Direct naar artikelinhoud
Economie

Vakbonden willen niet onderhandelen over loonopslag, werkgevers vinden die houding ‘onaanvaardbaar’

Een arbeider in een fruitbedrijf.Beeld Photo News

De vakbonden spelen het hard in de onderhandelingen met de werkgevers over de loonopslag voor de komende twee jaar. Ze dreigen ermee de gesprekken te verlaten nog voor ze begonnen zijn.

Maandag was er een eerste vergadering met de Groep van Tien, het overlegorgaan met de toppers van werkgevers en bonden. Het moest het startschot zijn van de onderhandelingen over het interprofessioneel akkoord, waar de afspraken over loonopslag worden vastgelegd.

Na afloop besloten de bonden dat verder praten weinig zin heeft. Normaal stond vandaag een nieuwe vergadering gepland, maar die gaat niet door. In plaats daarvan geven de drie vakbonden in de namiddag een persconferentie waar ze hun eisen nog eens in de verf willen zetten.

De maximale marge voor loonopslag bedraagt 0,4 procent, zo werd vastgelegd op basis van een vergelijkende studie met de buurlanden. Maar dat is voor de bonden veel te weinig, zeker voor sectoren die in het afgelopen coronajaar mooie winsten konden optekenen, zoals de farma of retail. 

Ze vrezen bovendien dat de werkgevers nog met extra eisen op de proppen zullen komen over flexibilisering, zoals meer overuren of extra nachtarbeid in de e-commerce-sector. Door de onderhandelingen nu al stop te zetten, zou de bal in het kamp van de regering terechtkomen.

Tijdens de vorige legislatuur hadden de bonden die zet nooit overwogen. “Met de regering-Michel zitten de werkgevers in een zetel”, was het adagium ACV-voorzitter Marc Leemans. Nu zit op elk sociaal departement een socialist, van Pierre-Yves Dermange (PS, Werk), over Frank Vandenbroucke (sp.a, Sociale Zaken) tot Karine Lalieux (PS, Pensioenen).

Toch is deze strategie zeker geen garantie op succes. Ook de onderhandelingen over het optrekken van de uitkeringen via de ‘welvaartsenveloppe’ liepen vast en werden doorgespeeld naar de regering. Die is het debat nog niet eens begonnen en stuurt de discussie telkens terug naar de sociale partners.

Voor de werkgevers is de houding van de bonden onaanvaardbaar “in de grootste economische crisis ooit”. Ze wijzen erop dat via de index er sowieso een automatisch stijging van de lonen 2,8 procent zit aan te komen. Ze vragen de gesprekken weer op te starten.