Direct naar artikelinhoud
Coronacrisis

Snellere vaccinatie komt op losse schroeven te staan: ‘Pfizer maakt het echt heel moeilijk’

Farmabedrijf Pfizer heeft beslist om minder flacons te leveren, waardoor een snelle vaccinatiecampagne op de helling komt te staan.Beeld BELGA

De hoerastemming rond de vaccinatiecampagne lijkt helemaal verdwenen. Farmabedrijf Pfizer gaat minder flacons leveren, nu blijkt dat er meer doses uit een flacon gehaald kunnen worden. De planning van de vaccinaties komt daardoor op losse schroeven te staan. 

Iedere Vlaming zou voor de zomer een prik met een coronavaccin kunnen krijgen. Die belofte van de Vlaamse regering is vandaag lang niet zeker meer. “Pfizer maakt het echt heel moeilijk voor de taskforce, we hebben twee weken na elkaar tegenvallers en er is veel onduidelijkheid in de berichten”, wees minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) woensdag naar het farmaceutisch bedrijf achter het eerste coronavaccin. 

Pfizer liet dinsdag weten dat er vertraging zit op de leveringen die ons land krijgt. Het bedrijf werkt aan zijn productielijnen, met de bedoeling daarna sneller te kunnen leveren. Maar ook is intussen duidelijk dat er uit één flacon zes doses gehaald kunnen worden, één meer dan de voorziene vijf. Pfizer heeft daarom beslist minder flacons te leveren. “Onze leveringsengagementen zijn steeds gebaseerd op de levering van doses, niet op flacons, in overeenstemming met onze overeenkomsten met de Europese Unie”, liet het bedrijf weten in een persbericht.

Voor de recent aangekondigde versnelling van de vaccinatiecampagne vertrouwde Vlaanderen onder meer op die extra doses. Premier Alexander De Croo (Open Vld) is nog niet ongerust. “We moeten er niet overdreven veel paniek over zaaien. Dit is een tijdelijke vertraging waarna er meer zal komen”, zei hij woensdag in Het Journaal

Zijn minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, hield een serieuze slag om de arm. Kan iedere Vlaming voor de zomer een prik krijgen? “Dat heb ik nooit gezegd. Ik ben daar voorzichtig in. Wanneer die campagne rond zal zijn, daar heb ik nooit een datum op geplakt, je weet dat nooit met zekerheid”, zei hij in VTM Nieuws

Ook bij het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid predikt men voorzichtigheid. “In het meest optimistische scenario halen we die timing van de zomer nog steeds”, zegt woordvoerder Joris Moonens. “Maar vandaag hebben we geleerd dat je meevallers en tegenvallers hebt, en dus kan je dat nooit met zekerheid zeggen.” Net om die reden zal het Agentschap voor zijn berekeningen niet meer vertrouwen op beloofde leveringen, enkel op de flacons die binnenkomen en in de vriezer liggen.

De vaccinatiecampagne is een strijd tegen de klok. De vrees bestaat dat een derde golf de vaccinaties doorkruist, zeker nu enkele erg besmettelijke covidvarianten opduiken die de epidemie weer zouden kunnen aanwakkeren. In vergelijking met de ons omringende landen houdt België zich relatief goed staande.

Om de inspanningen van de voorbije maanden niet teniet te doen, zal ons land donderdag op een Europese top vragen dat lidstaten tijdelijk niet-essentiële reizen kunnen verbieden. “Die reizen zijn een probleem, mensen brengen het virus mee in hun valies”, zegt Vandenbroucke. Komt er donderdag geen akkoord, dan zal het Overlegcomité vrijdag zelf knopen moeten doorhakken.