Eerste aanwijzingen dat Pfizer-vaccin ook minder besmettelijk maakt

Netanyahu kreeg de eerste Pfizer-prik ©  Belga

Bemoedigend nieuws uit een Israëlische studie over het Pfizer-vaccin. Het zorgt er wellicht voor dat mensen die de prik krijgen het virus niet verder kunnen verspreiden. De deelnemers van het onderzoek ontwikkelen tot twintig keer meer antilichamen binnen een week nadat ze de tweede dosis van het vaccin hadden gekregen.”Goed nieuws, maar nog geen bewijs”, reageert Marc Van Ranst.

Bron: The Daily Mail

102 medische personeelsleden van het Sheba Medical Center werden onderzocht. Zij kregen twee dosissen van het Pfizer-vaccin . Bij slechts twee proefpersonen was de hoeveelheid antilichamen erg laag. Een van de twee leed aan een aangetast immuunsysteem. Waarom de tweede persoon geen antilichamen ontwikkelde, wordt nog verder bekeken, zo schrijft The Daily Mail.

“De resultaten van het onderzoek zijn in overeenstemming met het experiment van Pfizer en overtroffen zelfs de verwachtingen”, zei Regev-Yohai nog.

Zo goed als alle deelnemers ontwikkelden meer antilichamen, een week nadat ze de tweede dosis van het vaccin hadden gekregen, dan de patiënten die hersteld waren van het coronavirus. Die antilichamen zijn belangrijk omdat ze ons tegen ziektes beschermen.

Professor Gili Regev-Yohai verklaarde dat mensen die beide doses van het vaccin hebben gekregen waarschijnlijk geen drager van het virus zullen worden en het niet verder zullen verspreiden omwille van het hoge gehalte aan antilichamen dat ze hebben aangemaakt. Dat zou de eerste aanwijzing zijn dat een coronavaccin de overdracht van het virus kan stoppen.

“Beperkte studie”

Volgens viroloog Marc Van Ranst betekent de studie goed nieuws, maar is het bewijs beperkt. ”Het gaat om een beperkte studie, bij jonge en gezonde mensen, die een hele hoge dosis antlichamen aanmaken, veel hoger dan bij wie de ziekte gehad heeft. En als je zoveel antilichamen hebt, zal je wellicht het virus ook niet meer doorgeven”, zei hij dinsdag in ‘De afspraak’.

Het is een van de eerste onderzoeken die plaatsvond buiten Pfizers eigen onderzoek naar de werkzaamheid van het vaccin.

Israël dient intussen een recordaantal vaccinaties toe. In totaal kregen al 2,2 miljoen Israëli’s een eerste dosis toegediend. Daarnaast kregen 422.000 mensen ook een tweede dosis.

Tegelijk woedt er ook een derde golf. Dinsdag werden er 9.917 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Het land, met 9 miljoen inwoners, zit sinds twee weken in de greep van een strenge lockdown.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen