©  BELGA

Twee scholen dicht, hele gemeente lamgelegd: Britse coronavariant lijkt niet te stoppen

Kan de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus nog worden gestopt? Dat is de vraag nu twee scholen in Edegem en Kontich de deuren sluiten na besmettingen. Tweeduizend gezinnen moeten in quarantaine. En in Houthulst raakten tientallen mensen besmet met de mutatie. De quarantaine wordt er uitgebreid naar tien dagen in plaats van zeven.

Koen Baumers, Patrick Vincent en Bart Roggeman
Bron: BELGA

Zowel op de middelbare school van Sint-Jozef in Kontich als in de basisschool Olfa-Elsdonk in Edegem zijn leerlingen besmet met de Britse variant van het virus. Beide scholen sluiten meteen, en dat de hele week lang. Alle leerlingen en personeelsleden worden vandaag of morgen getest. En ook alle gezinsleden van de leerlingen moeten in quarantaine.

Ook de leerlingen van de Aalsterse basisschool De Brug moeten zich laten testen om er zeker van te zijn dat ze niet besmet zijn met de Britse variant van het coronavirus.

In Edegem gaat het om 540 kleuters en lagereschoolkinderen, samen met hun leraars en het overige personeel. In Kontich zitten liefst 1.450 leerlingen op de school.

Alle gezinsleden van de leerlingen moeten per direct en al zeker tot en met zondag in quarantaine. Zij moeten voorlopig nog niet worden getest. Een van de betrokkenen is de Edegemse burgemeester Koen Metsu, wiens kinderen op de school in Edegem zitten. “Het is een zeer ingrijpende maatregel”, zegt de burgemeester. “En voor sommigen lijkt het misschien alsof er met een bazooka op een mug geschoten wordt. Maar we leggen ons neer bij deze beslissing en zullen er alles aan proberen te doen om een verdere uitbraak van het virus te voorkomen.”

Grootste uitbraak in Houthulst

Ook in Houthulst in West-Vlaanderen leidt de gemuteerde variant tot drastische maatregelen. 75 mensen in een woon-zorg­centrum raakten besmet en bij de andere inwoners steeg het aantal besmettingen in een week van 8 naar 53. Het is de grootste uitbraak van het virus in ons land tot nu toe.

“In Zuid-Oost-Azië zouden ze bij een dergelijke uitbraak het dorp volledig afsluiten”, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen).

Volledig afgesloten wordt de West-Vlaamse gemeente niet, maar het scheelt niet veel. De burgemeester verbood sociale evenementen en activiteiten en droeg iedereen op om thuis te blijven. “Het is hier altijd een stille ­gemeente, maar nu nog rustiger: het wordt opvallend goed nageleefd”, zegt burgemeester Joris Hindryckx.

Als er ook op de scholen besmettingen aan het licht komen, sluiten ook daar de scholen.

Langere quarantaine

Ook zijn de regels voor contactonderzoek en quarantaine aangescherpt: wie in contact kwam met een besmette persoon, moet tien dagen in quarantaine in plaats van zeven. De ministers beslissen weldra of die regeling wordt uit­gebreid naar de rest van het land, in een poging de Britse mutatie te stoppen.

“Als je dit gewoon loslaat, zal de Britse variant bij ons de dominante variant worden. Indien dat te snel gaat, zullen we een overspoeling zien van de intensieve zorg”, zegt diensthoofd Bruno Verhasselt van het lab dat de gevallen in Houthulst vaststelde.

“Het is nu een kwestie van testen, testen, testen om het op te pikken”, zegt Van Damme. “In het Verenigd Koninkrijk wordt 10 procent van de stalen getest op varianten, ons land zat aan 1 procent en is dat nu aan het opdrijven.”

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) roept iedereen ook elders in het land op om zeker de basismaatregelen toe te passen. “Handen wassen, afstand houden, in quarantaine gaan, dat werkt ook tegen die Britse mutant”, zegt hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer