Direct naar artikelinhoud
AchtergrondCoronamaatregelen

Britse coronavariant rukt op. Belgische politiek wacht af

Premier Alexander De Croo (Open Vld).Beeld BELGA

Voorlopig  komen er geen strengere maatregelen voor wie reist. De Belgische regering wacht op Europees topoverleg donderdag. Daarna volgt dan een Overlegcomité. Premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) zaten maandag nog niet op dezelfde lijn wat een verbod op niet-essentiële reizen betreft.

en

Het kernkabinet van de federale regering vergaderde maandagmiddag over het nieuwste advies van de expertengroep GEMS. Volgens de experts is het nodig om strengere reisbeperkingen op te leggen om de verspreiding van de nieuwe covidvarianten in België te (proberen) vertragen.

Naar alle waarschijnlijkheid circuleert de Britse coronavariant B1.1.7 al breder in ons land dan gedacht. In een rusthuis in Houthulst raakten al meer dan honderd mensen besmet. Ook elders in de West-Vlaamse gemeente verspreidt de mutant zich als een lopende vuurtje. Zondagavond besloten scholen in Edegem en Kontich om de deuren te sluiten na infecties met de variant. 

Europa

De grenzen volledig sluiten, zoals tijdens de eerste lockdown, is momenteel niet aan de orde. Een harde sluiting is bijna onmogelijk te controleren en bovendien in tegenspraak met de Europese vraag aan lidstaten om het vrij verkeer van personen en goederen niet te belemmeren.

Tijdens een onlinebijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken maandag pleitte Belgisch minister Sophie Wilmès (MR) er daarom voor om tegen donderdag een gezamenlijk Europees ‘grenzenplan’ op te stellen. Donderdag staat een overleg van de Europese Raad op de agenda. De coronacrisis zal bovenaan op de agenda van de regeringsleiders staan.

“We zijn het er allemaal over eens dat de beste oplossing voor dit probleem een gezamenlijke Europese oplossing is. Daarom bereiden we nu de top van donderdag voor, in de hoop op een doorbraak daar. Anders kunnen we vrijdag toch nog zelf eigen maatregelen doorvoeren”, luidt het in de federale regering.

De Croo had maandag overleg met Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Die ging akkoord met deze aanpak. Als oud-minister van Binnenlandse Zaken beseft Jambon hoe moeilijk het is om het land af te grendelen. “Je zal snel op Europa botsen dan”, luidt het in zijn omgeving. Zowel federaal als Vlaams wordt nu al angstig uitgekeken naar de Krokusvakantie midden februari. Tegen dan moet de reisregels op punt staan.

Weekendtrips

Binnen het kernkabinet werd maandag stevig gediscussieerd over de verschillende opties om reizen te ontmoedigen, en de hele dag lang werd er geschoven met de verwachte timing van het Overlegcomité. Vandenbroucke bepleitte het verbieden van niet-essentiële reizen, maar stond daarbij tegenover de premier, die dat niet zag zitten. Hij zou wel toeristische reizen zo streng mogelijk te willen afraden.

Daarnaast lag er ook een voorstel op tafel om de na een reis verplichte quarantaine te verlengen van zeven naar tien dagen. Om zeker te zijn dat er geen risico meer is, is zeven dagen immers te kort. Het voorstel komt woensdag weer op tafel op de Interministeriële Conferentie.

Ten slotte werd er ook nagedacht om voor buitenlandse trips langer dan 16 uur het Passenger Locator Form (en de mogelijk bijhorende quarantaine) verplicht te maken. Nu is dat enkel voor wie minstens 48 uur in het buitenland was. “Op die manier kunnen we de weekendtrips naar Parijs en Amsterdam eruit halen, zonder dat we de grensarbeiders raken”, luidt het in de Wetstraat. 

Onder meer in Duitstalig België maakt men zich zorgen over een mogelijke verdere verstrenging, bijvoorbeeld tot maximaal 8 uur in het buitenland. In die streek gaan elke dag duizenden mensen over de grens hun brood verdienen.

Op het Overlegcomité van vrijdag zou normaal gezien ook een ‘afbouwplan’ uit de doeken gedaan worden: een weg uit de lockdown. De GEMS moet daarvoor met een voorstel komen. Maar het is volgens bronnen niet duidelijk of dat afbouwplan op tijd rond raakt.