Hoe de mythe van Blue Monday tot stand kwam

Voelt u zich vandaag een beetje blauw? Dan komt dat natuurlijk omdat het Blue Monday is, de wetenschappelijk meest deprimerende dag van het jaar. Nouja, wetenschappelijk. Niet echt.

Sinds 2005 wordt u er elke januari mee gebombardeerd: Blue Monday. Uitgevonden door een Engelse wetenschapper die een zogezegd waterdichte formule had gevonden voor het berekenen van de objectief meest deprimerende dag van het jaar.

Hoe kwam psycholoog Cliff Arnal, de grondlegger van het concept, erbij? Dit is de zogenaamde formule:

We leggen het even uit voor de minder wiskundigen onder u. W staat voor het weer. D voor debt of schulden. d voor het maandelijkse inkomen, T voor de periode sinds Kerstmis, Q voor hoe goed u zich nog aan uw goede voornemens houdt. M is dan weer goed voor de motivatie en de Na voor de goesting om actie te ondernemen.

Onberekenbare formule

Klinkt goed, als een set variabelen om geluk te berekenen in januari. Alleen blijkt het toch echt wel grotendeels om onzin te gaan. Puur theoretisch al: de parameters hebben geen eenheden meegekregen en dus kan het niet echt berekend worden. We herhalen: deze formule kan niet berekend worden.

En dat weet Arnall, de psycholoog die verbonden is met het concept, maar al te goed. Hij, samen met een reeks andere wetenschappers, kreeg namelijk een zak geld toegeschoven van reisbureau Sky Travel om zijn naam aan het idee te hangen. Enkele maanden later distantieerde de universiteit van Cardiff, waar Arnall kort werkte, zich van de man.

Wat is het toch met januari?

De bedoeling van Sky Travel was natuurlijk duidelijk: mensen in januari het gevoel geven dat ze iets konden ondernemen na Kerst. Een reisje boeken, bijvoorbeeld. Het concept werd wonderwel overgenomen door de media, en nu zijn we 15 jaar later nog steeds niet van die hardnekkige mythe verlost.

Natuurlijk speelt de idee van Blue Monday handig in op een gevoel dat wel echt bestaat. Zo is januari nog steeds een van de donkerste maanden van het jaar, maar is het nu echt de maand waarin we ons echt het slechtste voelen. Om het u even te kaderen: uit cijfers van de Zelfmoordlijn uit 2019 blijkt het volgende. Het meest aantal zelfdodingen in dat jaar vond plaats in oktober, met juni en december op de tweede en de derde plaats. Volgens het rapport is er echter geen trend te zien ten opzichte van de vorige jaren.

Heb je het toch lastig? Er is hulp. Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website zelfmoord1813.be

Lees ook:

Meer