Bart Somers: “Wij reageren zo verkrampt op veranderingen”

Bijna elke week krijgt Bart Somers (Open Vld) een buitenlandse journalist of politicus op bezoek om over zijn ‘eigenzinnig’ Mechelen te praten. Dat doet de Mechelse burgemeester, genomineerd voor de World Mayor Price 2016, ook in De Zondag.

doro

“Mechelen heeft een onwaarschijnlijke metamorfose doorgemaakt”, legt de 52-jarige Somers uit. “Van het Chicago aan de Dijle in de jaren negentig tot een internationaal referentiepunt. Al ben ik de eerste om toe te geven dat Mechelen het paradijs niet is. Er is nog steeds armoede en criminaliteit.”

“Het probleem is dat veel politici gevangen zitten in een links-rechts-dilemma”, zegt de liberaal. “Links vreest dat een stevig veiligheidsbeleid synoniem staat voor repressie. Rechts maakt de fout de spierballen te rollen zonder oog voor de sociale dimensie. Die twee combineren, dát is de eigenzinnige aanpak van Mechelen.”

“Iedereen moet zich aanpassen”

“Iedereen moet zich aanpassen aan de diverse samenleving van de 21e eeuw”, dat is het uitgangspunt van het beleid van Somers. “In Mechelen is er één gemeenschap, en dat is de Mechelse gemeenschap. Scholen en verenigingen moeten zélf inspanningen leveren om divers te zijn. Als onze twee voetbalclubs roze shirts dragen op holebidag, óók de moslimvoetballers, dan geeft dat perfect de sfeer in onze stad weer.”

Somers vindt de Vlamingen zich moeten aanpassen. “Wij reageren zo verkrampt. We zien elke verandering als een bedreiging. Wie zo redeneert, doet hetzelfde als IS dat naar een samenleving streeft zoals die ten tijde van Mohammed was. Welke groep heeft onze samenleving het meest ondersteboven geschud? De vrouwen. Zij hebben op basis van de westerse waarden een volwaardige plek geëist. Zijn we daar slechter van geworden? Neen, integendeel. Idem voor de holebi’s. Ook toen was er verkramping. Als vandaag een nieuwe groep een volwaardige plaats opeist, dan moeten we toch geen angst hebben?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER