Dipje op het werk? Deze armband meldt het aan de baas

Alles nog naar wens in het thuiswerkkantoor? De Moodbeam-armband probeert vinger aan de pols te houden bij het massale telewerken. Met de wearable houden leidinggevenden vanop afstand de mentale toestand van werknemers in de gaten.

Het zijn geen 10.000 stappen of verbrande calorieën die door Moodbeam worden gemonitord. Wel of je al dan niet met een goed gevoel terugkijkt op de voorbije werkdag. Met een druk op de gele knop geef je aan dat je professioneel gezien gelukkig was die dag, de blauwe knop wijst op een ontevreden gevoel. De slimme armband staat in verbinding met een mobiele applicatie en een online interface. Managers krijgen zo een overzicht via een online dashboard, waarop af te lezen staat hoe hun medewerkers zich voelen.

500 keer ‘Gaat het?’ op één seconde

Het Britse technologiebedrijf Moodbeam hoopt met de wearable een oplossing te formuleren voor het afwezige fysieke contact op kantoor, waardoor mentale problemen bij medewerkers onopgemerkt dreigen te blijven. ‘Bedrijven proberen een connectie te maken met al hun personeel dat van thuis uit werkt’, legt Christina Colmer McHugh uit aan BBC, mede-oprichter van Moodbeam. ‘Zo kan je aan 500 mensen tegelijkertijd ‘gaat het?’ vragen, zonder de telefoon te nemen.’

Het gadget werd in 2016 al gelanceerd als consumentenproduct, maar richt zich nu op de professionele markt. Nieuw is dat de gegevens van gebruikers niet langer geanonimiseerd worden, maar dat de werkgever specifiek kan zien wie rapporteerde (on)gelukkig te zijn. Volgens McHugh omdat gebruikers hier zelf expliciet om vroegen. Behalve ontevredenheid signaleren op individueel niveau, kan de werkgever ook tevredenheidsscores vergelijken tussen bijvoorbeeld verschillende afdelingen, teams of leeftijdscategorieën.

Wat met privacy?

De werkgever kan het dragen van zo’n armband niet verplichten, en het blijft volgens Moodbeam een persoonlijke keuze van elke werknemer. Toch waarschuwen critici voor het toenemend gebruik van technologische snufjes die ons in de gaten houden tijdens het thuiswerken. Moodbeam benadrukt dat het gebruik van hun tool kan zorgen voor ‘verhoogde productiviteit’, ‘een beter welzijn’ en ‘minder absenteïsme’. De Amerikaanse nonprofitorganisatie Electronic Frontier Foundation (EFF) waarschuwt er echter voor dat dit soort technologieën een potentiële bedreiging kunnen vormen voor de privacy van de werknemer. ‘Werkgevers moeten doen wat ze kunnen om hun werknemers onder de best mogelijke omstandigheden te laten werken’, aldus EFF in een reactie. ‘Maar dat mag niet ten koste van de privacy van de werknemers gaan.’

Meer