Nederland voert vliegverbod in voor verschillende landen, wellicht ook avondklok

Woensdag kondigde de Nederlandse premier Mark Rutte nieuwe coronamaatregelen aan. “Dit gaat ons helpen ons leven stap voor stap terug te krijgen”, klonk het. Het is in Nederland vanaf nu verboden om meer dan één persoon thuis uit te nodigen. En morgen wordt over een avondklok vanaf 20.30 uur gestemd.

blg

Tijdens de persconferentie liet Rutte weten absoluut geen avondklok te willen, maar dat het “gewoon nodig is”. Die avondklok kan echter pas toegepast worden na een stemming van de Tweede Kamer, waarschijnlijk wordt daar donderdag over gestemd.

De avondklok tussen 20.30 uur en 4.30 uur zou ingaan vanaf vrijdag 22 januari en zou duren tot 10 februari. Dat betekent dat mensen tussen die uren niet zonder geldige reden buiten mogen zijn. De supermarkten en andere winkels die nog open zijn, moeten dus ook om uiterlijk half negen ’s avonds dicht. “Hoe zwaar het ook is, is er geen alternatief. Anders blijft het eindeloos duren”, zei hij nog. Er komt wel een uitzondering voor mantelzorgers, mensen die moeten werken mét een werkgeversverklaring en mensen die de hond moeten uitlaten.

Vanaf vandaag is het voor Nederlanders alvast verboden meer dan één persoon thuis uit te nodigen. Tot nu toe waren twee mensen thuis welkom. Ook wordt het maximaal aantal genodigden op uitvaartplechtigheden vanaf maandag 25 januari teruggebracht naar 50 mensen.

Reizen

Vanaf 23 januari komt er ook een vliegverbod voor Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika. Dat zegt de Nederlandse coronaminister Hugo de Jonge. Op die manier hopen onze noorderburen een halt toe te roepen aan de infiltratie van de verschillende varianten die in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika circuleren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER