Direct naar artikelinhoud
Economie

IMF: ‘Economisch herstel Duitsland en Frankrijk eerder begonnen dan verwacht’

IMF-topvrouw Kristalina Georgieva.Beeld EPA

Het economisch herstel van de coronacrisis lijkt in grote Europese landen als Duitsland en Frankrijk eerder ingetreden dan voorzien. Dat zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat zijn ramingen voor de grootste economieën uit de eurozone heeft bijgesteld.

Onderzoekers van de organisatie komen voor de twee landen uit op een iets kleinere krimp over 2020 dan ze in oktober voorzagen. Dat betekent ook dat er dit jaar verhoudingsgewijs een beperktere inhaalslag zal plaatsvinden.

De Duitse economie kromp vorig jaar met 5,4 procent en trekt volgens de nieuwe ramingen in 2021 waarschijnlijk 3,5 procent aan. Volgens het IMF komt de klap in Duitsland relatief minder hard aan dan in andere landen. Dat is mede te danken aan de forse Duitse overheidssteun. Er moet bij de oosterburen in eerste instantie wel rekening gehouden worden met een schokkerig en ongelijk verdeeld economisch herstel. Pas als er veel mensen gevaccineerd zijn zal het herstel aan kracht winnen, waarschuwt het IMF. De organisatie denkt niet dat de Duitse economie voor 2022 weer op haar oude niveau komt.

Frankrijk

In Frankrijk nam de crisis vorig jaar een hap van 9 procent uit de economie, komt naar voren uit de cijfers. Daar is dit jaar waarschijnlijk sprake van 5,5 procent groei. Volgens het IMF is Frankrijk een van de landen die economisch het hardst geraakt zijn door de pandemie, onder meer omdat de Franse economie voor de virusuitbraak al de nodige problemen kende. De Franse overheid zou er goed aan doen bij haar steun aan het bedrijfsleven ook te kijken naar een aanpak van haar hoge schulden.

Het IMF publiceert vaker tussentijdse rapporten waarin het de economie van bepaalde landen onder de loep neemt. Volgende week komt het fonds met ramingen voor de wereldeconomie als geheel. IMF-topvrouw Kristalina Georgieva heeft onlangs al aangegeven dat die waarschijnlijk iets minder somber zullen zijn dan de voorspellingen uit oktober. Dat is vooral te danken aan de vele positieve cijfers die afgelopen maanden zijn verschenen over het derde kwartaal, toen veel landen herstelden van de eerste lockdowns.