Direct naar artikelinhoud
LiveblogEedaflegging Biden

Live - Joe Biden verwijdert beeld en portret van Churchill en omstreden president Andrew Jackson uit Oval Office

Live - Joe Biden verwijdert beeld en portret van Churchill en omstreden president Andrew Jackson uit Oval Office
Beeld REUTERS

De Democraat Joe Biden is sinds gisteren de 46ste president van de Verenigde Staten. Hij gaat meteen aan het werk en draait volop beslissingen van de vorige president Trump terug. Volg alle gebeurtenissen hier vandaag live.

en

Live

  1. Einde liveblog

    Deze liveblog is afgesloten. Voor verdere updates kunt u terecht in onze app of op de website van De Morgen.

  2. Biden houdt FBI-directeur Wray op post

    Joe Biden houdt vast aan FBI-directeur Christopher Wray. Dat bevestigt de woordvoerster van het Witte Huis, Jennifer Psaki, op Twitter nadat verschillende Amerikaanse media al met het nieuws naar buiten waren gekomen. Er waren vragen gerezen nadat Psaki woensdag niet wenste te antwoorden op de vraag of Wray zou aanblijven.

    "Ik heb gisteren onbedoeld deining veroorzaakt, dus ik wil hierbij klaar en duidelijk stellen dat president Biden van plan is FBI-directeur Wray aan te houden", schreef Psaki, die er nog aan toevoegde dat de nieuwe president "vertrouwen heeft in het werk dat hij (Wray, red.) doet".

    Christopher Wray is sinds 2017 FBI-directeur. Hij volgde toen James Comey op, die door voormalig president Donald Trump de laan werd uitgestuurd in verband met het FBI-onderzoek naar mogelijke connecties tussen het verkiezingsteam van Donald Trump en Rusland.

    De directeur van de FBI wordt normaliter benoemd voor een termijn van tien jaar, al kan de president hem wel ontslaan. In de laatste maanden van Trumps presidentschap groeide de onenigheid met Wray, omdat hij weigerde om onderzoeken naar Trumps tegenstanders te openen. Concreet aasde Trump op een onderzoek naar de zoon van Joe Biden. De ex-president herhaalde onophoudelijk en zonder enig bewijs dat Hunter Biden in een corruptieaffaire verwikkeld was.

    Ook Wrays uitspraak dat er geen grootschalige verkiezingsfraude werd vastgesteld bij de presidentsverkiezingen, lag Trump op de maag. Die hield tot de laatste dagen van zijn ambtstermijn vol dat zijn zege hem door massale fraude ontnomen was.

    FBI-baas Christopher Wray.Beeld REUTERS
  3. Impeachment Trump op laag pitje vanwege goedkeuren ministers

    De afzettingsprocedure die nog steeds loopt tegen voormalig Amerikaans president Donald Trump staat op een laag pitje, omdat de Democraten willen dat de Senaat eerst de benoeming van alle ministers van de nieuwe president Joe Biden goedkeurt. De aanklacht tegen Trump ligt nog op het bureau van voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi en is nog niet naar de Senaat gestuurd.

    Het Huis heeft Trump in staat van beschuldiging gesteld voor aanzetten tot opstand, in het bijzonder tot het bestormen van het Capitool op 6 januari. Het Congres boog zich toen over de uitslag van de presidentsverkiezingen en Trump riep zijn aanhangers in een toespraak op om naar het Capitool te gaan en zelf gerechtigheid te gaan halen.

    De Democraten willen echter voorkomen dat de afzettingsprocedure ten koste gaat van het installeren van Bidens regering. De Senaat gaat over beide zaken en kan volgens de Republikeinen niet tegelijkertijd ministers goedkeuren en een zaak tegen de oud-president behandelen.

    Gewezen president Donald Trump en zijn vrouw Melania.Beeld BSR Agency
  4. Jill Biden: de nieuwe First Lady blijft gewoon Engelse les geven

    Tegelijk met Joe Biden doet ook een nieuwe First Lady haar intrede in het Witte Huis. Ze leefde lange tijd in de schaduw van haar man en dat hoeft wat haar betreft niet echt te ­veranderen: ‘Dr. B’ blijft ook als ­presidentsvrouw gewoon Engelse les geven.

    Lees meer.

    Dr Jill Biden.Beeld CBS
  5. Biden verwijdert beeld en portret van Churchill en omstreden president Andrew Jackson uit Oval Office

    President Biden heeft in het Oval Office een beeld laten verwijderen van de Britse leider Winston Churchill en een portret van Andrew Jackson, de populistische oud-president die onder andere betrokken was bij de slavenhandel. Het tweetal werd bewonderd door Donald Trump.

    Onder president Obama werd de buste van Churchill ook verwijderd, ten gunste van Martin Luther King.

    Biden heeft de presidentiële werkruimte opnieuw ingericht met portretten van bewonderde Amerikaanse leiders, zoals oud-president Franklin Roosevelt. Tegenover zijn bureau hangt nu een groot portret van Roosevelt, die zich net als Biden nu voor een grote crisis stond tijdens zijn presidentschap. Roosevelt was president tijdens de Tweede Wereldoorlog.

    Twitter bericht wordt geladen...

  6. Clinton, Obama en Bush roepen op verdeeldheid te beëindigen in gezamenlijke videoboodschap

    De Amerikaanse oud-presidenten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton hebben in een video de bevolking opgeroepen een einde te maken aan de verdeeldheid in het land. Met hun boodschap schaart het drietal zich achter de roep van president Joe Biden om de politieke tegenstellingen, na vier jaar Trump, te verminderen.

    ‘Iedereen moet een toontje lager zingen en de hand reiken naar hun vrienden en buren om dit mogelijk te maken’, aldus Clinton, een Democraat. Bush, een Republikein, wenste Biden veel succes toe. ‘Uw succes is het succes van ons land’, aldus Bush.

