© ToRo

Dieven breken kluis van 300 kilo uit muur van slaapwinkel in Paal

Inbrekers hebben het voorbije weekend een kluis van liefst 300 kilo uit de muur en vloer gebroken van de winkel 'The Night Store' op de Diestersesteenweg in Paal (Beringen). De daders gingen daarbij bijzonder professioneel te werk.

Toon ROYACKERS

Vermoedelijk hebben de daders de situatie vooraf goed uitgekiend. De eigenaars waren vrijdagavond tussen 19 en 21 uur even weg toen de daders hun slag kwamen slaan. Ze braken eerst een groot raam aan de achterkant open om naar binnen te kruipen. "Daar hebben ze voor een enorme ravage gezorgd," zegt zaakvoerder Stijn Neuteleers. "Zelfs de lades en kasten in de privévertrekken zijn allemaal overhoop gegooid. Daarna ging hun rooftocht naar de burelen en onze winkel. Kennelijk wisten ze heel goed waar we onze kluis verborgen hadden. Heel bizar is dat allemaal. Het gevaarte van 300 kilo mét inhoud werd uit de grond en de muur getrokken en naar buiten gesleurd. Dat doet niemand in zijn eentje. Daar is bovendien heel wat professioneel materiaal en de nodige ervaring voor nodig."

Opnames

Bizar is ook dat de daders wisten hoe ze de goede beveiliging in de winkel konden omzeilen. Ze trokken de nodige kabels uit en namen zelfs de opnameapparatuur mee om alle mogelijke sporen te verwijderen. Ze doorzochten nog de lades en kasten van de winkel en de burelen, en kropen tenslotte door hetzelfde stukgeslagen raam weer naar buiten. "Dit krijg je allemaal niet klaar zonder de nodige voorbereiding," denkt zaakvoerder Neuteleers. "Buren hebben helaas niets opgemerkt vrijdagavond. Maar misschien zijn er wel andere getuigen of voorbijgangers die iets verdachts hebben gezien ? Ze kunnen natuurlijk best contact opnemen met de lokale politie." Die onderzoekt een mogelijk verband met andere inbraken in België waarbij zware kluizen uit handelszaken werden gestolen.