Het Zwin is één van de watergebieden waarvan de Vlaamse overheid verwacht dat in 2033 de waterkwaliteit nog altijd slecht zal zijn, volgens de nieuwe beheerplannen voor de verschillende stroomgebieden.
Volledig scherm
PREMIUM
Het Zwin is één van de watergebieden waarvan de Vlaamse overheid verwacht dat in 2033 de waterkwaliteit nog altijd slecht zal zijn, volgens de nieuwe beheerplannen voor de verschillende stroomgebieden. © Provincie West-Vlaanderen

Natuurverenigingen waarschuwen voor slechte waterkwaliteit: “Amper 1% van de Vlaamse waterlopen is ecologisch gezond”

“We mogen ons niet laten verblinden door de successen, zoals de terugkeer van vissoorten of dieren als de zeehond, de bever, de otter en de ijsvogel: de toestand van de Vlaamse waterlopen is nog altijd abominabel.” Dat zeggen natuurverenigingen Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu, op basis van een rapport van het Europese Milieu-agentschap. Maar is het écht zo onherstelbaar slecht gesteld met het water in Vlaanderen, of kunnen we de doelstelling van 2027 alsnog halen door de waterkwaliteit de komende jaren beduidend op te krikken?

10 reacties

  • Geert Tamsyn

    3 jaar geleden
    Christian Deckers, drijfmest wordt geïnjecteerd op grasland, niet op open grond. En zo komt dat dan in grachten en beken terecht, want de verplichte tussenstrook wordt meestal niet gerespecteerd. Met kunstmest is het nog erger. Moderne landbouw betekent meestal de doodsteek voor akkervogels en insecten. Wat riolering betreft, hebt u gelijk.
  • Emi Hergersberg

    3 jaar geleden
    wij leven in het land van afraden en waarschuwen maar waar er verder niks gebeurt.
  • Erik Valgaeren

    3 jaar geleden
    Misschien eerst eens uit deze pandemie geraken ...
  • Dirk De Coninck

    3 jaar geleden
    Dit kunt ge geen landbouw meer noemen, maar land-vernietiging, de grond is volledig biologisch doodgemest!
  • Daniel Corstjens

    3 jaar geleden
    Maar goed dat die 1% in mijn achter tuin loopt, mooi helder water met visjes er in!