Direct naar artikelinhoud
Eten en drinken

Westvleteren voortaan aan huis geleverd: ‘Willen ook tijdens lockdown trappist blijven verkopen’

De monniken lieten speciale dozen maken om hun bier te versturen.Beeld RV

De monniken van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren zijn begonnen met de levering aan huis van hun wereldvermaarde trappist. Het gaat om een proefproject: een beperkte hoeveelheid bier gaat de deur uit, verpakt in een kartonnen doos. ‘Klanten moeten voor hun Westvleteren niet meer van de andere kant van het land naar hier rijden.’

Liefhebbers van Trappist Westvleteren kunnen sinds anderhalf jaar een bestelling plaatsen via de website trappistwestvleteren.be. Ieder order moet daarbij door de klant aan de poort van de abdij worden afgehaald. Dit systeem blijft bestaan, maar daarnaast lanceerden de monniken van de Sint-Sixtusabdij een pilootproject waarbij de trappistenbieren aan huis worden geleverd.

“Ongeveer de helft van ons Belgisch cliënteel woont in West- en Oost-Vlaanderen. De andere klanten uit België moeten vaak van heel wat verder komen om hun bestelling af te halen. Daarom werd binnen een werkgroep van de abdij al geruime tijd nagedacht over een breder klantenbereik”, zegt broeder Godfried, prior van de Sint-Sixtusabdij.

Essentiële verplaatsingen

De verkoop van Trappist Westvleteren is de enige bron van inkomsten van de broeders van de Sint-Sixtusabdij. In het voorjaar van 2020 werden de monniken geconfronteerd met de gevolgen van de economische lockdown. “Gedurende twee maanden verkochten wij aan de abdijpoort geen trappistenbier meer, omdat enkel nog essentiële verplaatsingen waren toegelaten”, zegt broeder Godfried. 

“Allerlei alternatieven werden overwogen om onze trappist tot bij de consument te brengen als er zich opnieuw een algemene lockdown zou voordoen. Dit resulteerde in een aangepast pilootproject met e-commerce, waarbij wij een deel van onze biervoorraad via een pakjesdienst aan huis zullen laten leveren. Voorlopig bieden wij deze nieuwe service enkel aan naar adressen in België.”

Milieuvriendelijke verpakking

De technische aanpassingen aan de webshop waren niet ingewikkeld. Aan de productiekant daarentegen had het heel wat meer voeten in de aarde, omdat zowel het bottel- als nagistingsproces volledig afgestemd is op de houten krat. De monniken maakten zich vooral zorgen over het breukvrij verzenden van de bieren en de duurzaamheid. Ook werd gevreesd dat een groot aantal van de populierenhouten kratten nooit meer zijn weg naar de abdij zou terugvinden. “Daarom ontwierpen we een krat en een doos uit 100 procent gerecycleerd karton.”

De flessen worden mooi verpakt.Beeld RV

“Dankzij de samenwerking met een pakjesdienst zullen heel wat minder kilometers moeten afgelegd worden om ons bier tot bij de consumenten te brengen. Klanten die relatief ver van de abdij wonen, zullen eerder geneigd zijn om voor de dienst met levering aan huis te kiezen. Bovendien wordt verwacht dat het nieuwe systeem zal bijdragen tot een nog ruimere en billijkere distributie van onze bieren.”

Crashen

Omwille van het arbeidsintensieve karakter van de recycleerbare, kartonnen krat zal maar een beperkte hoeveelheid van de bieren aan huis worden geleverd. Het gros van de productie zullen de monniken in houten bakken aan de poort blijven verkopen.  

Er werd, net zoals bij alle andere verkoopmomenten van Trappist Westvleteren, vooraf geen ruchtbaarheid gegeven aan de start van het pilootproject. Op die manier wilden de monniken vermijden dat de toeloop naar de website te groot zou worden en de online winkel zou crashen. Elke verkoopsessie wordt enkele dagen van tevoren aangekondigd op de website van de brouwerij.