Direct naar artikelinhoud
Design of the Year Award

Kunstenaars maakten een wip op de muur tussen Mexico en de VS. Daar winnen ze nu een prestigieuze designprijs mee

Kunstenaars maakten een wip op de muur tussen Mexico en de VS. Daar winnen ze nu een prestigieuze designprijs mee
Beeld AFP

Een reeks knalroze wippen, die ervoor zorgden dat kinderen met elkaar konden spelen aan de grensmuur tussen de Verenigde Staten en Mexico, heeft de prestigieuze Design of the Year Award gekregen. Dat schrijft The Guardian.

In 2019 gingen foto’s en video’s van de wippen, die geïnstalleerd werden op de grensmuur tussen El Paso in Texas en Ciudad Juárez in Mexico, viraal. De ontwerpers poogden met de kunstinstallatie een unieke brug te slaan tussen twee gemeenschappen.

De twee professoren die de kunstinstallatie ontwierpen, willen mensen aan het nadenken zetten over het concept van grenzen. “Ik denk dat het steeds duidelijker wordt met de recente gebeurtenissen in de Verenigde Staten dat we niet muren, maar bruggen moeten bouwen”, aldus professor Virgina San Fratello.

“Muren voorkomen niet dat mensen het Capitool binnendringen”, reageert professor Ronald Rael. “Muren voorkomen niet dat virussen zich verspreiden. We moeten nadenken over hoe we verbonden en samen kunnen zijn zonder elkaar te kwetsen.”

De installatie haalde het van meer dan 70 andere ontwerpen, waaronder het ‘steekvrije’ vest met Britse vlag van Banksy, waarmee rapper Stormzy optrad op Glastonbury. Met het vest wilden de twee de vele steekincidenten in het Verenigd Koninkrijk aan de kaak stellen. 

View this post on Instagram

Een foto die is geplaatst door Banksy (@banksy) op

Twitter bericht wordt geladen...