  7. Biden neemt eerste coronamaatregelen en verplicht mondmaskers op luchthavens, in vliegtuigen en in treinen

    Joe Biden zal vandaag tijdens zijn eerste volledige dag in het Witte Huis tien noodmaatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus in de VS in te dijken. De nieuwe regering wil snel noodfondsen vrijmaken om scholen veilig te kunnen laten heropenen, en op een heel aantal vormen van collectief vervoer zullen mondmaskers verplicht gemaakt worden. 

    Het eerste besluit is een mondmaskerplicht in luchthavens, in vliegtuigen en op de meeste treinen en langeafstandsbussen. Ook komen er maatregelen om meer te kunnen testen, om tekorten aan materiaal op te vangen, en zullen er extra fondsen worden vrijgemaakt voor zwaar getroffen minderheidsgroepen. Voor internationale reizigers komen er nieuwe protocollen, en met staten en lokale besturen komt er overleg voor het opzetten van vaccinatiecentra.

    De federale regering zal duizenden medische medewerkers van de eigen agentschappen en het leger afvaardigen om te helpen bij de inentingen. De Verenigde Staten lopen zwaar achter op het schema, met nu 13 miljoen inentingen, terwijl er al 20 miljoen gepland waren eind december 2020. Biden wil dat er in zijn eerste honderd dagen minstens honderd miljoen dosissen van het vaccin worden toegediend. 

  8. Dadelijk sturen we een nieuwe update

    Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

  9. Omstreden beslissingen Trump teruggedraaid

    De kersverse president liet er geen gras over groeien. Zodra hij plaatsnam achter het presidentieel bureau in het Witte Huis ondertekende hij zeventien presidentiële decreten waarmee hij een aantal omstreden beslissingen van zijn voorganger Donald Trump per direct terugdraaide: zo zullen de Verenigde Staten weer aansluiten bij het klimaatakkoord van Parijs en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. 

    De bouw van een muur op de grens met Mexico wordt stopgezet en de ‘moslimban’ wordt ook opgeheven. De inreisbeperkingen voor mensen met een paspoort uit zeven landen waar voornamelijk moslims wonen, was een van de eerste beslissingen die Donald Trump nam toen hij in 2017 president werd. Biden noemt die beperkingen discriminerend en een belediging voor de waarden van het land.

    Beeld AFP
  10. Peking feliciteert Biden en roept op tot ‘eenheid’ met Washington

    China heeft Joe Biden donderdag gefeliciteerd met zijn beëdiging als president van de Verenigde Staten. In een echo naar de toespraak van Biden riep Peking ook op tot “eenheid” in de relatie tussen de twee grootmachten.

    Onder het presidentschap van Donald Trump bereikten de relaties tussen de VS en China een dieptepunt. Trump ging een handels- en technologische oorlog aan met de Aziatische grootmacht.

  11. ‘Mijn hele ziel ligt hierin: ons volk en ons land herenigen’: dit was Joe Bidens eerste toespraak als president

    In zijn eerste toespraak als president van de Verenigde Staten vierde Joe Biden woensdag de democratie. Hij riep op tot eenheid, volgens hem het meest ongrijpbare element van een democratie.

    Lees meer.

    Beeld AFP
  12. VS deporteren de komende 100 dagen geen migranten

    De Verenigde Staten deporteren de komende honderd dagen geen vreemdelingen zonder verblijfsvergunning, zodat er sprake kan zijn van ‘eerlijke en effectieve’ naleving van het immigratiebeleid van de nieuwe regering-Biden. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid, waar de immigratiedienst onder valt, heeft dat woensdagavond laat (plaatselijke tijd) laten weten.

    In het memo van het ministerie staat dat de regering met name wil dat het zich richt op de veiligheidssituatie bij de grens en de coronapandemie. Biden beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne al dat hij een moratorium zou instellen op deportaties.

  13. Regering Biden niet blij met nieuwe Chinese sancties

    Het Chinese besluit om op de dag van de machtswisseling in de VS nog sancties in te stellen tegen topfunctionarissen uit de ambtsperiode van Donald Trump, valt slecht bij de nieuwe Amerikaanse regering. “Onproductief en cynisch”, oordeelde een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van president Joe Biden.

    China nam woensdag strafmaatregelen tegen 28 mensen, onder wie de “liegende en bedriegende” oud-minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Die had China verweten de moslimminderheid van de Oeigoeren te onderdrukken. Hij noemde dat genocide, tot woede van Peking. Dat beschuldigde Pompeo en anderen ervan zich te hebben bemoeid met interne aangelegenheden.

    Op de Chinese sanctielijst staan ook voormalig nationaal veiligheidsadviseur Robert O’Brien, zijn topmedewerker Matt Pottinger, oud-handelsadviseur Peter Navarro en voormalig topadviseur Steve Bannon. Die Amerikanen komen China niet meer in. Ook kunnen bedrijven en instellingen die met hen in verband worden gebracht te maken krijgen met handelsbeperkingen als ze zaken willen doen met de communistische volksrepubliek.

    De Nationale Veiligheidsraad van Biden vroeg Democraten en Republikeinen het Chinese optreden eensgezind te veroordelen. “President Biden kijkt ernaar uit om samen te werken met leiders van beide partijen om Amerika in staat te stellen de concurrentieslag met China te winnen.”

    De VS en China liggen al jaren in de clinch over allerlei kwesties. Bij de beëdiging van Biden was ook de gezant aanwezig van Taiwan, een eilandstaat die door China wordt gezien als een afvallige provincie. Het was volgens het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken de eerste keer in tientallen jaren dat zo’n vertegenwoordiger “formeel was uitgenodigd” voor de beëdiging van een Amerikaanse president.

  14. Biden en Harris ontvangen felicitaties van over de hele wereld

    Leiders van over de hele wereld hebben de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden gefeliciteerd. Ook Belgisch premier Alexander De Croo verstuurde al snel na de eedaflegging zijn gelukwensen aan Biden en zijn vicepresident Kamala Harris.

    “België kijkt ernaar uit om met de nieuwe Amerikaanse administratie samen te werken en de transatlantische alliantie te versterken. We delen heel wat belangen, die we best dienen als we onze krachten bundelen”, aldus De Croo.

    Twitter bericht wordt geladen...

  15. Nieuwe partij, eigen mediakanaal of de gevangenis? Voor Trump resten weinig zekerheden

    De naam ‘Joe Biden’ kreeg hij niet over zijn lippen, maar afscheidnemend president Donald Trump wenste de nieuwe regering toch ‘veel geluk’ en ‘veel succes’. Daarna liet hij zich een laatste keer met Air Force One overvliegen naar zijn huis in Florida. Welke toekomst de 74-jarige Trump wacht, is niet duidelijk: mogelijk start hij een eigen mediakanaal, scheurt hij zich af van de Republikeinen, maar net zo goed eindigt hij straks in de gevangenis.

    Lees meer.

    Beeld AP
  16. Dadelijk sturen we een nieuwe update

    Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

  17. EU en VN verwelkomen terugkeer VS in klimaatverdrag Parijs: ‘Klimaatcrisis is de grootste uitdaging van ons tijdperk’

    Vanuit de Europese Unie en de Verenigde Naties is opgetogen gereageerd op het besluit van de Amerikaanse president Joe Biden om de VS weer deel te laten uitmaken van het klimaatverdrag van Parijs. Biden ondertekende na zijn inauguratie een decreet waarmee de VS zich weer conformeren aan de doelen van het klimaatakkoord om de opwarming van de aarde te beperken.

    In een gezamenlijke verklaring stellen vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans en EU-buitenlandchef Josep Borrell dat zij de terugkeer van de VS in het verdrag van Parijs verwelkomen. “We kijken ernaar uit om om de Verenigde Staten weer aan onze zijde te hebben in het aanvoeren van de internationale inspanningen om de klimaatcrisis te bestrijden”, schrijven Timmermans en Borrell. “De klimaatcrisis is de grootste uitdaging van ons tijdperk en kan alleen worden overwonnen door onze krachten te bundelen.”

    VN-chef Antonio Guterres riep Biden direct op om een “ambitieus” plan op te stellen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. “Ik verwelkom de stappen van president Biden om weer mee te doen met het verdrag van Parijs over klimaatverandering en zich aan te sluiten bij de groeiende coalitie van regeringen, steden, staten, bedrijven en mensen die ambitieus actie ondernemen om de klimaatcrisis te bestrijden”, aldus Guterres.

  18. Biden kreeg ‘erg genereuze brief’ van Trump

    Joe Biden brengt vandaag zijn eerste dag in het Witte Huis door als de nieuwe president van de Verenigde Staten. Daar wachtte hem in het Oval Office een brief van zijn voorganger Donald Trump. Hoewel die brak met de traditie en niet naar Bidens inauguratie kwam of zijn opvolger ontving in het Witte Huis, hield hij zich wel aan de traditie om hem een brief na te laten.

    “De president schreef een erg genereuze brief”, vertelde Biden aan journalisten aan het Witte Huis. “Omdat het privé was, zal ik er niet over spreken tot ik met hem gesproken heb. Maar het was genereus.”

    In het verleden hebben presidenten hun opvolgers vaak een brief nagelaten om het belang van het ambt te benadrukken en om toelichting te bieden bij de beloningen, maar ook de uitdagingen en eenzaamheid die ermee gepaard gaan. In dergelijke brieven wordt partijdigheid meestal achterwege gelaten en biedt de afscheidnemende president steun aan wie zijn plaats inneemt.

  19. Biden ingezworen als 46ste president van de VS: ‘Naar dit feest hebben we vier jaar lang uitgekeken’

    Washington ziet er voor de inauguratie van Joe Biden uit als een stad die zich op een invasie voorbereidt. Maar ­naarmate de dag vordert, begint de sfeer meer op die van een bevrijding te lijken. ‘Hier móésten we bij zijn.’

    Lees meer.

    Beeld BSRagency BSR Agency
  20. Mexico tevreden met opschorting bouw grensmuur en immigratiehervorming

    “Mexico verwelkomt het einde van de bouw van de muur”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard. De muur was een van de belangrijkste campagnebeloften van ex-president Donald Trump in 2016. Hij wilde daarmee naar eigen zeggen criminelen en illegale migranten uit zijn land houden. Biden tekende woensdag een decreet dat de financiering voor de bouw van de muur opschort.

    Ebrard is ook blij met het voorstel tot hervorming van de immigratiewetgeving die Biden woensdag naar de Senaat heeft doorgestuurd. Volgens hem “opent die de weg naar de dubbele nationaliteit”.

    In Bidens immigratiehervorming is onder meer een achtjarige procedure opgenomen waarmee miljoenen illegale immigranten Amerikaans staatsburger kunnen worden. Ook wil Biden meer vluchtelingen toelaten in de VS en komt hij met een plan om technologie te gaan inzetten bij de grensbewaking. Hij tekende ook een decreet dat het “Dreamers”-programma in ere moet herstellen.

    De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador verklaarde woensdag dat hij de prioriteiten van Biden deelt, onder meer over migratie. Ongeveer 38 miljoen mensen die in de VS wonen zijn afkomstig uit Mexico.

    De Hoge VN-Commissaris voor de Vluchtelingen, Filippo Grandi, laat in een mededeling weten tevreden te zijn dat de VS het hervestigingsprogramma nieuw leven inroept, waardoor zeer kwetsbare vluchtelingen die het slachtoffer riskeren te worden van geweld in hun eigen land, opgevangen kunnen worden. Hij is ook blij dat de Biden-administratie mensenrechten en humanitaire waarden hoog in het vaandel draagt binnen het asielbeleid. 

  21. Biden spreekt natie toe tijdens ‘Celebrating America’-concert

    Kersvers Amerikaans president Joe Biden heeft tijdens het ‘Celebrating America’-concert een ingetogen, maar hoopvolle toespraak gegeven aan het Lincoln Memorial in Washington, waarin hij zei dat hij geloofde “dat het beste voor de VS nog moet komen.”

    Na een opsomming van de moeilijkheden waar de Amerikanen voorstaan, zoals een economische crisis, raciale ongelijkheid, de klimaatcrisis en binnenlandse dreigingen jegens de democratie, vroeg Biden de Amerikanen ‘of ze klaar zijn voor de uitdaging’. 

    “Zullen we het moment aangrijpen zoals onze voorvaderen dat deden? Ik geloof dat we dat moeten en zullen doen. Jullie, het Amerikaanse volk, zijn de reden dat ik nooit eerder zo optimistisch over Amerika was als ik vandaag ben. Er is niets wat we niet kunnen doen, als we het samen doen”, voegde hij toe. Dus dank jullie voor deze eer, ik zal alles wat ik heb aan jullie geven.”

    De kersverse president zei zich nederig te voelen. “Zoals ik eerder vandaag zei, hebben we vandaag geleerd dat de democratie kostbaar is en dat de democratie dankzij jullie heeft gezegevierd”, aldus Biden. “Dat is waarom Jill en ik, Kamala en Doug er zeker van wilden zijn dat onze inauguratie niet om ons draaide, maar om jullie, het Amerikaanse volk.”

    Joe Biden spreekt de natie toe vanaf het Lincoln Memorial.Beeld AP
  22. Inauguratieconcert ‘Celebrate America’ van start

    Bruce Springsteen opende met het lied ‘Land of Hope and Dreams’ het inauguratieconcert ter ere van president Joe Biden. Tom Hanks presenteert het programma vanaf live vanaf de trappen van het Lincoln Memorial.

    Naast boodschappen van president Biden en vicepresident Kamala Harris zullen artiesten als Jon Bon Jovi, Bruce Springsteen en Justin Timberlake, John Legend, Demi Lovato en de Foo Fighters van zich laten horen.

    Bruce Springsteen opende het 'Celebrate America'-concert met het lied 'Land of Hope and Dreams'.Beeld AP
  23. Eerste lid van team-Biden bevestigd in Senaat

    De Amerikaanse Senaat heeft woensdag met een zeer ruime meerderheid de benoeming bevestigd van Avril Haines als Director of National Intelligence (DNI). In die functie zal Haines de verschillende Amerikaanse inlichtingendiensten moeten coördineren. Haines is zo het eerste lid van het team-Biden van wie de aanstelling is bevestigd door de Senaat.

    De 51-jarige Haines wordt de eerste vrouwelijke DNI. Eerder al werkte Haines samen met de nieuwe president. Zo was ze van 2013 tot 2015, onder Barack Obama, onderdirecteur van de CIA.

    De Senaat moet de belangrijke aanstellingen van een nieuwe regering bevestigen. In de nieuw samengestelde Senaat beschikken de Democraten over een krappe meerderheid. De benoeming van Haines kreeg de steun van 84 senatoren, onder wie verschillende Republikeinen. Tien senatoren stemden tegen.

    Donderdagmiddag (plaatselijke tijd) kunnen er nieuwe stemmingen rond benoemingen aangekondigd worden.

    Avril Haines.Beeld AFP
  24. Woordvoerder Biden: waarheid en transparantie terugbrengen

    Onder de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden moeten "waarheid en transparantie" terugkeren naar de persruimte, heeft zijn persvoorlichter Jen Psaki gezegd tijdens de eerste persbriefing in het Witte Huis sinds het aantreden van Biden . Psaki zegt dat Biden haar die opdracht heeft meegegeven als woordvoerder.

    Bidens voorganger Donald Trump en diens woordvoerders stonden erom bekend dat ze het niet al te nauw namen met de feiten en hadden doorgaans een gespannen relatie met een groot deel van de Amerikaanse pers.

    Woordvoerster Jen Psaki houdt haar eerste persconferentie.Beeld REUTERS

    Bij het openen van de persbriefing noemde Psaki de inauguratiedag "historisch" en zei ze het een eer te vinden om achter de lessenaar in de persruimte van het Witte Huis te staan. "We zullen soms verschillen van inzicht hebben", zei ze tegen de verzamelde pers, "maar dat hoort bij een democratie". Psaki zei het als haar taak te zien om het vertrouwen van het Amerikaanse volk in de boodschappen vanuit het Witte Huis te herstellen.

    Biden hield eerder op de avond een virtuele eedaflegging met een duizendtal nieuwe personeelsleden van het Witte Huis. Hij riep hen onder meer op om steeds met respect te handelen. "Iedereen, echt iedereen heeft het recht om met respect behandeld te worden. Dat hebben we de afgelopen 4 jaar echt gemist", zei hij, verwijzend naar Trump.

    Ook gaf hij aan dat iedereen fouten maakt, hij ook. Maar dat hij samen met zijn medewerkers die fouten zal rechtzetten. En herinnerde zijn personeelsleden eraan dat ze werken in dienst van het Amerikaanse volk. Wie zich respectloos gedraagt richting collega's zal "op staande voet ontslagen worden", zo verzekerde Biden. 

  25. Canadese premier mag als eerste belletje verwachten van Biden

    Tijdens de eerste briefing van het Witte Huis onder president Joe Biden, liet perschef Jen Psaki weten dat de kersverse president vrijdag zal bellen met de Canadese premier Justin Trudeau. Het zal het eerste contact met een buitenlandse leider zijn sinds de inauguratie van Biden op woensdag.

    Biden zal met Trudeau de sterke band tussen de VS en Canada bespreken, net als het decreet dat de Amerikaanse president ondertekende om de bouw van de pijplijn Keystone XL tussen de VS en Canada stop te zetten. Trudeau drukte woensdag al zijn teleurstelling uit over de beslissing. "We zijn tevreden dat de president wil strijden tegen de klimaatverandering, maar we zijn teleurgesteld over zijn beslissing over Keystone XL", zei hij. "We erkennen wel dat Biden zijn campagnebeloften wil waarmaken."

    De pijplijn, een project van de Canadese groep TC Energy ter waarde van 8 miljard dollar (6,6 miljard euro) is omstreden omdat ze nefaste gevolgen heeft voor het klimaat. Ze zou echter een boost geven aan economie van de provincie Alberta, die te lijden heeft onder lage olieprijzen.

