Direct naar artikelinhoud
Update

Tientallen doden en gewonden bij ontsporing trein in India

Zeker 39 mensen zijn omgekomen toen een nachttrein in het zuidoosten van India ontspoorde. Nog een vijftigtal anderen raakte gewond, melden officiële bronnen. De trein reed van Jagdalpur naar Bhuvaneshawar.



Zeven wagons zijn ontspoord nabij het station van Kuneru, in het district Vizianagram in de staat Andhra Pradesh. Toen ze van het spoor raakten, kwamen sommige in botsing met een goederentrein op het parallelle spoor.

Tientallen doden en gewonden bij ontsporing trein in India

"Heel wat passagiers stierven ter plaatse", aldus woordvoerder van de lokale spoorwegen J.P. Mishra. "De wagons raakten bij het ongeval zwaar beschadigd. Anderen kwamen om onderweg naar het ziekenhuis." Volgens Mishra ligt momenteel een vijftigtal mensen in het ziekenhuis. De dodentol kan evenwel oplopen, want veel gewonden zijn er erg aan toe.

Tientallen doden en gewonden bij ontsporing trein in India

Reddingsteams werkten de hele nacht door. Op foto's van lokale media en op Twitter is te zien hoe ze de wagons proberen open te krijgen, zich door de omgevallen wagons bewegen en gewonden op brancards naar buiten tillen. De slachtoffers worden afgevoerd naar omliggende ziekenhuizen voor verdere behandeling.

Tientallen doden en gewonden bij ontsporing trein in India

Oorzaak

"De oorzaak van het ongeval is nog onduidelijk", aldus Mishra. De spoorwegen hebben een onderzoek bevolen. Mogelijk is het ongeval te wijten aan slecht functionerende remmen of nalatigheid van de bestuurder, maar ook sabotage wordt voorlopig niet uitgesloten.

"Maoïstische rebellen zijn actief in de regio waar het ongeval gebeurde. We zullen nagaan of er aan de rail is geprutst", zegt een medewerker van de spoorwegen die anoniem wenst te blijven.

Oorzaak

Veel treinongelukken

India wordt met enige regelmaat opgeschrikt door ongelukken met treinen. Het spoornet in het land is qua grootte het derde van de wereld, maar is qua onderhoud, sein- en communicatiesysteem in slechte staat. In 2012 meldde de overheid nog dat elk jaar 15.000 mensen omkomen door treinongelukken.

Het dodelijkste ongeluk vond in 1981 plaats. Een trein viel in de Baghmatirivier in het noorden van India. 800 mensen kwamen om het leven. Afgelopen november waren er 146 doden toen een volle passagierstrein ontspoorde nabij de stad Kanpur. Het was het dodelijkste ongeval in de afgelopen vijf jaar.

De regering van premier Narendra Modi heeft beloofd om over een periode van 5 jaar 137 miljard dollar (128 miljard euro) te investeren in de modernisering en beveiliging van het spoornet.

Veel treinongelukken