Kinderen worden massaal getest op coronavirus in Sint-Truiden: "De situatie wijzigt uur na uur"

Vandaag worden ook de 300 leerlingen en leerkrachten van de kleuter- en basisscholen Momentum en Villa De Raam in Sint-Truiden getest. Gisteren gebeurde dat al met de kinderen en personeelsleden van basisschool Het Schuttershof. Een zesde van hen bleek besmet, bij 2 van hen gaat het om de Briste variant van het coronavirus. Maar mogelijk loopt dat aantal nog op, want dat onderzoek neemt meer tijd in beslag.

"Het is belangrijk dat we testen," zegt burgemeester Veerle Heeren van Sint-Truiden (CD&V), "want meten is weten. Dit testcentrum zal dus langer dan 2 dagen openblijven. Uit de eerste testresultaten blijkt dat 2 mensen besmet zijn met de Britse variant van het coronavirus."  

Vanmorgen is ook een vierde school dichtgegaan in Sint-Truiden: basisschool De Letterfant in Gelinden. Daar moeten 10 leerkrachten in quarantaine, nadat één leerkracht positief testte. Of de hele school ook getest moet worden, staat nog niet vast. "Dat zullen we vanmiddag bespreken met de eerstelijnszone", gaat Heeren verder. "De situatie wijzigt uur na uur. Maar we gaan ermee aan de slag." 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"
(en lees verder onder de video): 

Videospeler inladen...

Snel ingrijpen is de boodschap

Steven Van Gucht, viroloog Scienscano

Viroloog Steven Van Gucht vindt dat er snel op de bal gespeeld moet worden. "Je kan zo'n virus ook tijdig stoppen, maar dan moet je goed ingrijpen." Hoe komt het dat er nu opnieuw een uitbraak is in Sint-Truiden? "Dat moeten we goed analyseren. Soms heb je een kind in de lagere school en een zus en een broer in de middelare school. En dan wordt dat netwerk plots heel groot. Dan is het goed om iedereen even uit voorzorg thuis te houden, en moet je breed gaat testen om te voorkomen dat het niet verder kan uitbreiden."

Het was toch schrikken toen ik gisteravond hoorde dat de school dichtging

Ouders vinden het een goede zaak dat de kinderen nu massaal getest worden. "Als mijn dochter mogelijk besmet is, loop ik hetzelfde risico", vertelt een moeder die advocate is. "Ik heb voor de zekerheid mijn zitting op de rechtbank vanochtend laten uitstellen, omdat ik bang ben andere mensen te besmetten."

Sint-Trudo Ziekenhuis

In het ziekenhuis van Sint-Truiden werden de afgelopen dagen meer covidpatiënten opgenomen, maar van een sterke stijging is er geen sprake. Het personeel is wel ongerust over het stijgend aantal besmettingen in de stad. 

Meest gelezen