    De woordvoerster liet nog weten dat er géén telefoontje met de Russische president Vladimir Poetin gepland staat, met een knipoog naar de goede band tussen Trump en zijn Russische collega. "De president wil zich concentreren op zijn partners en bondgenoten en die relaties weer opbouwen", zei ze. Op die manier kunnen de VS opnieuw hun plaats innemen op het wereldtoneel en samenwerken met andere landen om de huidige bedreigingen en problemen aan te pakken.

  26. Streamingplatform schorst account van Trump

    Livestreamingplatform Twitch heeft het profiel van de voormalige president Donald Trump voor onbepaalde duur geschorst. Dat schrijft nieuwswebsite The Hill woensdag.

    "We hebben het Twitch-kanaal van Donald Trump voor onbepaalde geschorst door het blijvende risico van het aanzetten tot geweld", aldus het livestreamingplatform dat vooral bekend is bij gamers, in een mededeling. "De uitingen van de president kunnen blijven gezien worden als oproepen tot actie. We nemen deze beslissing om het risico op schade te verwijderen in onze gemeenschap en in het grote publiek."

    Volgens de huidige regels van Twitch worden kanalen enkel geschorst in de meest ernstige gevallen en kan de gebruiker daartegen niet in beroep gaan.

    Twitch nam een eerste keer actie tegen het kanaal van Trump op 7 januari, een dag nadat aanhangers van de president het Capitool bestormden. Ook Facebook en Instragam schorsten Trumps profiel voor onbepaalde duur, Twitter annuleerde zijn account definitief. En ook YouTube en Snapchat namen maatregelen.

    Trump heeft ongeveer 150.000 volgers op Twitch. Het platform won de laatste jaren aan populariteit bij politici. Vorig jaar lokte de Democrate Alexandria Ocasio-Cortez honderdduizenden kijkers toen ze de populaire game "Among Us" speelde en van de gelegenheid gebruik maakte om jonge mensen aan te zetten om te gaan stemmen.

  27. VS onderschrijven klimaatakkoord van Parijs weer

    De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden heeft amper enkele uren na zijn inauguratie een hele reeks decreten ondertekend. Een van die decreten gaat, zoals op voorhand aangekondigd, over de Amerikaanse terugkeer in het klimaatakkoord van Parijs. In juni 2017 stapte Bidens voorganger Donald Trump uit het akkoord, omdat hij niet gelooft dat het klimaat opwarmt door menselijk toedoen. Vanaf 4 november 2020 maakten de VS niet langer deel uit van de wereldwijde coalitie tegen de opwarming van de aarde.

    Biden is juist een groot voorstander van het tegengaan van opwarming van de aarde. In zijn campagne beloofde hij te zullen mikken op nul CO2-uitstoot in 2050 in de VS. Vrijwel meteen na zijn intrede in het Witte Huis tekende hij een decreet waarmee de VS zich weer conformeren aan de doelen van het klimaatakkoord.

    De oud-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry werd door Biden aangesteld als zijn klimaatgezant. "We gaan de klimaatverandering bekampen zoals we het tot hiertoe nooit gedaan hebben", zei Biden vanuit het Oval Office.

    VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft de Amerikaanse terugkeer al verwelkomd. Tegelijk waarschuwde Guterres de nieuwe Amerikaanse president dat de tijd op raakt om de temperatuurstijgingen in te perken. "We kijken uit naar het Amerikaanse leiderschap om die internationale inspanningen te versnellen", zei Guterres. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  28. Brief van Trump aan Biden was "zeer genereus"

    Oud-president Donald Trump trok deze ochtend in alle vroegte de deur van het Witte Huis achter zich, en woonde de inauguratie van zijn opvolger niet bij. Hij liet wel een brief achter voor president Joe Biden. Die laatste zei volgens Witte Huis-reporters dat het een "zeer genereuze" brief was. "Maar aangezien het een privébrief is, zal ik er niet verder over praten tot ik met hem heb gesproken", klonk het.

    Het is gebruikelijk dat de vertrekkende president een memo achterlaat voor de volgende. De vraag was of Trump ook met deze traditie zou breken. Hij weigerde namelijk bij de beëdiging van Biden te zijn en ook om hem in het Witte Huis te begroeten.

  29. Vicepresident Kamala Harris heeft drie nieuwe Democratische senatoren ingezworen

    Vicepresident Kamala Harris heeft twee nieuwe Democratische senatoren ingezworen uit de staat Georgia: Jon Ossoff en Raphael Warnock. Ossoff en Warnock versloegen hun Republikeinse tegenstanders met een kleine voorsprong bij de verkiezingen op 5 januari in Georgia. Die staat stemt gewoonlijk Republikeins.

    Harris heeft ook de man die door de gouverneur van Californië is gekozen om haar senaatszetel in te nemen ingezworen. Die plaats was vrijgekomen nu ze de eed heeft afgelegd als vicepresident. Alex Padilla is de eerste Latijns-Amerikaanse senator uit de staat.

    De Democraten hebben nu voor het eerst sinds 2014 heel het Congres en het Witte Huis in handen. Ze verloren in de tweede helft van de tweede ambtstermijn van Barack Obama hun vorige meerderheid in de Senaat. Zowel de democraten als de republikeinen hebben nu elk 50 zetels in de senaat, maar Harris geeft als vicepresident de doorslag.

    De Democraat Chuck Schumer wordt de meerderheidsleider in de Senaat, Mitch McConnell de Republikeinse minderheidsleider. Schumer zei woensdag na de eedaflegging van de nieuwe senatoren dat het land nu "een bladzijde omdraait naar een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van onze democratie, en ik heb veel hoop".

    McConnell en Schumer hebben al afgesproken dat de Senaat de komende jaren georganiseerd zal worden op basis van een eerlijke verdeling, meldde CNN eerder. De Democraten krijgen het voorzitterschap over de commissies, maar beide partijen zullen evenveel leden hebben in die commissies. De Senaat moet zelf nog akkoord gaan met de plannen. In 2001, toen de verhouding ook al 50-50 was, werd er een soortgelijk pact gesloten.

