Direct naar artikelinhoud
Politiek

Verontwaardiging over nieuwsjaarsreceptie Open Vld: ‘Jullie hebben een gigantische voorbeeldfunctie’

Op Twitter ontstond er vanochtend ophef over de digitale nieuwjaarsreceptie van Open Vld.Beeld Twitter

Open Vld organiseerde gisteren een nieuwjaarsreceptie. Digitaal weliswaar, maar toch is de verontwaardiging daags nadien groot. Vooral een selfie van Eline De Munck, met partijvoorzitter Egbert Lachaert en premier Alexander De Croo, zet kwaad bloed.

“Beste medeburger. Zolang je een tv-studio nabouwt in een grote living mag je blijkbaar doen wat je wil. Inclusief bandje en Eline De Munck.” Voormalig N-VA-kamerlid An Capoen gooide de knuppel in het hoenderhok op Twitter. Ook privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert reageerde scherp: “Ik hou niet van goedkope politieke afrekeningen, maar Alexander De Croo en Egbert Lachaert: jullie hebben een gigantische voorbeeldfunctie. Jullie vragen aan de bevolking om al een klein jaar grote inspanningen te doen. Hoe denken jullie dat dit Instagram-beeld daartoe bijdraagt?”

Twitter bericht wordt geladen...

Egbert Lachaert ging op Twitter in de verdediging. “De foto is ongelukkig en geeft geen goed beeld omdat iedereen dicht bij elkaar lijkt”, pareert hij de kritiek. “Het was evenwel niet zo in realiteit. De band stond in een andere ruimte, niet waar wij zaten.” Alles gebeurde volgens de coronaregels, aldus de liberaal.

“De opname vond plaats onder de geldende protocollen, zoals die ook gelden voor de audiovisuele sector en andere opnamegelegenheden”, voegen de liberalen er in een persbericht aan toe. “Het strikt naleven van die protocollen is altijd vereiste nummer één geweest.”

Peter De Roover (N-VA) zal de premier in de Kamer interpelleren over de nieuwjaarsreceptie. De Croo zal meer uitleg moeten geven of hij gezondheidsrisico’s heeft genomen zaterdagavond, of alle regels die voor de bevolking gelden zijn opgevolgd, en of hij vindt dat hij gepast heeft gehandeld.

Kamerlid Peter De Roover (N-VA).Beeld Photo News