Vermassen tekent beroep aan tegen straf voor Raf Aquino: “Hij is helemaal geen bendeleider”

© BELGA

Maandag of dinsdag zal meester Jef Vermassen beroep aantekenen voor zijn cliënt Raf Aquino. Dat meldt De Zondag en wordt door de advocaat bevestigd aan Belga. Raf Aquino heeft in juni een celstraf van 10 jaar gekregen voor zijn aandeel in 5 cocaïnetransporten.

“Er is een aantal redenen om de vernietiging van de rechtspraak te vragen”, aldus meester Vermassen. “Ten eerste was mijn cliënt zeker niet de grote bendeleider zoals hij in het vonnis wordt voorgesteld. Ten tweede is er vertrouwelijke medische informatie in het dossier opgenomen door de afluisterpraktijken in een ziekenhuiskamer. En dan kan gewoon niet.”

“Ik heb aan mijn cliënt gezegd dat er risico’s zijn verbonden aan het instellen van een beroep, maar hij wil het zo. En met reden, want er zijn echt dingen gebeurd die niet door de beugel kunnen. Ik verwijs onder meer naar de afgeluisterde gesprekken in de ziekenhuiskamer van Mario Aquino. Daarvan heeft de rechter zelf gezegd het eigenlijk fout is en dat de Orde van Geneesheren vooraf en nadien verwittigd had moeten worden.”

Medisch geheim

“Zo is er in het strafdossier medische informatie opgenomen die voortkomt uit de gesprekken tussen de arts en de moeder van Raf Aquino. Alle beklaagden in de zaak hebben die informatie kunnen inkijken. Dat kan toch niet. De rechtbank zegt dat hier geen pv over opgesteld is, en het dus allemaal niet zo erg is. Wel, als wij hier niet tegen protesteren, is er geen medisch geheim meer.”

Vermassen vindt bovendien dat zijn cliënt er onterecht van beschuldigd is de bendeleider te zijn, wat hem de zwaarste straf heeft opgeleverd. “Dat klopt helemaal niet. Raf Aquino mocht op een bepaald moment zelfs niet meer meedoen met de rest. Ze vertrouwden hem niet en dachten dat hij een informant van de politie was. Zijn rol was dus veel miniemer dan wordt beweerd.”

Of ook andere veroordeelden van het proces Aquino in beroep zullen gaan, weet Vermassen niet. “Ik vermoed van niet. Maar dat Raf Aquino dit niet zomaar kan laten gebeuren, is wel duidelijk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen