Direct naar artikelinhoud
OnderwijsUPDATE

Middelbaar krijgt ‘afkoelingsweek’ voor krokus, geen algemene mondmaskerplicht in lagere scholen

Middelbaar krijgt ‘afkoelingsweek’ voor krokus, geen algemene mondmaskerplicht in lagere scholen
Beeld Wannes Nimmegeers

De krokusvakantie blijft één week voor het basisonderwijs, het secundair onderwijs krijgt wel een extra ‘afkoelingsweek’. Ook zouden kinderen in het vijfde en zesde leerjaar een mondmasker moeten dragen als iemand in hun klas besmet is of in quarantaine moet.

Enkel voor het secundair onderwijs komt er een afkoelingsweek met afstandsonderwijs voor de krokusvakantie, te weten vanaf 8 februari. Dat voorstel legt het Vlaamse onderwijsveld op tafel van het Overlegcomité vrijdag. Het voorstel kwam er na overleg van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) met de virologen.

Dat zou dus ook betekenen dat ouders van leerlingen onder de 12 jaar niet op zoek moeten naar extra opvang: kleuters, leerlingen uit het lager onderwijs en leerlingen uit het buitengewoon onderwijs kunnen naar school blijven gaan.

Op die manier omzeilt het onderwijsveld enkele praktische problemen. Eerst en vooral is er het probleem van de opvang: jonge kinderen kunnen niet alleen thuisblijven. Maar als kinderen opgevangen worden op scholen, worden er ook bubbels gemengd. Dat wil men net vermijden. Daarnaast is het niet evident om zinvol afstandsonderwijs te organiseren voor de allerjongsten.

Ook over de mondmaskers in het lager onderwijs komt er een beslissing. Uit angst voor de Britse variant van het coronavirus drongen sommige vakbonden al even aan op een uitbreiding van de mondmaskerplicht voor leerlingen in de laatste twee jaren. Zo’n algemene verplichting komt er niet. Enkel in het geval van een besmetting of een quarantaine zullen leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar en hun leerkrachten een mondmasker moeten dragen. Wellicht zal die verplichting 14 dagen lang duren, al werd er over de details  donderdagavond nog gediscussieerd.

“Dit zijn gerichte en voorzichtige maatregelen, die de onderwijskwaliteit niet aantasten en geen nefaste gevolgen hebben voor leerlingen, leerkrachten en ouders”, zegt Weyts. Gisteren bleek ook dat de besmettingscijfers van leerlingen en leerkrachten tijdens de eerste twee weken na de kerstvakantie minder hoog lagen dan de twee weken ervoor. Dat maakten de CLB’s bekend. Zij zijn verantwoordelijk voor het contactonderzoek in scholen.

Kotbubbel

Voor de studenten gaat minister Weyts samen met experts en de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) richtlijnen uitwerken voor een zogenaamde ‘kotbubbel’. De huidige regels houden volgens de expertengroep Psychologie en Corona te weinig rekening met de specifieke situatie van studenten. Ze raden aan om alternatieve regels voor hen op te stellen, uit angst voor (mentale) problemen bij studenten.

“Corona hakt er zwaar in bij onze studenten. We moeten het probleem van sociale isolatie, eenzaamheid en mentale gezondheid ernstig nemen”, zegt Weyts. “We willen nu regels op maat van studenten uitwerken. Zo krijgen ze een positief perspectief”. Wat die ‘kotbubbel’ juist zal inhouden, is nog niet duidelijk.

Reacties

“We zijn tevreden dat er nu duidelijkheid is zodat middelbare scholen zich kunnen voorbereiden op een extra week afstandsonderwijs voorafgaand aan de krokusvakantie. We appreciëren tegelijk dat het basisonderwijs open kan blijven”, zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. 

Ook Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!, is tevreden dat er voor de leerlingen van het lager onderwijs niets verandert. “De impact is er vooral voor leerlingen van de eerste graad secundair. Gelukkig kunnen we teren op de ervaring van het afstandsonderwijs tijdens de eerste lockdown”, stelt Verdyck. “Het is alleszins goed dat scholen een prioriteit blijven in de samenleving. Bovendien houden de scholen zich aan de maatregelen en dat loont.”

Ook de onderwijsbonden ACOD en COV zijn tevreden met de duidelijkheid die gebracht wordt door de regeling rond mondmaskers in het vijfde en zesde leerjaar. Dat laten ze woensdagavond weten na afloop van het overleg tussen de onderwijspartners.

“We zijn tevreden dat er nu een duidelijke richtlijn is. Iedereen weet nu waar hij aan toe is”, zegt algemeen secretaris Nancy Libert van de de socialistische bond ACOD Onderwijs. “De vraag naar duidelijkheid over de mondmaskers is eindelijk beantwoord”, klinkt het ook in een reactie van het Christelijk Onderwijzersverbond. “Belangrijk is dat deze maatregel doelgericht wordt genomen voor de plus 10-jarigen en de leerkrachten als er een besmetting of quarantaine is.”

De twee vakbonden beklemtonen ook dat ze achter de beslissing staan om het basisonderwijs open te houden en enkel in het secundair onderwijs een afkoelingsperiode te voorzien. Die beslissing werd stevig onderbouwd door de virologen, klinkt het.