Cuesta en Cullen clashten vorige maand nog. ©  JEFFREY GAENS

Extra wissel bij hoofdblessure? Neuroloog Wibail: “Goed idee”

De Premier League staat vanaf volgende week extra wissels toe bij een hoofdblessure. “Het zou goed zijn om dit ook in België toe te passen”, aldus neuroloog Alain Wibail, verbonden aan het ZOL.

Kristof Liberloo

Hoofdletsels zijn al langer een probleem in de sport, ook in het voetbal. Denk maar aan de zware botsing tussen KRC Genk-verdediger Carlos Cuesta en Anderlecht-middenvelder Josh Cullen vorige maand. Cuesta werd toen noodgedwongen en terecht gewisseld. Maar te vaak wordt er nog te weinig rekening gehouden met de mogelijk dramatische gevolgen van zo een clash. Daarom onderneemt de Premier League nu actie. Vanaf volgende week start in Engeland een testfase waarin twee extra wissels worden toegestaan bij een hoofdblessure. Als een ploeg zo een vervanging doorvoert, mag de tegenpartij op hetzelfde moment eveneens bijkomend wisselen, zodat er geen misbruik van de nieuwe regel gemaakt wordt.

15.000 botsingen per jaar

Neuroloog Alain Wibail looft het Engels initiatief. “Dit is zeker zinvol”, aldus Wibail van ziekenhuis Oost-Limburg. “Voetballers lopen een behoorlijk risico op hoofd- en hersenblessures. Volgens een Nederlandse studie zijn er dat bij onze noorderburen 15.000 per jaar, profs en amateurs samen. Vaak worden hoofdletsels niet opgemerkt en dus ook niet juist behandeld. Op termijn kan dit ernstige gevolgen hebben. Het risico op dementie wordt daardoor bijvoorbeeld groter bij voetballers die vaak koppen of botsen.”

Messi niet wisselen?

De praktijk zal moeten uitwijzen hoe de regel toegepast zal worden. Luistert de speler naar zijn clubdokter, ook als hij toch verder wil spelen? Zal de coach de arts vragen om een spelbepalende aanvaller te laten doorspelen, ondanks die stevige dreun tegen het hoofd? En wanneer moet een voetballer gewisseld worden na een botsing, als hij niet tot drie kan tellen? Neuroloog Wibail: “Wanneer een speler het bewustzijn verloren heeft, al is dat maar even, dan mag er geen discussie over ontstaan en moet hij van het terrein. Maar ook als er symptomen van een hersenschudding vast te stellen zijn, dan vind ik dat een wissel altijd moet plaatsvinden. Ik heb het dan over hoofdpijn, misselijkheid, braken, traag reactievermogen, duizeligheid… Dat zijn allemaal alarmsignalen die echt ernstig genomen moeten worden. Ook bij sterspelers, ja. Al kan ik me voorstellen dat een trainer Kevin De Bruyne of Lionel Messi liever op het terrein houdt dan de rechtsachter bijvoorbeeld. Maar op medisch vlak mag dat niet meespelen.”

Nog niet in België

In België zijn er nog geen plannen om de regel ook in te voeren, leerde navraag ons bij de Pro League. “Maar het zou toch goed zijn om hierover na te denken”, vindt Wibail. “Voetbal is natuurlijk een contactsport, maar we mogen die hoofdletsels zeker niet onderschatten. Het is wel goed dat de arbitrage strenger is geworden en te agressief spel bestraft. Ook het moderniseren van de trainingen is een hoopvolle evolutie. Alle voetballers doen spierversterkende oefeningen, waardoor hun nekspieren beter ontwikkeld zijn om schokken op te vangen. Alleen neemt het niet weg dat we erg voorzichtig moeten blijven, de jongste jaren is duidelijk geworden dat voetballers ook geconfronteerd worden met chronische hoofdpijn, omdat ze niet voldoende rust genomen hebben na een hoofdblessure.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer