Denemarken is wereldkampioen op vlak van wind in zee.
Volledig scherm
Denemarken is wereldkampioen op vlak van wind in zee. © BELGA

Elia staat achter idee van onderzeese kabel naar Denemarken

Hoogspanningsbeheerder Elia staat achter de plannen van energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) om een onderzeese kabel te trekken naar Denemarken, om zo toegang te krijgen tot de groene elektriciteit die er wordt opgewekt door de vele windmolens.

48 reacties

  • Cyriel Claessens

    3 jaar geleden
    Toch eigenaardig dat Nederland, Noorwegen, Zweden, of Noord Duitsland niet geinteresseerd zijn in deze overschotten, zij zouden deze stroom kunnen gebruiken met een veel kortere kabel, goedkoper en milieuvriendelijker. Mag er niet aan denken hoe veel CO2 geproduceerd wordt om een kabel van 500km te produceren. Natuurlijk ziet Elia dit project zitten, betaald met de onuitputtelijke groene subsidiepot, liefst zouden zij een kabel naar Nieuw Zeeland leggen.
  • René Verhoeven

    3 jaar geleden
    Kan goed zijn Yves dat kernenergie voorbijgestreefd is, hoewel ik niet inzie wat er mis mee is, maar er is geen waardige vervanging voor kernenergie. Intussen levert deze voorbijgestreefde energievorm al 50 jaar een betrouwbare, stabiele basis voor het Europees net, zonder dat zaten we nog in steenkooltijdperk! Ik blijf bij mijn mening, een goede mix is onmisbaar, nucleair als basis, hernieuwbaar als aanvulling en aardgas als backup daarvoor. Dat is enige oplossing tot we massaal kunnen opslaan.
  • Yves Steenssens

    3 jaar geleden
    @ Geert "windparken verslijten niet " : spijtig maar dat is een utopie - het is bovendien de moeilijkste discipline - u moet jong zijn en atleet om onderhoud te plegen - ze hangen met liftje aan de wieken te bengelen voor onderhoud - offschore is heel duur - ecologisch ook veel nadelen - tandwielkasten verslijten , versnellingsbak - direct drive is daarom aan bod- kernfusie is wellicht ook voorbijgestreefd - er komen beslist nieuwe energievormen -Einstein zocht er ook naar ..
  • Geert Tamsyn

    3 jaar geleden
    Yves Steenssens, windparken verslijten niet, wieken worden vervangen door nieuwe met 3 keer meer rendement. Kernfusie staat nog altijd niet op punt, er is wereldwijd nog geen enkele productiereactor. Het rendement van windmolenparken is altijd positief, omdat de energiebron gratis, niet vervuilend en onuitputtelijk is. We zouden goed gek zijn om daar ons graantje niet van mee te pikken.
  • Geert Tamsyn

    3 jaar geleden
    René, ga kijken in Flamanville, Olkiluoto of Hinkley Point: telkens budget en termijnen x 4, en nog lang geen einde in zicht, nieuwe kernreactoren in West-Europa zijn onzin, we hebben die tijd en dat geld niet. Een kabel produceert niets, de windparken die er aanhangen wel. Wij zijn al 40 jaar afhankelijk van anderen, dat is Europa, en dat heeft nooit problemen gegeven. Dat is de enige realiteit, dat is waar je als overheid moet mee rekening houden.