Vanaf deze week krijgt ook ziekenhuispersoneel coronavaccin

 ©  ap

Ook de zorgverleners in de ziekenhuizen krijgen deze week een vaccin tegen het coronavirus toegediend. Het gaat in de eerste plaats om verpleegkundigen en artsen op spoedgevallen, op intensieve zorg en op de covid-afdelingen. Voor het eerst zullen daarbij ook de Moderna-vaccins gebruikt worden. .

kma
Bron: belga

De vaccinaties in de woonzorgcentra draaien op volle toeren. Drie weken geleden kreeg Jos Hermans als eerste Vlaming een vaccin van Pfizer/BioNTech toegediend. Vandaag krijgt de 96-jarige Hermans zijn tweede dosis.

Tegen het einde van de maand moeten de bewoners en het personeel van alle woonzorgcentra in Vlaanderen een eerste prikje gekregen hebben. Uitzondering zijn de woonzorgcentra waar er een corona-uitbraak is.

Intussen mag ook een volgende doelgroep stilaan de mouwen opstropen voor het vaccin. Deze week kunnen namelijk ook de eerste zorgprofessionals in de ziekenhuizen een vaccin krijgen. Het gaat dan in de eerste plaats om ‘frontliniepersoneel’, denk aan het verplegend personeel en artsen op spoedafdelingen, intensieve zorg en covid-afdelingen.

De geplande vaccinatie van ziekenhuispersoneel werd vrijdag nog even on hold gezet, nadat Pfizer gemeld had dat het minder vaccins dan voorzien zou kunnen leveren. Maar zaterdagavond raakte bekend dat het farmabedrijf toch 86.500 doses van 93.500 beloofde vaccins voor deze week zal leveren. Op die manier blijft de impact op het vaccinatieschema erg beperkt.

Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid zijn er in een eerste stap 8.747 vaccins beschikbaar voor de Vlaamse hub-ziekenhuizen. Na bijkomende leveringen zal dat aantal tijdens de week nog oplopen tot een voorlopig totaal van 38.409.

Moderna-vaccin

Maandag worden ook voor het eerst Moderna-vaccins toegediend. Dat gebeurt in vier ziekenhuizen, één in Vlaanderen, één in Wallonië, één in Brussel en één in de Duitstalige Gemeenschap. Voor Vlaanderen gaat het om het Antwerpse ZNA.

Moderna heeft voorlopig slechts 8.000 vaccins geleverd. Over twee weken volgen er nog eens 13.000, twee weken later nog eens 31.500. Die aantallen blijven voorlopig vrij beperkt, maar over een maand zou het farmabedrijf grotere volumes kunnen aanleveren.