Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenCoronacijfers

Hospitalisaties en overlijdens blijven dalen, besmettingen zitten op plateau

Archiefbeeld.Beeld Joris Van Gennip

Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen blijft stabiel, terwijl het aantal overlijdens en nieuwe ziekenhuisopnames blijft dalen. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. We lijken op een plateau te zitten wat het dagelijks aantal nieuwe infecties betreft.

en

Tussen 8 en 14 januari werden per dag gemiddeld 2.010,1 nieuwe besmettingen geregistreerd, een stijging met 9 procent ten opzichte van een week eerder. De stijging blijft wel vertragen: zondag ging het nog om een stijging met 11 procent, zaterdag om 17 procent. De curve van de infecties lijkt zo steeds meer op een plateau te belanden.

Volgens de meest recente dagcijfers waarvoor data beschikbaar zijn, werden er op donderdag 14 januari 2.062 besmettingen vastgesteld. Op woensdag 13 januari ging het om 2.201 besmettingen, op dinsdag 12 januari om 2.478. Voor vrijdag 15 januari staan er voorlopig 1.992 nieuwe gevallen geregistreerd. Er wordt bovendien weer meer getest.

In totaal zijn nu al 678.839 Belgen besmet geraakt met het virus.

Meer getest

Een gedeeltelijke verklaring voor de toename in besmettingen is, zoals gezegd, dat er nu meer getest wordt. Reizigers naar rode zones in het buitenland moeten nu sowieso twee tests ondergaan als ze terugkeren naar België. Voorheen hing het af van wat ze op reis hadden gedaan. Er werden in de periode van 8 tot en met 14 januari 45.340 tests afgenomen in België (+28 procent).

De positiviteitsratio daalt nog heel licht en bedraagt nu 5,04 procent (-0,7 procent) en ligt zo maar net boven de WHO-drempel van 5 procent. Ons land streeft naar een positiviteitsratio van 3 procent om te kunnen versoepelen.

Ziekenhuizen

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daalde tussen 11 en 17 januari wel nog met 10 procent, tot gemiddeld 115 per dag. 

Er liggen nu 1.892 Covid-patiënten in het ziekenhuis, van wie 367 op intensieve zorgen. Dat zijn er telkens 4 procent meer dan een dag eerder. 

Overlijdens

Tussen 8 en 14 januari stierven elke dag gemiddeld 51,4 mensen aan Covid-19, een daling met 6 procent in vergelijking met de week ervoor. Alles samen bezweken in ons land sinds het begin van de pandemie al 20.435 mensen aan Covid-19.