Direct naar artikelinhoud
Rusland

Navalny gaat in de tegenaanval met documentaire over miljardenpaleis van Poetin

Vladimir Poetin baadt dinsdag in ijskoude temperaturen buiten Moskou ter ere van Driekoningen. Volgens Navalny liet de Russische president een paleis bouwen voor ruim een miljard euro.Beeld AP

Het team van Aleksej Navalny heeft een 2 uur lange documentaire uitgebracht over de financiering van een paleis van president Poetin. De documentaire is een van Navalny’s grootste corruptieonderzoeken en verschijnt vier dagen voor een landelijke demonstratie tegen de opsluiting van de oppositieleider.

In de film richt Navalny zich op een nieuw paleis in tsaristische stijl vlakbij badplaats Gelendzjik aan de Zwarte Zee. Navalny stelt dat het paleis speciaal gebouwd is voor Poetin. Kosten: 100 miljard roebel (1,1 miljard euro).

De documentaire is een spectaculaire tegenaanval van Navalny, een dag nadat Poetins autoriteiten hem lieten opsluiten via een flitsproces. Dat vond plaats in een politiebureau met aan de muur een portret van Genrich Jagoda, een van de hoofduitvoerders van de Stalinterreur.

De documentaire, met een uitgebreid artikel onderdeel van de website palace.navalny.com, begint met een oproep aan kijkers om zaterdag mee te doen aan demonstraties door het hele land. Het is de eerste keer dat de oppositie de straat opgaat sinds de vergiftiging van Navalny in augustus.

Poetins veiligheidsdienst verbiedt de demonstraties en zal naar verwachting optreden tegen deelnemers. Sinds Navalny’s terugkeer in Rusland, afgelopen zondag, zijn tientallen aanhangers van Navalny gearresteerd. Maandag werd iemand bestraft wegens ‘klappen als steun voor Navalny’.