De ‘Biden-breuk’: 5 kerncijfers over de eedaflegging

Joe Biden wordt vandaag beëdigd als de 46e president van de Verenigde Staten. Tegen de achtergrond van de epidemie zal hij een belangrijke politieke verandering teweegbrengen voor het Amerikaanse volk. Het programma van Biden staat in schril contrast met het presidentschap van Trump de afgelopen vier jaar. Het presidentschap van Biden start met een eedaflegging die ons ongetwijfeld zal bijblijven. Dit is waarom.

De ‘Bidenbreuk’ zal gepaard gaan met een ceremonie die de Amerikanen niet snel zullen vergeten. Hoewel de omvang van de eedaflegging als gevolg van de pandemie beperkt zal zijn, zijn 5 cijfers het vermelden waard.

  • 200.000 Amerikaanse vlaggen. Het merendeel van de Amerikanen zal door de coronapandemie niet aanwezig zijn op de eedaflegging van Biden. Daarom werden er 200.000 vlaggen geplaatst op de National Mall als symbool voor de afwezigen.
  • 1893, een symbool van eenheid. Zoals elke vier jaar zal de gekozen president de eed afleggen door de hand te leggen op een symbolische bijbel. Biden heeft ervoor gekozen om daarvoor de familiebijbel, die al sinds 1893 van generatie op generatie wordt doorgegeven, te gebruiken. De president-elect wil op die manier aantonen dat hij zijn roots niet is vergeten. Het symbool van Biden komt overeen met de toespraak die hij bij zijn overwinning hield: hij wil de president van alle Amerikanen zijn, terwijl Trump volgens hem die van de verdeeldheid was.
  • 190 miljoen dollar, inclusief 45 miljard dollar voor de veiligheid. Dat is het prijskaartje van de eedaflegging van Joe Biden. Het grootste deel van het budget werd gespendeerd aan de veiligheid. Die is versterkt in het licht van de bestorming van het Capitool. Washington had het Congres gevraagd om een eerste budget van 35 miljoen dollar om de beveiligingskosten te dekken, maar het organisatiecomité heeft zijn verzoek naar boven bijgesteld – met 10 miljoen dollar – na de gebeurtenissen van 6 januari. Een groot deel van die kosten zal worden betaald door de belastingbetaler, maar bijna 70 miljoen dollar van de rekening zal naar verwachting gefinancierd worden door particuliere donaties. Onder normale omstandigheden varieert het budget voor een eedaflegging tussen 175 en 200 miljoen dollar.
  • 2.000 ter plaatse. Volgens de Washington Post zal de ceremonie dit jaar anders zijn dan de voorgaande jaren. Zo worden er veel minder mensen verwacht tijdens de eedaflegging. Wie er wel verwacht wordt: George W. Bush, Barack Obama en Bill Clinton. De voormalige president Donald Trump zal niet aanwezig zijn. De plechtigheid zal voornamelijk een digitaal evenement zijn. In 2017 woonden maar liefst 900.000 mensen de inauguratie van Trump bij.
  • 25.000 militairen om de veiligheid te garanderen. Er wordt gevreesd dat er gewelddadige acties zullen zijn tijdens de eedaflegging van Biden. Daarom is de veiligheid voor het evenement verhoogd. Voor de officiële inhuldiging werden er 25.000 leden van de Nationale Garde ingezet.

Lees ook:

Meer