  30. Biden tekent 15 decreten over klimaat, corona en immigratie

    President Joe Biden heeft direct na aankomst in het Witte Huis vijftien decreten getekend op het gebied van onder meer klimaat, coronamaatregelen, immigratie en energie. Daarmee draait de kersverse president een aantal van de meest omstreden beleidsmaatregelen uit het tijdperk van Donald Trump terug. 

    Een van de decreten die Biden ondertekende, voorziet erin dat de VS het klimaatverdrag van Parijs weer onderschrijven. Trump besloot in juni 2017 om uit het akkoord te stappen. Dat kon echter pas in november 2019 en met inachtneming van een overgangstermijn van een jaar. Vanaf 4 november 2020 maakten de VS niet langer deel uit van de wereldwijde coalitie tegen de opwarming van de aarde.

    Met een ander presidentieel bevel, heeft Biden een mondmaskerplicht afgekondigd in alle gebouwen van de federale overheid en op federale grond. Trump weigerde lange tijd een mondkapje te dragen, en bespotte Biden tijdens de verkiezingscampagne geregeld omdat de Democraat grote bijeenkomsten meed en een mondmasker droeg. Het mondkapje is in de VS zodoende onderwerp van verhit maatschappelijk debat geworden.

    Ook tekende Biden twee decreten over immigratie. Een van die bevelen maakt een einde aan de noodtoestand aan de grens, die Trump uitriep om budget vrij te maken voor een muur langs de grens met Mexico. Een ander decreet dat Biden tekende maakt een einde aan Trumps zogenoemde moslimban, een inreisverbod dat gold voor mensen uit overwegend islamitische landen.

    Meer over de ondertekende decreten lees je hier.

  31. Meteen aan de slag in het Witte Huis

    De pas beëdigde nieuwe Amerikaanse president Joe Biden is woensdag omstreeks 21.50 uur Belgische tijd met zijn echtgenote Jill het Witte Huis binnengegaan, zo was rechtstreeks op nieuwszender CNN te zien.

    In weerwil van de uitgebreide veiligheidsmaatregelen in Washington rond de inauguratie heeft het nieuwe, 78-jarige, staatshoofd toch besloten een stuk naar het Witte Huis te stappen en zelfs te lopen. Hij legde het laatste stukje van de presidentiële parade hand in hand af met zijn vrouw.

    Langs de route naar zijn ambtswoning stonden nauwelijks mensen wegens de extreme veiligheidsmaatregelen na de bestorming van het Capitool twee weken geleden en vanwege corona.

    Volgens CNN zal Biden omstreeks 23.15 uur Belgische tijd de eerste decreten van zijn presidentschap ondertekenen, zeventien in totaal. Hij wil meteen aan het werk met het terugdringen van de coronapandemie en met een omvangrijk steunpakket voor Amerikaanse bedrijven en huishoudens. Ook zal hij een aantal beleidsmaatregelen van zijn Republikeinse voorganger Donald Trump meteen terugdraaien of stopzetten, waaronder de bouw van de muur met Mexico en de beslissing om uit het klimaatverdrag van Parijs te stappen.

    President Biden wandelt met dochter Ashley (midden) en first lady Jill naar het Witte Huis.Beeld AFP
    Joe en Jill Biden aan een van de ingangen van het Witte Huis.Beeld REUTERS
  32. Kamala Harris heeft veel te bewijzen: aan vrouwen en aan de zwarte gemeenschap

    Kleine Kamala’s liepen al door de Amerikaanse straten: meisjes met zwart mantelpak, een parelketting en hakjes. Vrouwen van kleur en de hele zwarte gemeenschap kijken naar Kamala Harris, de nieuwe vicepresident. Zij belichaamt hun hoop, en zal die moeten waarmaken. Van president Joe Biden krijgt ze de ruimte, en de macht, dus nu is het aan haar. Het is payback time.  Lees hier de analyse.

    Kamala Harris legt de eed af als vicepresident.Beeld AFP
  33. Biden neemt zo dadelijk zijn intrek in het Witte Huis

    De inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden in Washington is verlopen zonder veiligheidsincidenten. De vrees voor mogelijke onrust door manifestaties in steun van Trump in Washington en andere staten is voorlopig niet uitgekomen. Op beelden van de parlementsgebouwen in de deelstaten waren kleine groepen zichtbaar, in sommige gevallen ook enkelingen, die hun steun voor Trump uitspraken.

    President Joe Biden is intussen onderweg naar het Witte Huis, waar hij naar alle verwachting onmiddellijk aan de slag zal gaan. 

  34. Biden legt krans

    Joe Biden heeft een krans gelegd bij het graf van de onbekende soldaat op de militaire begraafplaats Arlington bij Washington. De nieuwe president deed dat in het bijzijn van zijn echtgenote en zijn voorgangers Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton: alle nog levende oud-presidenten, met uitzondering van Jimmy Carter die afwezig is wegens gezondheidsproblemen, en Donald Trump.

    Biden en zijn echtgenote gaan na de plechtigheid op de begraafplaats met een militaire escorte naar het Witte Huis. Daar gaat hij waarschijnlijk direct aan de slag. Zijn team heeft al duidelijk gemaakt dat de nieuwe president meteen besluiten van zijn voorganger wil gaan terugdraaien.

    Joe Biden salueert voor het graf van de onbekende soldaat.Beeld AP
  35. Met Jill Biden als First Lady zal er eindelijk nog eens gelachen worden in het Witte Huis

    Exit Melania, enter Jill. Vanaf vandaag heeft het Witte Huis een nieuwe gastvrouw. Niet één die zich zoals haar voorgangster voortdurend zal wegstoppen, maar wel één die zelfs vastbesloten is als lerares Engels te blijven doorwerken. Maak kennis met de nieuwe First Lady, meteen de allereerste met een betaalde job: Doctor Jill Biden (69). Lees het portret.

