Direct naar artikelinhoud
Zaak-Kucam

Parket opent onderzoek naar perslek in zaak-Kucam na aangifte van Theo Francken

Gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).Beeld Twitter

Het parket van Antwerpen is een onderzoek gestart naar vermoedelijke perslekken in de zaak-Kucam. Dat schrijft De Standaard. Het onderzoek komt er nadat gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aangifte deed.

Afgelopen weekend schreef De Standaard op basis van uitgelekte telefoontaps en verhoren dat Francken – die voor alle duidelijkheid niet terechtstond in de zaak-Kucam – de Kamer tijdens een hoorzitting over de affaire om de tuin heeft geleid. 

De Standaard kon de ver­horen lezen die de speurders afnamen van Francken en zijn voormalige ­kabinetsmedewerkster Lies V., net als de uitgeschreven telefoongesprekken die de ex-staatssecretaris met V. voerde in de uren en dagen voor en na de inval bij ­Kucam. Uit die telefoontaps en verhoren ­onder ede blijkt niet dat er op het kabinet strafrechtelijke medeplichtigheid was bij het gesjoemel van Kucam.

Wat wel op elke bladzijde naar voren komt volgens de krant, is het complete gebrek aan controle van het kabinet op de praktijken van ­Kucam. Uit het dossier blijkt ook dat Francken het niet als zijn taak beschouwde om de nochtans concrete en geloofwaardige tips te checken die hem nog tijdens zijn staatssecretarisschap bereikten over de fraude door Kucam. Ook blijkt dat ­Francken tijdens zijn hoorzitting in de ­Kamer onwaarheden vertelde. Tot slot valt uit de stukken af te leiden dat het kabinet-Francken wel op de hoogte was van geldsommen die Kucam – zij het als borg – vroeg.

Francken ontkende de aantijgingen afgelopen weekend met klem. De N-VA’er zei ook erg geschrokken te zijn dat “dat zo opgeblazen wordt”. Intussen heeft hij aangifte gedaan voor de perslekken, wat resulteert in een onderzoek door het Antwerpse parket.