Direct naar artikelinhoud
Lockdown

Belfius-CEO: ‘Natuurlijk zullen er faillissementen komen. Maar hebben we niet te veel cafés en restaurants in België?’

Marc Raisière.Beeld Photo News

Marc Raisière - wiens mandaat aan het hoofd van Belfius vorige week door de federale regering met vier jaar werd verlengd - heeft zich de woede van diezelfde regering op de hals gehaald. In een interview met Trends stelde hij: ‘Natuurlijk zullen er faillissementen komen (...) Maar hadden we niet te veel cafés en restaurants in België?’

en

“Waren ze allemaal winstgevend?”, vroeg Raisière zich af over de horeca-zaken die lijden onder de maandenlange sluitingen. “Waren ze allemaal levensvatbaar, zonder hun toevlucht te nemen tot 'in het zwart'? Ik ben me er terdege van bewust dat ik heel cru ben, maar een economie heeft af en toe nood aan een golf van sanering", voegde hij er aan toe.

MR-Kamerlid Denis Ducarme vraagt zich af of het tijd is om "minstens een herkadrering" te doen van de baas van Belfius, of hem "een publieke verontschuldiging" te vragen. 

“Het is schrijnend als we weten dat het de belastingbetaler is die Belfius (voordien Dexia, red.) heeft gered en nog steeds betaalt”, zegt Ducarme. Hij voegt eraan toe dat hij vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) zal interpelleren over de uitlatingen van Raisière.

Vicepremier Pierre-Yves Dermagne (PS) betreurt de uitlatingen van de CEO. “Een baas zou dat niet moeten zeggen, laat staan een baas van een grote bank. Achter de cijfers en percentages gaan banen, gezinnen en levens schuil die respect en steun verdienen, vooral in deze zeer moeilijke periode voor de horeca.”