Direct naar artikelinhoud
Corona-uitbraakUpdate

‘Duizenden in quarantaine door nalatigheid van enkelen’: irritatie bij burgemeester Edegem

Edegems burgemeester Koen Metsu.Beeld Photo News

Twee leerlingen van de kleuter- en basisschool OLFA in Edegem zijn besmet geraakt met de Britse variant van het coronavirus. Die is uiterst besmettelijk en daarom wordt geen enkel risico genomen en gaat de hele school een week in quarantaine. De besmettingen zijn het gevolg van een gezin dat zich niet aan de quarantaineregels hield na een reis, stelt Koen Metsu, burgemeester van Edegem (N-VA).

De basisschool OLFA Elsdonk in Edegem moet een week sluiten nadat twee positieve testen werden gemeld van de Britse variant van het Covid-19-virus. De leerlingen, het personeel en hun gezinsleden is al gevraagd om onmiddellijk voor tien dagen in quarantaine te gaan. “De eerste besmetting hier had vermeden kunnen worden als men zich aan de regels hield rond de quarantaine na het reizen”, zegt Metsu. Wie uit een rode zone terugreist naar ons land, moet zeven dagen in quarantaine en op dag één en zeven een coronatest ondergaan.

“We hebben beloofd en gegarandeerd dat we geen mensen gaan culpabiliseren”, stelt Metsu in een reactie aan VTM Nieuws. “Maar het is effectief zo dat als iedereen zich aan de regels van de quarantaine had gehouden na terugkomst van een reis, we dit hadden kunnen vermijden.”

In een reactie aan VRT NWS laat de burgemeester zich scherper uit. “Als iedereen zich aan de voorschriften had gehouden, hadden we nu niet in deze miserie gezeten. Dat is absoluut te betreuren”, zegt hij daar. “Dat is een verpletterende verantwoordelijkheid die vandaag nog eens onderstreept wordt. Het gaat over duizenden mensen, als je alle volwassenen erbij telt, die nu afhankelijk zijn van de - ja sorry - nalatigheid van enkelen.”

Resultaat tweede test niet afgewacht

Wat is er dan juist gebeurd? Volgens VTM NIEUWS is het een ouder van een leerling die zich niet aan de regels heeft gehouden. “Die ouder is tijdens de kerstvakantie gaan skiën”, legt journaliste Eva Peeters uit. “De ouder heeft zich bij terugkomst zoals het hoort laten testen, die test was negatief. De persoon is daarna ook in quarantaine gegaan en heeft zich na zeven dagen opnieuw laten testen.”

“Maar, en daar zit het probleem, dan heeft de ouder het resultaat van die test niet afgewacht en de quarantaine niet meer aangehouden. En die tweede test, die was wél positief. Vandaar dat er wordt gezegd dat die persoon in de fout is gegaan. De vraag is natuurlijk, stel dat die zich wel nog had gehouden aan de quarantaine, zou de ouder dan die leerling niet besmet hebben?”, werpt Peeters op. “Dat weten we niet zeker natuurlijk.”

Naar school

Zondagavond kwam in ieder geval aan het licht dat de ouder de Britse, meer besmettelijke coronavariant had meegenomen uit het buitenland. De nodige testen werden gedaan in het gezin, maar het kind zou toch naar school zijn gestuurd in afwachting van de tweede test. Intussen testte ook een tweede leerling positief op de variant. 

De leerlingen en leerkrachten van de school ( 550 kinderen, 50 personeelsleden) werden vandaag door een mobiel team getest. “We verwachten vanavond al de eerste resultaten”, vervolgt Metsu. “De tests zullen dan een indicatie geven of er echt een uitbraak is of niet. De quarantaine blijft de rest van de week gelden.” 

De burgemeester hoopt dat het drastische ingrijpen zal helpen om de verdere verspreiding van de Britse variant tegen te gaan. “In de controletoren is het aantal besmettingen in onze gemeente voorlopig niet opvallend gestegen. Maar die cijfers gaan de komende week niet dalen, vrees ik. Hopelijk zijn we er op tijd bij.”