Direct naar artikelinhoud
CoronacijfersCrisiscentrum

Viroloog Steven Van Gucht: ‘Britse variant zorgt niet voor een ergere ziekte dan we gewoon zijn’

Viroloog Steven Van Gucht: ‘Britse variant zorgt niet voor een ergere ziekte dan we gewoon zijn’
Beeld Photo News

Het gaat nog steeds de goede kant uit met de coronacijfers in ons land, ondanks de komst van virusvarianten. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht, al benadrukt hij dat we het virus goed moeten blijven bestrijden. ‘De Britse variant zorgt niet voor een ergere ziekte dan we gewoon zijn. De gekende maatregelen blijven dus ook werken tegen deze nieuwe varianten.’

Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen daalt opnieuw licht, “een trend die zich de komende dagen zal voortzetten”, aldus Van Gucht tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum. “Sinds november zitten we op een plateau van 2.000 tot 3.000 besmettingen per dag. Dat is beter dan de buren, maar het evenwicht blijft fragiel. Het plateau ligt hoger dan we willen.”

Er zijn ook een paar opvallende trends op te merken per leeftijdscategorie, aldus viroloog Steven Van Gucht. “Bij 80-plussers zien we een daling van 20 procent.” In de jongere groepen is er dan weer een stijging. “Bij de 30- tot 60-jarigen, en de kinderen en jongeren onder de 20 jaar zien we een toename. En die is het meest uitgesproken bij kinderen onder de 10 jaar. We zien daar afgelopen week een stijging van het aantal besmettingen met 27 procent.”

Britse variant

“Er zijn de voorbije dagen meer besmettelijke varianten vastgesteld: zondagavond was er al sprake van 91 Britse en 7 Zuid-Afrikaanse. Dat aantal zal wellicht nog stijgen.” 

We moeten het coronavirus goed blijven bestrijden, los van de varianten die circuleren, meent Van Gucht. “De Britse variant geeft dezelfde symptomen. Het zorgt niet voor een ergere ziekte dan we gewoon zijn. De gekende maatregelen blijven dus ook werken tegen deze nieuwe varianten”, aldus Van Gucht. Het beperken van contacten, social distancing, het dragen van mondmaskers en een goede ventilatie: “Deze zaken veranderen niet. Anderhalve meter blijft de regel, ook wanneer we een masker dragen.”

Quarantaine

Het verontrust Van Gucht wel dat de mobiliteit in ons land stijgt. “We verplaatsen ons terug meer naar het werk. We zitten daarmee tot op het niveau van december. Dit zal ongetwijfeld druk zetten op de cijfers.”

“Testen, het opsporen van contactpersonen en quarantaine zijn nog steeds cruciale wapens. Laat u testen, ook bij milde klachten. Volg nauwgezet de quarantaineregels. Zo zullen we ongetwijfeld nieuwe varianten kunnen indijken in de toekomst”, besluit Van Gucht.