Direct naar artikelinhoud
DubbelinterviewVincent Van Quickenborne en Jean-Marie Dedecker

‘Draag nu eens een kostuum’, zei Jean-Marie. Door die restyling is mijn vrouw voor mij gevallen’

Vincent Van Quickenborne: ‘Ik had de keuze tussen Binnenlandse Zaken en Justitie. Mensen raadden me af om Justitie te nemen, maar mijn vrouw gaf de doorslag: ‘Als het vree moeilijk is, moet je het doen. Te makkelijk is niks voor jou.’’Beeld Geert Van de Velde

‘Ruziemaker’, ‘verrader’, ‘ongeleid projectiel’, ‘kontlikker’, ‘bruine tong’: het is een kleine greep uit het proza dat Vincent Van Quickenborne (47) en Jean-Marie Dedecker (68) de voorbije vijftien jaar naar elkaars hoofd slingerden. Als liberale senatoren waren ze begin deze eeuw onafscheidelijk, tot een broederstrijd in Open Vld hen uit elkaar rukte. Sinds kort hebben ze zich verzoend. ‘In de koffiekamer van het parlement keken we elkaar voor het eerst weer in de ogen: ‘Komaan zeg!’’

De begroeting op het kabinet van Van Quickenborne is hartelijk. Tot Dedecker de twee hippe thermossen op het bureau in de gaten krijgt.

Jean-Marie Dedecker: (met licht afgrijzen) “Ben jij nu ook al een groenetheedrinker geworden?”

Vincent Van Quickenborne: “Ik drink elke dag twee kannen gemberthee. Sindsdien heb ik meer energie, gebruik ik minder alcohol en slaap ik beter. Tussen de lakens helpt het ook.”

Dedecker: “Interessant.»

Van Quickenborne: (tot zijn medewerkster) “Maak je voor Jean-Marie ook wat gemberthee? Hij heeft goesting!»

Waarom hebben jullie zich nu verzoend?

Van Quickenborne: “We waren elkaar al jaren uit het oog verloren, maar in 2019 werd Jean-Marie opnieuw verkozen in het parlement. In de koffiekamer keken we elkaar voor het eerst weer in de ogen. ‘Komaan zeg!’ riep hij, en hij nodigde me uit om iets te komen eten in Middelkerke. Die avond heb ik meteen tegen mijn vrouw verteld dat ik eindelijk weer met Jean-Marie had gesproken. Ik was opgelucht.»

Dedecker: “Een maand later belde hij me, en zijn we een visschotel gaan eten. Het klikte en we hebben als burgemeesters ideeën uitgewisseld. Vincent heeft Kortrijk het digitale tijdperk ingeloodst, terwijl mijn gemeente nog in de 19de eeuw zat. Ik heb zijn parkeerbeleid overgenomen en, op zijn advies, zwaar geïnvesteerd in IT.»

Van Quickenborne: “Sindsdien houden we contact. Die verzoening heeft mij echt deugd gedaan.»

Dedecker: “Wij waren vroeger echt goeie vrienden. In 1999 raakten we verkozen in de Senaat, en daar hebben we de boel op stelten gezet. ‘Quick en Flupke’ noemden ze ons.»

Van Quickenborne: “In de weekends schuimden we de discotheken af om te protesteren tegen het sluitingsuur. Dan belandden we ergens in een groot bed op een pyjamaparty (lacht). Ik keek op naar hem: hij was de oude teddybeer die veel watertjes had doorzwommen. Ik droeg altijd van die grijze Marc Van Ranst-truien en had een warrig kapsel. ‘Draag nu eens een kostuum en scheer uw haar af,’ zei hij. Door die restyling is mijn vrouw voor mij gevallen. Zij vond mij een snelle vent.”

Dedecker: “We hebben geweldige avonturen beleefd in het Midden-Oosten: we bezochten Israël, de Gaza-strook, sjeik Yassin van Hamas. In de Libische woestijn lagen we samen in een tent toen er een zware zandstorm uitbrak. Vincent werd bedolven. Ik heb zijn leven gered door hem eruit te sleuren.

“Wij waren niet te temmen, ook niet door onze partij. In 2002 scheelde het niet veel of we hadden het koningschap afgeschaft op het Vld-congres. Vader De Croo moest alle kabinetsleden vanachter de bar halen om tegen ons voorstel te stemmen. (Fijntjes) Het confederalisme werd wél goedgekeurd, maar dat zijn ze nadien vergeten. Wij waren de blauwe hemelbestormers, maar híj is daar op een wolk gaan zitten en ik ben naar de hel verbannen (lacht).”

Van Quickenborne: “In 2003 werd ik tot ieders verbazing staatssecretaris in de tweede regering-Verhofstadt. Daardoor vertroebelde onze relatie. Jean-Marie nam het op tegen Bart Somers om partijvoorzitter te worden. Als regeringslid moest ik Somers steunen. Dat begreep Jean-Marie wel, maar het kwetste hem dat ik dat openlijk deed. Ik had toen beter gezwegen.”

Dedecker: “Men heeft mij ook meermaals een ministerpost beloofd om me ‘braver’ te maken. Ik zie mezelf nog aan tafel zitten met Somers en Verhofstadt. Somers had de voorzittersverkiezingen verloren, maar de telling gewonnen. Ze hadden achter mijn rug op verschillende plaatsen stemmen bijgedrukt. Om me te doen zwijgen, wilden ze me een post geven. ‘Ik schrijf hier met mijn bloed op tafel dat je minister van Economie wordt,’ zei Verhofstadt. Maar daar kwam niks van in huis: ze vertrouwden mij niet. Ik zou ook nooit in het gareel hebben gelopen.”

Van Quickenborne: “Hij was een einzelgänger die de partijtop constant uitdaagde.”

Uiteindelijk moest u kiezen tussen Dedecker en uw partij.

Van Quickenborne: “Dat is té zwart-wit. Niemand zei me dat ik de banden met hem moest verbreken. Maar als je op je 29ste de kans krijgt om lid te worden van de regering, weliswaar met een onbeduidende portefeuille als Administratieve Vereenvoudiging, wil je die niet verkwanselen. Ik heb heel vaak bemiddeld tussen Jean-Marie en de partijtop. Als er spel was, belde Verhofstadt mij en moest ik met Jean-Marie gaan praten. En ik bleef hem intern verdedigen. Dat heeft mij bloed, zweet en tranen gekost. ‘Waarom dóé jij dat?’ vroegen ze. ‘Wat ben je die mens verschuldigd?’ Er zijn veel verzoeningspogingen geweest. Met Verhofstadt lukte dat, met Karel De Gucht liep dat moeilijker.”

Dedecker: “Hij verachtte me vanaf de eerste minuut. Voor hem was ik een BV die stemmen mocht aanleveren en zijn muil moest houden. Weinigen dachten dat ik het lang zou volhouden in de politiek.”

Van Quickenborne: “Jean-Marie is het peper en zout van de Wetstraat. Hij schrijft boeken en columns, werkt keihard, legt dingen bloot, en als hij spreekt in het parlement, wordt er nog altijd geluisterd. Hij is één van de weinige geslaagde BV’s in de politiek. Maar na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 barstte de bom bij de VLD.”

Dedecker: “Vooral van de manier waarop heb ik afgezien. Ik was in Spanje en raakte tijdelijk verlamd in mijn rug. Toen ik in het ziekenhuis lag, belde Verhofstadt: hij wou me op de lijst zetten voor de gemeenteraadsverkiezingen in Oostende. Ik was moegetergd door de partij en had geen zin om op te komen. Uiteindelijk ging ik akkoord om lijstduwer te zijn – ik haalde toch dubbel zoveel stemmen als Bart Tommelein – op voorwaarde dat ik het jaar nadien in de top drie op de Senaatslijst mocht staan. Verhofstadt beloofde dat op papier te zetten. ‘Leg dat papier dan maar bij Vincent,’ zei ik, ‘want jou vertrouw ik niet meer.’ Vincent beweerde dat die brief bij hem lag en ik gaf mijn akkoord per fax. Achteraf bleek dat ze me in de zak hadden gezet: er stond helemaal niks op papier. Dat heb ik hem altijd kwalijk genomen.”

Van Quickenborne: “Dat weet ik oprecht niet meer.”

Dedecker: “Na de gemeenteraadsverkiezingen sprak ik met Tommelein af dat we alleen met de sp.a van Johan Vande Lanotte zouden besturen als we drie schepenen kregen. De dag nadien tekende Tommelein een akkoord voor één schepen, en hoorde ik hem op de radio zeggen dat ik een onhandelbare ruziemaker ben. Een karaktermoord, om me buiten te werken. Noël Slangen had dat bedacht, en Tommelein moest het mes in mijn rug steken.”

Met hem heeft u het vorig jaar ook bijgelegd. Net als met Bart De Wever, die na uw vertrek bij Open Vld de deur openzette, om ze – na verzet van kartelpartner CD&V – weer dicht te slaan.

Dedecker: “Die mensen hebben mij heel slecht behandeld, maar ze worstelden daar achteraf mee. Dat heb ik gevoeld, en dan moet je er een streep onder kunnen trekken. In de politiek kom je elkaar altijd weer tegen.

Vincent Van Quickenborne: ‘Ik droeg altijd van die grijze Marc Van Ranst-truien. ‘Draag nu eens een kostuum,’ zei Jean-Marie. Door die restyling is mijn vrouw voor mij gevallen.’Beeld Geert Van de Velde

STINKENDE ZAKEN

Wanneer gaat u een visje eten met De Gucht?

Dedecker: “Nooit. Zijn IQ is omgekeerd evenredig aan zijn EQ – al moet je dat eerste ook niet overschatten. Ik heb met hem nooit een band gehad.”

»Vincent was mijn poulain. De Leuvense professor en senator Hugo Vandenberghe zei dat hij de slimste leerling was die hij ooit in zijn aula had gehad. Hij had lef en frisse ideeën. Ik heb altijd een premier in hem gezien.”

Van Quickenborne: “Het is nog altijd niet gelukt (lacht).”

Dedecker: “Dat komt omdat je soms nog te veel aarzelt. Maar je weet wel altijd een goed paard te kiezen. In de voorzittersverkiezingen heb je op Egbert Lachaert en Alexander De Croo gegokt, tegen Tommelein, en je bent daar nu voor beloond.”

Van Quickenborne: “Er lag heus geen groot masterplan in mijn schuif. Maar ik heb wel een goed buikgevoel. Bart neemt me dat een beetje kwalijk, maar ik heb altijd gezegd dat hij niet het type was om voorzitter te worden. Hij was wel een uitstekende minister en is nu een goede burgemeester van Oostende.”

Dedecker: “Vincent kan ook in een split second zijn kazak keren: vandaag met de N-VA, morgen met de groenen. In een land als België is dat een goede eigenschap, maar ik vind dat een belediging.”

Glijden die beledigingen van u af? Dedecker noemde u systematisch ‘verrader’ en ‘kontlikker’.

Van Quickenborne: “Ik kan dat plaatsen. Ik versta ook zijn ontgoocheling, maar diep vanbinnen respecteren wij elkaar. Ik vind het jammer dat hij zijn afscheid van de nationale politiek heeft aangekondigd.”

Dedecker: “Parlementslid is een nutteloze job geworden. CD&V heeft er een hoop, maar die zijn blijkbaar niks waard, want met Sammy Mahdi en Annelies Verlinden hebben ze twee niet-verkozenen minister gemaakt. Wat zitten wij daar nog te doen? De regering veegt de vloer aan met het parlement. Je kunt wetsvoorstellen indienen tot je doodvalt, ze worden toch niet aangenomen. En als je een vraag wilt stellen, krijg je nog maximum twee minuten. Moet ik daarvoor elke week uren in de file staan naar Brussel? Ik zeg het eerlijk: ik doe alleen nog voort om in Brussel zaken te regelen voor Middelkerke. De vernieuwde zeedijk, het nieuwe casino, het BK veldrijden van 2022… En ik heb nog altijd de stem om stinkende zaken aan te klagen.”

Waarom heeft u zich in 2019 nog verkiesbaar gesteld op de N-VA-lijst?

Dedecker: “Ze hebben me de oren van mijn kop moeten zagen. Ik heb het alleen gedaan uit vriendschap voor Theo Francken, en om Joren Vermeersch te kunnen lanceren. Mijn voorwaarde was dat hij me zou opvolgen.”

Wat heeft u het voorbije jaar nog meer geërgerd?

Dedecker: “De manier waarop deze regering tot stand is gekomen. Waarom houden wij nog verkiezingen? Alle verliezers zijn bij elkaar gekropen. De sp.a en CD&V staan op een historisch dieptepunt, en toch zijn ze er weer bij. En de twee grootste partijen staan buitenspel. Dat is toch geen democratie meer?”

“En dan dat kontengedraai van Open Vld! Eind 2019 wou Gwendolyn Rutten een paars-groene regering maken. Het triumviraat De Croo-Lachaert-Van Quickenborne verhinderde dat. Zij wilden paars-geel proberen. Het akkoord lag klaar, ze moesten alleen de MR laten vallen. Dat was niet moeilijk: ze hadden dat in Brussel al gedaan. Lachaert wou dat ook doen, op voorwaarde dat De Croo premier mocht worden. Maar dat weigerde De Wever, waarna de Open Vld voor paars-groen koos. Waar zit dan de ideologie?”

Van Quickenborne: “Het ging ons niet om het premierschap – daar is bij de onderhandelingen ook pas op het eind over gesproken. Wij wilden gewoon de MR niet laten vallen. De MR had in 2014 haar nek uitgestoken om als enige Franstalige partij een centrumrechtse regering te vormen – de droomcoalitie van De Wever. De regering-Michel creëerde honderdduizenden jobs en verlaagde de belastingen, maar ging ten onder aan gekibbel en aan de idiotie van de N-VA, die eruit stapte voor een niet-bindend pact. Ze plaveide de weg voor Vlaams Belang en de PTB. Dáárom was er geen vertrouwen tussen Egbert en De Wever.”

Dedecker: “Twintig jaar geleden verraadde Verhofstadt het liberalisme om met de groenen en de PS te besturen, vandaag doen jullie hetzelfde. Die groenen zijn fanatici die hun religie en levensstijl willen opdringen aan de bevolking.”

Van Quickenborne: “Daar zitten redelijke mensen bij, zoals Petra De Sutter (minister van Overheidsbedrijven en Ambtenarenzaken, red.). Ook PS-minister Pierre-Yves Dermagne (Economie en Werk, red.) is een moderne tiep.”

“Wij hebben onze principes níét verloochend: ideologisch is er weinig verschil tussen paars-geel en Vivaldi. Dit is een typisch Belgische centrumregering, net als de regering-Di Rupo, waarin ik ook vicepremier was. We hebben toen mooie hervormingen gerealiseerd: de pensioenhervorming, de loonstop, het beperken van de wachtuitkering voor jonge schoolverlaters. Ook nu moeten we hervormen. We staan weer met de rug tegen de muur: in de Belgische politiek kan er dan altijd meer.”

Zult u kunnen volhouden dat er geen nieuwe belastingen komen? Volgens De Wever gaan de kopjes van de liberalen naar beneden telkens als de N-VA met de begrotingstabel van 2021 zwaait: daar staan voor 700 miljoen nieuwe inkomsten in.

Van Quickenborne: “Weet u wanneer mijn kop naar beneden ging? Toen De Wever met PS-voorzitter Magnette had afgesproken om een meerwaardebelasting van 3 miljard euro per jaar te heffen op de kap van de zelfstandigen. Dat gaat over de bakker en de fietsenmaker die hun hele leven keihard werken, hun zaak overdragen en dan een deel van hun zuurverdiende centen moeten afgeven. Dat offer wou De Wever brengen op het altaar van het confederalisme. Niet met ons, nooit!”

Dedecker: “Vincent, na twintig jaar liberaal beleid zijn we wereldkampioen in alle soorten belastingen. We hebben de hoogste elektriciteitsprijzen, de hoogste telecomtarieven, de duurste autobelastingen van Europa, de hoogste belastingen op arbeid, en de vijfde hoogste vermogensbelastingen van de wereld.”

Van Quickenborne: “De regering-Verhofstadt schafte de hoogte tarieven van 55 en 52,5 procent af. De regering-Michel heeft de vennootschapsbelasting en de lasten op arbeid verlaagd. De erfenis- en successiebelastingen zijn door ons verlaagd.En er is géén meerwaardebelasting, dankzij ons verzet.”

De vraag was: komen er nieuwe belastingen om het gat in de schatkist te dichten?

Van Quickenborne: “De oplossing is simpel: langer werken en evenveel mensen aan de slag krijgen als in Nederland. Die activiteitsgraad van 80 procent tegen 2030 is cruciaal.”

Dedecker: “Dat riedeltje over ‘meer mensen aan de slag’ hoor ik al twintig jaar. De realiteit is: 2021 wordt het jaar van de faillissementen en de overheid zit met een gat van 50 miljard euro in haar begroting. Dus er komen nieuwe belastingen. De middenklasse zal het gelag betalen.”

In het regeerakkoord staan nauwelijks maatregelen om die activiteitsgraad van 80 procent te bereiken.

Van Quickenborne: “Klopt niet. Ik heb jaren geleden de schande aangeklaagd van de Waalse vriendinnen Virginie en Caroline. Virginie was 40 jaar zelfstandige geweest en kreeg een lager pensioen dan Caroline, die 33 jaar aan de dop had gestaan. Voor het eerst staat nu in het regeerakkoord dat je effectief gewerkte jaren moet hebben om een minimumpensioen te krijgen. Tegen 1 september zal minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS, red.) dat plan op tafel leggen.”

Jean-Marie Dedecker: ‘Ik ben te oud voor het ministerschap.In 2019 vroeg De Wever of ik iets moest hebben in ruil voor mijn stemmen. Dat hoefde niet. Ik ben content als burgemeester.’Beeld Geert Van de Velde

BLOEMEN VOOR SS’ERS

Wordt dit de regering van de laatste kans voor de traditionele partijen?

Van Quickenborne: “Dat zeiden ze van de regering-Di Rupo ook, en die won in de verkiezingen nadien een zetel bij.”

Dedecker: “Dit is bijlange niet de laatste kans! De Wever heeft hen een fantastisch cadeau gedaan door te zeggen dat hij nog liever stopt met politiek dan een akkoord te maken met Vlaams Belang. Jammer.”

Van Quickenborne: “De Wever sluit ons en Vlaams Belang uit, maar wil wél een rechts beleid voeren. Hoe gaat hij dat doen?”

Dedecker: “Hij hoopt vooral Vlaams Belang-kiezers te verleiden door hen wijs te maken dat hun stem nutteloos is. Maar als Vlaams Belang de verkiezingen wint, moet je ze aan de macht laten komen.”

Van Quickenborne: “82 procent van de Vlamingen heeft niet voor Vlaams Belang gestemd, en die partij slaagt er niet in om bondgenoten te vinden. Dan is het perfect democratisch om zonder hen te besturen.”

Kún je wel besturen met een Dries Van Langenhove die Trump verheerlijkt en kopieert?

Dedecker: “Je kunt blijven hameren op Van Langenhove en Filip Dewinter – ik ben ook geen fan – maar in een democratie moet de winnaar van de verkiezingen een kans krijgen. Tom Van Grieken zal die mannen heus niet meenemen naar de onderhandelingen.”

Van Quickenborne: “Als je zulke partijen ‘het eens laat proberen’, breng je de democratie in gevaar. Dat hebben we toch gezien in Amerika?”

Dedecker: “Trump is een zot. Ik heb altijd gezegd dat hij vroeg of laat zou afgestraft worden. Maar de Amerikaanse instellingen hebben toch standgehouden?”

Van Quickenborne: “Het heeft niet veel gescheeld.”

“Van Grieken tolereert dat zijn mensen nazigroeten brengen in Breendonk en bloemen leggen op het graf van SS’ers. Zelfs tegen de schokkende posts van Van Langenhove verzet hij zich niet. Je onderschat de dreiging van het neofascisme. Op de terroristenlijst van de Staatsveiligheid staan al vijftig rechts-extremisten. We komen van nul!”

Hate speech, van welke kant ook, is een brandversneller voor geweld. Ik heb onlangs ook doodsbedreigingen ontvangen. Iemand stuurde me via Facebook dat ik op beestachtige manier zou sterven, omdat ik een ‘moslimhoer’ ben, met daarbij een beeld van mensen die worden opgeknoopt. (Slaat op tafel) Dat moet echt stoppen. We moeten de grondwet aanpassen, zodat aanzetten tot haat en geweld effectief wordt vervolgd. Nu denken mensen dat ze zomaar alles mogen zeggen en posten. De parketten moeten er een prioriteit van maken om dat gif in onze samenleving te bestrijden.”

Ziet u Trump nog terugkeren in 2024?

Van Quickenborne: “Ik denk dat hij zijn eigen ruiten heeft ingegooid. De Republikeinen zijn nu zwaar verdeeld en zitten in zak en as. Als de Democraten het slim aanpakken, met een centrumbeleid, zijn ze voor acht jaar vertrokken.”

Dedecker: “Bij ons komt Frank Vandenbroucke toch ook terug? Dat is een fluim in het gezicht van de democratie. En van de sp.a. Dat ze zo’n fossiel van de zolder moeten halen, zegt veel over hun personeelsgebrek. Vandenbroucke is niet verkozen, en hij was de slechtste minister van Pensioenen die België ooit heeft gehad.”

Waarom?

Dedecker: “Ooit gehoord van het Zilverfonds? Dat zou de vergrijzingskosten helpen betalen, maar er zat geen euro in! Hij heeft ook de pensioenkas van Proximus geplunderd. Verhofstadt had die 5 miljard euro nodig om het gat in de begroting te dichten. Het gevolg is dat de belastingbetaler nu de pensioenen van Proximus betaalt à rato van 650 miljoen euro per jaar. Dat is het genie van onze Frèènk.”

“Nadien heeft Vandenbroucke als Vlaams minister de teloorgang van ons onderwijs ingeleid. Hij was de pleitbezorger van de pretpedagogie, het idee dat het in de klas vooral leuk en niet te moeilijk moet zijn. En hij voerde de outputfinanciering in, waardoor scholen geld krijgen naargelang het aantal geslaagde leerlingen. Sindsdien zetten directies hun leraars onder druk om te zorgen dat iedereen erdoor is, ook zij die er hun voeten aan vegen. En de verantwoordelijke daarvoor halen we in als een halfgod. Hij mag ons nu met geheven vingertje komen vertellen dat we allemaal braaf moeten thuisblijven. En hij herhaalt elke zin twee keer, want wij zijn zulke grote idioten dat we het anders niet begrijpen.”

SHERIFF DECALUWÉ

Van de virologen bent u ook al geen fan.

Dedecker: “Ik heb er problemen mee dat ze de politieke macht overnemen. Ze hebben alles platgelegd, de vrijheid van de mensen beknot, de economie kapotgemaakt, en voor wát? We zijn nog altijd wereldkampioen coronadoden per 100.000 inwoners. En dan hebben ze nog het lef om dat op de bevolking te steken. We hadden beter de Zweedse aanpak gevolgd.”

Het aantal coronadoden ligt in Zweden vele malen hoger dan in buurlanden Noorwegen, Denemarken en Finland.

Dedecker: “Zweden heeft evenveel inwoners als wij en heeft de helft van de doden.”

Van Quickenborne: “Maar we zijn veel dichter bevolkt. Je moet België vergelijken met een stad als Stockholm – ons land is één grote stad. De Zweedse premier gaf vorige maand toe dat hun aanpak een mislukking is. De bedden op intensieve zorg zijn voor 99 procent bezet.”

“Wij hebben met deze regering een juist evenwicht gevonden tussen strenge sociale beperkingen en het maximaal openhouden van de scholen en de economie. Er is geen enkel bewijs dat de winkels voor extra besmettingen zorgen, dus zijn die open. In onze buurlanden spelen zich nu drama’s af. Daarom moeten we de huidige toestand nog minstens enkele weken aanhouden. Maar voor de kappers heb ik een oplossing: laat hen buiten knippen, op de stoep. En laat horecazaken met winterterrassen opengaan.”

Dedecker: “Ik zeg dat al zo lang. Waar wacht je nog op?”

“Ik heb moeite met al die overacting. De ergste is (gouverneur, red.) Carl Decaluwé, de sheriff van West-Vlaanderen. Hij promoot de wisselbeker pv’s uitdelen en verwijt mij dat we er in Middelkerke te weinig uitschrijven. Zot van colère word ik daarvan.”

Van Quickenborne: “Als minister van Justitie heb ik vorige maand op de rem geduwd, toen ik al die zotternijen hoorde over drones, pizzadozen en huizen binnenvallen. Op mijn vraag hebben de parketten haarfijn vastgelegd hoe ver de gouverneurs, burgemeesters en politiediensten mogen gaan.”

Dedecker: “Decaluwé heeft gezegd wat zijn natte droom is: China. Hij is daar twee keer geweest op kosten van de provincie, samen met enkele politiechefs.”

Decaluwé noemt u de Trump van de Noordzee. U heeft het virus lang weggelachen, en wilt geen quarantaines en coronamaatregelen controleren?

Dedecker: (boos) “Als er één Trump is, dan hij wel. Ik heb geen goesting om mijn bevolking te pesten. Ik ken een frituurbaas die een boete van 750 euro kreeg omdat hij op straat met zijn masker onder zijn kin liep. Geef die mens toch een verwittiging! Dat je voor lockdownfeestjes geen genade kent: oké. Maar niet voor de bomma die thuis zit met een kleinkind te veel, hè. En wij controleren wél in Middelkerke, op quarantaines, in de eerste golf zelfs op tweedeverblijvers – hoewel ik het een schande vond dat die mensen niet naar hun eigendom mochten komen.”

Van Quickenborne: “Zulke overdreven maatregelen passen we nu niet meer toe. Ik hoop dat 2021 het jaar wordt waarin we weer meer mogen en minder moeten. Het jaar van de vrijheid. Onze ambitie moet zijn om tegen de zomer 70 procent van de bevolking gevaccineerd te hebben.”

Dedecker: “Ze zijn er goed aan begonnen!”

Van Quickenborne: “De start was traag, zoals in heel Europa. Maar tegen het eind van de maand zullen de 300.000 geleverde vaccins ingespoten zijn bij de zorgverleners en bewoners van de rusthuizen. De ambitie moet zijn om de leveringen te versnellen en de mensen een normale zomer te geven. Als de vaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson tegen april geleverd worden, moeten we klaarstaan. Dat wordt dé lakmoesproef voor Vandenbroucke en deze regering.”

Dedecker: “Ik zou eerst de actieve mensen vaccineren. Geef het zorgpersoneel, de kappers en de schoonheidsspecialisten een spuit, zodat ze aan het werk kunnen.”

Van Quickenborne: “Dat is onverstandig. Het Pfizer-vaccin verhindert dat je zwaar ziek wordt, niet dat je anderen besmet. Daarom vaccineren we eerst de ouderen en meest kwetsbaren.”

Dedecker: “Bekijk het nu eens rationeel: de gemiddelde levensverwachting in een woon-zorgcentrum is anderhalf jaar. Wat is het nut van die vaccins eerst aan mensen van 100 jaar te geven, behalve om ons schuldgevoel te temperen voor de drama’s die er in de eerste golf zijn gebeurd?”

Van Quickenborne: “Ik vind ouderen beschermen een rationele beslissing, omdat de oversterfte daar het grootst is. Hoeveel kinderen en kleinkinderen hebben hun ouders of grootouders veel te vroeg verloren?”

'Laat de kappers buiten knippen, op de stoep. En laat horecazaken met winterterrassen opengaan'Beeld Geert Van de Velde

Bent u veranderd sinds uw vorige passage als vicepremier? Premier De Croo zei dat u hem verraste tijdens de onderhandelingen. ‘Mijn ervaring is dat hij er altijd in vliegt als een stier, maar hij heeft zich vaak opgesteld als de grote compromismaker,’ zei hij in Het Laatste Nieuws.

Van Quickenborne: “Ik ben dat geworden als burgemeester. Wij hadden een bijzondere coalitie – sp.a, N-VA en Open Vld – en ik was de lijm. Maar ik wil mijn rock-’n-roll-kantje wel behouden. Het is grappig dat ik nu als West-Vlaams ventje in het protocollaire bastion van Justitie ben aanbeland.

Dedecker: “Ja, jij bent geen establishmentfiguur.”

Van Quickenborne: “Dat zal ik ook nooit worden. Anders mag je me wakker schudden. Maar als vicepremier moet je wel compromissen maken. Dat is het verschil tussen ons: Jean-Marie weigert dat. Maar goed: ik versta wel dat je sceptisch staat tegenover deze regering, maar geef ons een kans.”

Dedecker: “In het boek De meeste mensen deugen van Rutger Bregman staat een mooie passage over de survival of the shameless. De Belgische politiek is een toonbeeld van hoe de schaamtelozen met alles wegkomen. De Croo heeft in interviews gezegd dat je zonder de PS en de N-VA nooit een stabiele regering zou krijgen, en dat hij nooit premier zou worden van een paars-groene coalitie, omdat hij dan de dweil van de regering zou worden. En wat doet hij?”

Van Quickenborne: “Alexander is niet de dweil, maar de leider van deze ploeg. Hij neemt kordate beslissingen en communiceert goed.”

Dedecker: “Pff, na het debacle met het takkewijf Wilmès zijn we al blij als een politicus goed communiceert. Maar oké, ik geef hem het voordeel van de twijfel. Het is een goeie jongen, net als Egbert. Voor mij mogen jullie slagen. Dit land moet uit het moeras.”

Meneer Van Quickenborne, een jaar geleden zei u nog dat u zou weigeren als ze u weer vroegen om minister te worden. Wat is er veranderd?

Van Quickenborne: “Het burgemeesterschap was de mooiste job van mijn leven. Maar op mijn 47ste was het te vroeg om me tot aan mijn pensioen op Kortrijk terug te plooien. Ik miste de adrenaline van de Wetstraat.”

“Toch heb ik lang getwijfeld of ik opnieuw minister zou worden. Ik had de keuze tussen Binnenlandse Zaken en Justitie. Mensen uit mijn omgeving raadden me af om Justitie te nemen, want dat is het moeilijkste departement. Mijn vrouw gaf de doorslag: ‘Als het vree moeilijk is, moet je het doen. Te makkelijk is niks voor jou.’ Die trage tanker van Justitie keren, dat is een fameuze klus.”

Dedecker: “Zeg, die gemberthee van jou, dat is straffe toebak.”

Van Quickenborne: “Zuiver, hè man!”

© HUMO