Direct naar artikelinhoud
CoronamaatregelenKinderen

Minister Dalle fluit gouverneur Decaluwé terug: verbod op activiteiten voor kinderen ‘on hold’

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé.Beeld Benny Proot

Haast en spoed... Een aankondiging van West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) viel maandag slecht bij zijn partijgenoten Benjamin Dalle en Joachim Coens. Het verbod op activiteiten voor kinderen werd in allerijl weer ingetrokken. 

Provinciegouverneur Carl Decaluwé kondigde maandagmiddag plots een verbod af op alle culturele, sport- en jeugdactiviteiten voor kinderen jonger dan 12 jaar in West-Vlaanderen. De uitbraak van de Britse variant van het coronavirus in Houthulst lag aan de basis van die beslissing. Volgens Decaluwé was het verbod nodig om “een pauzemoment in te lassen, om de situatie in West-Vlaanderen goed in te schatten”. Met de krokusvakantie stilaan in zicht vond hij dit, in samenspraak met de crisisraad van West-Vlaamse burgemeesters, een verdedigbare keuze.

Even later zwakte Decaluwé het verbod echter af: activiteiten in de buitenlucht mochten wel nog, klonk het. En nauwelijks enkele minuten later werd het verbod helemaal ‘on hold’ gezet, op vraag van Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle, een partijgenoot van de gouverneur.

Goed georganiseerd

Die laatste nam maandagmiddag onmiddellijk contact op met Decaluwé, bevestigt zijn kabinet. “Voor veel kinderen en jongeren zijn die activiteiten een heel belangrijk lichtpunt in deze moeilijke tijden”, zegt Tom Demeyer, de woordvoerder van Dalle. “Dit was geen goeie beslissing.”

Bovendien is volgens minister Dalle het jeugdwerk goed georganiseerd. Zo zijn er afgelopen zomer bijvoorbeeld amper coronabesmettingen vastgesteld op jeugdactiviteiten en -kampen.

Het verbod op jeugdactiviteiten in West-Vlaanderen staat ‘on hold’, maar dat wil nog niet zeggen dat het er sowieso niet doorkomt. De kwestie wordt nu doorgespeeld aan het Overlegcomité, dat vrijdag bijeenzit. Voor de wetenschappelijke experts is het verbieden van het jeugdwerk wel degelijk een mogelijke piste. “Maar voor minister Dalle is dat echt een van de allerlaatste opties”, luidt het.

Partijvoorzitter

Ook CD&V-voorzitter Joachim Coens mengde zich meteen in het debat, via Twitter. “Ik neem aan dat dit niet klopt?”, reageerde hij op een nieuwsbericht over het onverwachte verbod in West-Vlaanderen. Eenmaal de beslissing ‘on hold’ werd gezet, liet hij zijn tevredenheid blijken: “Goed zo”.

Coens, die ook telefonisch druk zette op De Caluwé, wil zijn partij maar wat graag in de markt zetten als de gezinspartij van Vlaanderen. Een verbod op alle jeugdactiviteiten voor kinderen jonger dan 12 jaar gaat daar lijnrecht tegenin. Binnen CD&V wordt aangegeven dat men ook moet blijven denken aan het mentale welzijn. 

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) liet ook al weten het verbod op activiteiten voor kinderen te betreuren. “Zeker als je dit als alleenstaande maatregel neemt, geef je te kennen dat kinderen de motor zijn van deze besmettingen, wat gewoonweg niet klopt”, zegt hij.