    Jill Biden.Beeld Getty Images
  36. QAnon-aanhangers teleurgesteld na inauguratie Biden

    Veel volgelingen van de QAnon-beweging lijken bedrogen uit zijn gekomen. Die dag had de “Great Awakening” moeten worden waarop Democratische leiders zouden worden gearresteerd wegens het runnen van een pedofielennetwerk, maar er gebeurde niets. Joe Biden werd gewoon als president beëdigd en Donald Trump kreeg geen tweede termijn, aldus The New York Times. Lees meer.

  37. Biden onderweg naar erebegraafplaats Arlington

    President Joe Biden heeft het Capitool verlaten en rijdt nu naar de erebegraafplaats Arlington, waar hij een krans zal leggen. Daarbij worden ook de voormalige presidenten Clinton, Bush en Obama verwacht.

    Biden en zijn vrouw Jill vertrokken in een wagen met het nummerbord ‘46’. Hij is de 46ste president van de Verenigde Staten.

    Na de kranslegging volgt een korte parade, maar het grootste deel van de festiviteiten vandaag zal virtueel zijn.

    Twitter bericht wordt geladen...

  38. Lof van Republikeinen voor toespraak Biden

    Ook politici uit de Republikeinse Partij van Donald Trump hebben positief gereageerd op de toespraak van Joe Biden. Senator en voormalig presidentskandidaat Mitt Romney, die bekendstaat als criticus van zijn partijgenoot Trump, sprak volgens CNN over een "erg krachtige" speech.

    Biden pleitte in zijn toespraak voor eenheid. Dat leverde hem een compliment op van de als gematigd bekendstaande senator Susan Collins. Ze omschreef de toespraak als een "oproep voor ons om samen te komen en elkaar niet langer te zien als tegenstanders, maar als mede-Amerikanen". Ze zei bereid te zijn samen te werken met Biden om "gezamenlijke doelen" te bereiken.

    De nieuwe president kan dergelijke steun goed gebruiken. Op dit moment heeft geen van de partijen een meerderheid in de Senaat. Dat betekent feitelijk dat de Democraten daar de dominante partij zijn, omdat vicepresident Kamala Harris de beslissende stem heeft als de stemmen staken. Biden heeft echter weinig speelruimte.

    Ook de Republikeinse senatoren Lisa Murkowski en Pat Toomey prezen de speech. Toomey zei positief te zijn over "de oproep van president Biden tot nationale eenheid, en zijn belofte aan degenen die hem niet steunden dat hij toch een president zal zijn voor alle Amerikanen".

  39. De dag van de inauguratie tot nu toe:

    Een korte samenvatting van de belangrijkste gebeurtenissen woensdag:

    • Joe Biden is geïnaugureerd tot de 46ste president van de Verenigde Staten. In zijn toespraak zei hij dat democratie heeft gewonnen, riep hij op tot eenheid, en zweert hij de president van alle Amerikanen te zijn - ook van degenen die hem niet steunen. Biden somde alle uitdagingen op waar hij voor staat: een dodelijk virus, een aanval op de democratie en de waarheid, de pijn van het institutionele racisme, en de klimaatcrisis. "Wij moeten ze allemaal tegelijk het hoofd bieden."

    • Kamala Harris is als eerste vrouw en als eerste zwarte en Amerikaans-Aziatische vrouw ingezworen tot vicepresident van de Verenigde Staten.

    • Donald Trump was niet bij de beëdiging aanwezig, maar is vertrokken naar Mar-a-Lago, zijn woning in Florida. Voordat hij in het vliegtuig stapte hield hij een korte toespraak. "Het waren vier ongelofelijke jaren", zei hij. "Heb een goed leven, ik zie jullie binnenkort weer."

  40. Vicepresident Harris en man zwaaien voorganger Pence en vrouw uit

    Vicepresident Kamala Harris en haar echtgenoot hebben Mike Pence en zijn vrouw naar buiten begeleid, die na de ceremonie vertrok naar zijn thuisstaat Indiana. De twee echtparen bleven even op de trappen van het Capitool staan praten, en moesten ook lachen.

    Omdat de voormalige president Trump brak met de traditie om aanwezig te zijn bij de inauguratie van zijn opvolger (een gebaar dat de vreedzame machtsoverdracht symboliseert) vertegenwoordigde Pence vandaag de uitgaande regering.

    Kamala Harris en haar echtgenoot (links) nemen afscheid van Mike Pence en zijn vrouw (rechts) op de trappen van het Capitool.Beeld AFP
  41. Bekijk hier de volledige speech van Biden

    Het is een feit: Joe Biden is de 46ste president van de Verenigde Staten. In zijn eerste toespraak als Amerikaans president spreekt hij woorden van verbinding, terwijl hij de grote uitdagingen erkent waar het land voor staat. Bekijk hier de speech.

  42. Joe Biden stuurt eerste tweet als president

    In zijn eerste tweet als president van de VS, laat Joe Biden weten dat hij meteen aan de bak gaat. "Er is geen tijd te verliezen wanneer het aankomt op het aanpakken van de crises die voor ons staan. Dat is waarom ik vandaag naar het Oval Office ga om meteen te werken aan gedurfde actie en onmiddellijke hulp aan Amerikaanse gezinnen."

    Twitter bericht wordt geladen...

  43. Europese leiders feliciteren nieuwe Amerikaanse president

    De eerste Europese leiders hebben de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden gefeliciteerd. Premier Alexander De Croo verstuurde snel na de eedaflegging zijn gelukwensen aan Biden en zijn vicepresident Kamala Harris.

    "België kijkt ernaar uit om met de nieuwe Amerikaanse administratie samen te werken en de transatlantische alliantie te versterken. We delen heel wat belangen, die we best dienen als we onze krachten bundelen", aldus De Croo.

    Twitter bericht wordt geladen...

    De Britse premier Boris Johnson was er woensdag ook snel bij op Twitter. "Felicitaties aan Joe Biden met zijn beëdiging als president van de Verenigde Staten en aan Kamala Harris met haar historische inauguratie".

