Direct naar artikelinhoud
Pfizer: ‘Meer vaccins maken, dat is niet zomaar even aan de knop draaien’
AchtergrondVaccins

Pfizer: ‘Meer vaccins maken, dat is niet zomaar even aan de knop draaien’

Beeld Photo News

Pfizer slaat mea culpa over de verwarrende communicatie rond de tragere levering van vaccins. ‘In een ideale wereld hadden we vroeger en beter gecommuniceerd.’ In woonzorgcentra blijft de campagne keurig op koers, in ziekenhuizen zullen ze minder snel van start kunnen gaan doordat er ‘slechts’ 7.000 doses minder geleverd worden.

Een storm in een glas water. Zo noemt topman Karel Van De Sompel van Pfizer in een interview met 'VTM Nieuws' de heisa die afgelopen weekend ontstond rond zijn bedrijf. Vrijdagavond raakte bekend dat ons land 40.000 dosissen minder zou krijgen dan de voorziene 93.500. Het bericht kwam hard aan bij de taskforce die instaat voor de vaccinaties. 

“We waren zeer verrast”, reageerde Dirk Ramaekers, het hoofd van de taskforce. “Het is moeilijk werken op deze manier. Het vertrouwen heeft een knauw gekregen. Laten we hopen dat het bij een eenmalige hapering blijft. Het sterkt ons wel in de overtuiging dat we voorzichtig moeten blijven.” 

Ook de topman van het Federaal Geneesmiddelenagentschap Xavier De Cuyper was not amused. “Het is onbegrijpelijk. Iedereen kan aanvaarden dat er zich problemen voordoen in een productieketen. Maar pas 48 uur voor de levering daarover communiceren, is onaanvaardbaar. Wij hopen allemaal dat het niet meer zal gebeuren. Ook bij de andere leveranciers niet.” Premier Alexander De Croo (Open Vld) sloot zich aan bij de kritiek op Pfizer: “Dit een paar dagen op voorhand zeggen, gaat niet.”

Betrouwbare partner

Zaterdag werd druk overlegd en werden berekeningen gemaakt om te zien welke impact de beslissing van Pfizer op het vaccinatieschema zou hebben. Maar om 17 uur kwam het bedrijf zelf met de oplossing: er zouden toch nog 86.500 vaccins geleverd worden. Dat zijn er geen 40.000 maar 7.000 minder dan voorzien. “De impact is kleiner dan we oorspronkelijk hadden ingeschat”, liet de taskforce weten. 

“In de praktijk zal de verminderde levering geen gevolgen hebben op de vaccinaties in de woonzorgcentra.” Alleen zal er een klein beetje impact zijn voor het personeel in de ziekenhuizen, zei federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a).

In een vaccinatiecampagne is wederzijds vertrouwen van levensbelang, beseft Pfizer. Country manager Karel Van De Sompel benadrukt dan ook dat Pfizer een betrouwbare partner blijft en geeft toe dat de communicatie beter had gekund. “In een ideale wereld hadden we de autoriteiten een paar dagen op voorhand kunnen verwittigen.”

Cijfers aangepast

Pfizer verwijst naar de “complexe context” waarin alles zich afspeelt. Het bedrijf heeft zoals alle farmabedrijven in dit verhaal een contract met de Europese Commissie en meldde daar donderdag dat er minder dosissen zouden geleverd worden. Voor het bedrijf de Belgische overheid officieel op de hoogte kon brengen, waren er al berichten en aantallen verspreid. “De cijfers zijn dan in de loop van vrijdag en zaterdag nog aangepast. Eigenlijk is dit een storm in een glas water. Want uiteindelijk is de impact voor België voor komende week minimaal”, zegt Van De Sompel.

Pfizer heeft al 270.000 dosissen geleverd. Daar komen er nu 86.000 bij. “In totaal gaat het dus om 356.000 vaccins. Dat zijn er 7.000 minder dan voorzien, maar er is eigenlijk een voldoende grote stock.” De voorraad vaccins die nu nog in de diepvriezers liggen, zullen in de loop van deze week opgebruikt worden, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme. “De start van een vaccinatiecampagne heeft iets exponentieels. We starten geleidelijk: een marathon begin je ook niet met een spurt.” Pfizer maakt zich sterk eind maart 1,3 miljoen dosissen te kunnen leveren. “En in het tweede kwartaal gaat er versneld worden, maar ik heb nog geen exacte cijfers daarover”, zegt de topman.

400.000 meer

De tijdelijke vermindering van het aantal vaccins heeft te maken met de productiecapaciteit in de fabrieken in Puurs en bij het Duitse BioNTech. “Toen wij goedkeuring kregen van het Europees Geneesmiddelenagentschap hadden wij met de Europese Commissie een overeenkomst om 200 miljoen dosissen te produceren. Dat was nog maar twee weken geleden. Dat is intussen opgeschaald naar een extra 400.000 die we moeten klaarmaken voor de Europese Commissie. Dat kunnen we niet doen door even aan de knop te draaien en maal drie te doen. We moeten onze productiecapaciteit aanpassen, testen doen, goedkeuringen krijgen. Dat vertraagt onze leveringen.”

Of het de volgende weken nog kan gebeuren dat er minder wordt geleverd dan voorzien? “Dat zou kunnen, maar ik ga me niet uitspreken over concrete aantallen.”