De Juveniele zeearend op het Noordelijk Eiland. ©  Karl Van Overloop

Zeldzaam: zeearend gespot op Noordelijk Eiland in Wintam

Bornem -

De voorbije dagen waren de vrijwilligers van Natuurpunt weer aan het werk op het Noordelijk eiland. Ze kapten er onder meer het struweel. Onlangs werd in het natuurgebied een zeearend en dat vinden ze bij Natuurpunt wel heel goed nieuws.

Guy Delforge

“Het Noordelijk eiland in Wintam is uitgegroeid tot een van de beste vogelkijkgebieden in het rivierenland van de Schelde en de Rupel”, zegt Erik De Keersmaecker van Natuurpunt Rupelstreek en de Vogelwerkgroep Rupel. “Het gebied is eigendom van de Vlaamse Waterweg en wordt beheerd door het Agentschap Natuur- en Bos. Het Noordelijk eiland is makkelijk bekijkbaar vanaf de Rupel- en de kanaaldijk en is bereikbaar via de zeesluis van Wintam en via de veerboot vanaf het Tolhuis in Schelle.”

Vrijwilligers van Natuurpunt kapten het struweel langs de grote plas van het Noordelijk eiland. ©  Erik de Keersmaecker

Takkeneiland en nestvlotten

Natuurpunt startte op het Noordelijk eiland enkele soortenbeschermingsprojecten op. Zo werd er onder meer een takkeneiland gebouwd, worden er elke lente nestvlotten geplaatst en werd in de noordelijke plas een broedeiland aangelegd. Op het takkeneiland broeden elk jaar een 25-tal paartjes kokmeeuwen en de vrijwilligers van Vogelwerkgroep Rupel hopen dat er ooit lepelaars gaan broeden.

“Op de nestvlotjes broeden dan weer visdiefjes”, zegt De Keersmaecker. “Bijzonder sierlijke vogels, die momenteel overwinteren bij lagunes aan de kusten van West-Afrika. Het broedeiland fungeert als een veilige broedplaats voor kluten. Het zijn sierlijke wit-zwarte waadvogels met een naar boven gebogen snavel.”

Vrijwilligers van Natuurpunt werken aan het beheer van de houtkant langs de oevers van de grootste plas van het Noordelijk Eiland. “Elke winter wordt een deel van die houtkant gekapt, zodat die plas goed bekijkbaar blijft voor vogelkijkers, maar ook voor de vele honderden wandelaars, die het Noordelijk Eiland de voorbije maanden ontdekt hebben als een prima wandelgebied”, zegt De Keersmaecker.

De vliegende deur

Dat het Noordelijk eiland een topgebied is voor vogels, blijkt nu ook weer met de waarneming van een juveniele zeearend. “Na een jarenlange afwezigheid is de zeearend opnieuw gaan broeden in de Lage Landen”, zegt De Keersmaecker. “In Nederland broeden momenteel een vijftiental paren van deze indrukwekkende roofvogel, die met een vogelspanwijdte van ruim 2,40 meter en een vleugelbreedte van 80 centimeter in Nederland de vliegende deur wordt genoemd.”