    De Duitse president Walter Steinmeier reageerde opgelucht. Hij noemde het een goede dag voor de democratie. Zijn gevoel wordt door veel Duitsers gedeeld, zei hij.

    De Ierse premier Micheál Martin zei op Twitter dat een "ware vriend van Ierland" de 46e president van de Verenigde Staten is geworden. Hij zei te hopen dat de relatie tussen Ierland en de VS nog hechter zal worden. Martin zei dat het ook een "historische dag" is omdat de VS voor het eerst een vrouwelijke vicepresident hebben gekregen.

    Lees meer.

  44. Twitteraccount president VS overgedragen aan Biden

    Het account POTUS op Twitter, afkorting voor 'President of the United States', heet nu ook officieel 'President Biden'. Tot de eedaflegging van Joe Biden stond er nog 'President-elect Biden'. Het account @POTUS is het officiële twitteraccount van de Amerikaanse president. Donald Trump gaf de voorkeur aan zijn eigen, persoonlijke account tot hij van het platform werd verbannen.

    De nieuwe Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft kort na haar beëdiging al haar eerste tweet verstuurd op het aan haar toegewezen account @VP. "Ready to serve" (klaar om te dienen) zijn haar eerste woorden op de berichtendienst.

    Twitter bericht wordt geladen...

  45. Ceremonie is ten einde

    De inauguratieceremonie is afgelopen. President Joe Biden en First Lady Jill Biden verlaten onder applaus het grote podium voor het Capitool. Hierna volgt een parade, al zal die door corona voornamelijk virtueel plaatsvinden.  Biden en Harris zullen onder escorte naar het Witte Huis worden geleid. 

  46. Biden: 'Ik zal president zijn van àlle Amerikanen'

    Biden brengt zoals verwacht een bijzonder verzoenende en verbindende boodschap in zijn inauguratiespeech. Hij roept onder meer op om elkaar te respecteren.

    "Dit is de dag van Amerika. Vandaag vieren we niet de overwinning van een kandidaat, maar die van een doel: democratie", speecht de kersverse Amerikaanse president. "Op deze heilige grond, waar slechts een aantal dagen geleden de fundamenten van het Capitool door elkaar werden geschud door geweld, komen we samen als één natie, onder God, onverdeelbaar, voor een vreedzame overdracht van de macht, zoals we dat al meer dan twee eeuwen doen." 

    Biden noemt het zijn belangrijkste doel om Amerika en de Amerikanen terug samen te brengen: "En ik vraag iedere Amerikaan om mee te werken". "Mijn hele ziel zit hier in, om Amerika terug samen te brengen en het land weer één te maken."

    Biden belooft om de president voor àlle Amerikanen te zijn, en even hard te strijden voor zijn voor- als zijn tegenstanders. "Laten we weer naar elkaar luisteren, elkaar weer horen en zien. Niet elk meningsverschil is aanleiding voor oorlog."

    "We moeten deze onbeschaafde oorlog tussen rood en blauw, tussen stad en platteland, tussen conservatief en liberaal beëindigen. We kunnen dit, als we onze ziel openen in plaats van ons hart te verharden, als we tolerantie en nederigheid tonen, en als we bereid zijn om ons te verplaatsen in andermans schoenen, zoals mijn moeder dat zei", aldus Biden. 

    Hij beloofde de strijd aan te gaan tegen het extremisme en racisme en eenheid te smeden in het tot op het bot verdeelde land. "We zullen het extremisme tegemoet treden en verslaan." Zonder te refereren aan zijn voorganger Trump beloofde hij de strijd aan te binden met valse feiten.

    Biden zei ook dat de Verenigde Staten veel te doen hebben in "deze winter van gevaar". Hij zei dat "veel is te repareren, veel te herstellen."

    Bekijk hier de volledige speech.

    Joe Biden roept op tot eenheid in zijn inauguratiespeech.Beeld AFP
  47. Joe Biden legt eed af als president

    Joe Biden is ingezworen als de 46e president van de Verenigde Staten. Daarmee is een einde gekomen aan vier jaar leiderschap van Donald Trump.

    Biden werd beëdigd door John Roberts, de voorzitter van het Hooggerechtshof, en zijn vrouw, Jill Biden, hield de bijbel vast toen hij de eed aflegde. Deze bijbel is al in het bezit van de familie Biden sinds 1893, en werd ook gebruikt toen hij werd ingezworen als vicepresident.

    Beeld Getty Images
  48. Kamala Harris legt eed af als vicepresident

    Kamala Harris legt de eed af als vicepresident van de Verenigde Staten. De 56-jarige Harris is de eerste vrouwelijke vicepresident ooit, en de eerste van Afro-Amerikaanse en Indiase afkomst.

    Harris legde de eed af voor Sonia Sotomayor, rechter van het Hooggerechtshof, met de hand op een bijbel die toebehoorde aan een van haar voorgangers, Thurgood Marshall.

    Beeld REUTERS
    Beeld AFP
  49. Lady Gaga zingt volkslied

    De Amerikaanse zangeres Lady Gaga, met een enorme gouden vredesduif op de borst gespeld, zingt het Amerikaanse volkslied.

    Bekijk hier de video.

    Lady Gaga zingt het volkslied.Beeld AFP
    Beeld Getty Images
  50. Harris in de verf gezet: 'Kleine meisjes weten nu dat alles mogelijk is'

    De Amerikaanse senator Amy Klobuchar neemt het woord. Ze zet onder meer Kamala Harris in de verf als eerste vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten. "Kleine jongens en meisjes zullen nu weten dat alles mogelijk is. Dit is Amerika", klinkt het.

    Ze verwees ook nog even naar de bezetting van het Capitool twee weken geleden. "Toen een kwade bende deze tempel van onze democratie besmeurde, zijn we wakker geworden als Amerikanen."

    Senator Amy Klobuchar, met achter haar - in het paars - Kamala Harris.Beeld REUTERS

• 20 januari 2021.