietaskforce. Ook premier Alexander De Croo (Open Vld) reageerde misnoegd. “Dit zo een paar dagen op voorhand zeggen, dat gaat niet”, zei hij onder meer.

Impact beperkt

Nu laat de vaccinatietaskforce echter weten dat het farmabedrijf maandag toch 86.500 doses zal leveren, 7.000 minder dan gepland. “In vergelijking met de initiële inschatting is de impact dus beperkter”, luidt het. “In de praktijk zal de verminderde levering geen impact hebben op de vaccinatie van de eerste doelgroep, de bewoners en het personeel in de woon-zorgcentra. Voor de ziekenhuizen die begin volgende week hoopten versneld te kunnen starten met de eerste vaccinaties van zorgprofessionals, betekent dit een beperkte vermindering van hun voorziene quotum.”

Zaterdagavond vond een interministeriële conferentie Volksgezondheid plaats om het advies van de taskforce te bespreken. Wat Vlaanderen betreft - vaccinatie is een regionale bevoegdheid - bevestigen minister-president Jan Jambon (N-VA) en Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) alvast de beperkte gevolgen voor de vaccinatiecampagne.

Volgens de vaccinatietaskforce zou na volgende week “het voorziene leveringsritme hernomen worden”. Hij dringt er bij Pfizer wel aan op “tijdige communicatie om een dergelijke situatie in de toekomst te vermijden” en rekent erop dat de voorziene doses de volgende weken ook effectief geleverd worden. “We kijken uit naar de aangekondigde verhoogde productiecapaciteit die ook voor België, dankzij de Europese samenwerking, vanaf het tweede kwartaal een belangrijke positieve impact zal hebben op de vaccinatiestrategie”, luidt het tot slot.