Ziekenhuispersoneel moet langer wachten op vaccin, woonzorgcentra blijven prioriteit

Pfizer kan geen zekerheid bieden voor het aanleveren van de nodige vaccins in de komende weken. ©  fvv

De overheid stelt de vaccinaties van het personeel in de Belgische ziekenhuizen uit omdat Pfizer deze en volgende week minder vaccins levert dan voorzien. Dat komt zeer hard aan in ziekenhuizen waar er morgen met vaccinatie zou worden gestart.

vhn, dc
Bron: Belga

Het was intussen duidelijk dat Pfizer deze week iets minder dosissen zou leveren dan voorzien, en ook volgende week zou het bedrijf het vooropgestelde aantal - circa 90.000 dosissen - niet halen. Vanaf half februari zou er wel weer meer worden geleverd dan verwacht.

Met de vaudeville van afgelopen weekend in gedachten, koos de regering ervoor om het zekere voor het onzekere te nemen en de planning in de ziekenhuizen te herbekijken. Dat komt zeer hard aan in ziekenhuizen waar er morgen met vaccinatie zou worden gestart. Nu kunnen die pas enkele dagen later of ergens volgende week doorgaan.

Planning herzien voor alle Belgische ziekenhuizen

De ziekenhuizen zullen de vaccins mogen gebruiken die ze in de diepvries hebben zitten, maar moeten dan wellicht een tweetal weken de vaccinaties uitstellen. ‘Hallucinant’, zegt Margot Cloet, topvrouw van Zorgnet-Icuro. ‘Dit is een onmogelijke situatie voor de ziekenhuizen. Dit is ontzettend verwarrend en krijg je aan de ziekenhuismedewerkers niet meer uitgelegd.’

De wijziging blijft niet beperkt tot Vlaanderen. ‘Alle ziekenhuizen in alle regio’s van het land moeten zich aanpassen aan de planning. De levering gebeurt op nationaal niveau en de toewijzing gebeurt dan in verhouding tot het bevolkingsaantal. Als een gewest zijn planning moet wijzigen, moeten alle gewesten dat doen’, vertelde Sabine Stordeur, project manager van de Taskforce vaccinatie, dinsdagavond in het RTBF-programma ‘Questions en prime’. Ze was voorzichtig om voorspellingen te doen over de vaccinaties aangezien de planning ‘bijna dagelijks’ wijzigt.

Prioriteit ligt bij woonzorgcentra

Het agentschap Zorg en Gezondheid heeft nog geen zicht op het precieze aantal vaccins dat wel wordt geleverd. Daarom reserveert het de beschikbare vaccins die deze week beschikbaar zijn en volgende week verwacht worden voor de woonzorgcentra. ‘Zij blijven de eerste prioritaire groep voor vaccinatie’, benadrukt Zorg en Gezondheid.

Woensdag is er opnieuw overleg gepland met de ziekenhuishubs om op basis van nieuwe informatie over de leveringen van Pfizer de planning te herbekijken. Zorg en Gezondheid vindt dat de onduidelijkheid over de komende leveringen bewijst dat het nodig is om voldoende reserve in te bouwen in de planningen, en dat er soms een reserve in de diepvriezers moet zitten. Het lijkt zo eerdere kritieken te willen pareren.

‘Enorm teleurstellend’

Bij de ziekenhuizen is de ontgoocheling over het uitstel groot. ‘Als ziekenhuis hebben wij steeds onze rol en verantwoordelijkheid in deze coronapandemie opgenomen. Sterker nog, we zijn steeds een stap verder gegaan, zowel tijdens de eerste coronagolf, in onderzoek bij de bestrijding van covid-19 en nu recentelijk in onze rol als hub tijdens de vaccinatiecampagne en locatie voor sequencing van mogelijke coronavarianten’, zegt dr. Yves Breysem, algemeen directeur van het Jessa-ziekenhuis in Hasselt. ‘Om dan te elfder ure te horen dat nu door een achterstand in de levering het vaccinatieschema van het ziekenhuispersoneel in gedrang komt, is enorm teleurstellend en frustrerend.’

Volgens de ziekenhuizen wordt het dan ook moeilijk om medewerkers en artsen gemotiveerd te houden. ‘De teleurstelling bij onze teams in de frontlijn is enorm groot. We voelen ons op zijn minst gezegd in de steek gelaten door de overheid, die de voorbije dagen aanhoudend beloftes heeft gedaan om zo snel mogelijk te kunnen opstarten’, aldus dr. Raf Lippens, directeur van ziekenhuis Sint-Trudo in Sint-Truiden. ‘Het wordt zeer moeilijk om dat aan onze mensen die al bijna een jaar een uitputtende strijd voeren, uit te leggen dat zij nu niet in aanmerking komen voor een vaccin.’

Het vertraagde scenario is te betreuren, maar oorspronkelijk kreeg het ziekenhuispersoneel pas half februari het begeerde spuitje. Er lopen nu op Europees niveau gesprekken met Pfizer om toch een zekere continuïteit in de leveringen te kunnen krijgen.