Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Clinton, Obama en Bush roepen op verdeeldheid te beëindigen in gezamenlijke videoboodschap

De videoboodschap van de oud-presidenten Clinton, Bush en Obama.Beeld via REUTERS

De Amerikaanse oud-presidenten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton hebben in een video de bevolking opgeroepen een einde te maken aan de verdeeldheid in het land. Met hun boodschap schaart het drietal zich achter de roep van president Joe Biden om de politieke tegenstellingen, na vier jaar Trump, te verminderen.

“Iedereen moet een toontje lager zingen en de hand reiken naar hun vrienden en buren om dit mogelijk te maken”, aldus Clinton, een Democraat. Bush, een Republikein, wenste Biden veel succes toe. “Uw succes is het succes van ons land”, aldus Bush.

Het filmpje werd opgenomen op de militaire begraafplaats Arlington. De drie oud-presidenten vergezelden Biden gisteren toen hij het Graf van de Onbekende Soldaat bezocht. Een andere oud-president die nog in leven is, de 95-jarige Democraat Jimmy Carter, kon er niet bij zijn vanwege zijn broze gezondheid. Hij stuurde Biden wel een boodschap om hem te steunen.

Het drietal benadrukte het belang van een vreedzame machtsoverdracht, een duidelijke verwijzing naar de bestorming van het Capitool en de pogingen van Trump om Bidens presidentschap te voorkomen. Ook veroordeelden ze, tussen de regels door, het besluit van Trump om Bidens beëdiging niet bij te wonen. Trump vertrok naar zijn resort in Florida.

“Inauguraties markeren een traditie, van een vreedzame machtsoverdracht, die meer dan twee eeuwen oud is”, zo hield Obama de Amerikanen voor. Bush: “Het feit dat wij hier met ons drieën staan ​​te praten over een vreedzame machtsoverdracht getuigt van de institutionele integriteit van ons land.”

Het is traditie dat oud-presidenten na hun presidentschap gezamenlijk optrekken om de bevolking een hart onder de riem te steken, onder andere bij rampen. Verwacht wordt dat Trump, die in de afgelopen jaren heeft uitgehaald naar alle drie oud-presidenten, zich niet snel bij hen zal voegen.