Direct naar artikelinhoud
Coronavaccin

Israëlisch onderzoek: ‘Pfizer-vaccin voorkomt overdracht van coronavirus’

Israëlisch onderzoek: ‘Pfizer-vaccin voorkomt overdracht van coronavirus’
Beeld Photo News

Het vaccin van Pfizer zorgt er ook voor dat je het virus niet op anderen kunt overdragen. Dat blijkt uit een Israëlisch onderzoek waarover The Telegraph bericht. De deelnemers aan het onderzoek ontwikkelden tot twintig keer meer antilichamen binnen een week nadat ze de tweede dosis van het vaccin hadden gekregen.

Voor het onderzoek werden 102 medische medewerkers van het Sheba Medical Center die beide injecties hebben gekregen, onderzocht. Bij slechts twee proefpersonen was de hoeveelheid antilichamen laag. Een van de proefpersonen leed echter aan een aangetast immuunsysteem. Er is nog geen verklaring waarom de tweede persoon geen antilichamen ontwikkelde. Dat wordt nog verder onderzocht.

Liefst 98 procent van de participanten heeft meer antilichamen ontwikkeld dan de patiënten die hersteld waren van het coronavirus. 

Professor Gili Regev-Yohai verklaarde dat mensen die beide doses van het vaccin hebben gekregen hoogstwaarschijnlijk geen drager van het virus zullen worden en het niet verder zullen verspreiden vanwege het hoge gehalte aan antilichamen dat ze hebben aangemaakt. Dit zou de eerste indicatie zijn dat een coronavaccin de overdracht van het virus kan stoppen.

‘Verwachtingen overtroffen’

Maandag had het ziekenhuis ongeveer 80 procent van zijn werknemers ingeënt met de eerste dosis, goed voor in totaal 7.106 mensen. 4.848 personeelsleden kregen al een tweede injectie. “De resultaten van het onderzoek zijn in overeenstemming met het experiment van Pfizer en overtroffen zelfs de verwachtingen”, zei Regev-Yohai nog.

Het is een van de eerste onderzoeken die plaatsvond buiten Pfizers eigen onderzoek naar de werkzaamheid van het vaccin.

Record in vaccinaties en besmettingen

Israël heeft ondertussen recordaantallen opgetekend, zowel in het aantal toegediende vaccinaties als in het aantal besmettingen met het coronavirus.

Volgens premier Benjamin Netanyahu zijn maandag ook 186.000 mensen ingeënt met een vaccin tegen het virus. In totaal kregen al 2,2 miljoen Israëli’s een eerste dosis toegediend. Daarnaast kregen 422.000 mensen ook een tweede dosis, aldus minister van Gezondheid Juli Edelstein.

Israël maakt een derde golf mee. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn in de afgelopen 24 uur 10.021 nieuwe besmettingen opgetekend, voor het eerst was dat dus meer dan 10.000. Het zorgsysteem in het land zit tegen de limiet. Het land telt iets meer dan 9 miljoen inwoners. Al twee weken geldt in Israël een lockdown met strikte beperkingen.