Direct naar artikelinhoud
Gerecht

Man die weigert snelheidsboete te betalen tegen rechter: ‘Trajectcontrole is discriminerend’

Man die weigert snelheidsboete te betalen tegen rechter: ‘Trajectcontrole is discriminerend’
Beeld Kristof Pieters

Een man uit het Antwerpse Nijlen weigert zijn boete te betalen die hij kreeg voor een snelheidsovertreding op de Lierse Steenweg in Grobbendonk. Die snelheidsovertreding werd geregistreerd door trajectcontrole, maar dat controlesysteem vindt de man discriminerend. ‘Wie halfweg het traject woont kan 120 per uur rijden.’

De boete die de 66-jarige Jan S. uit Nijlen krijgt, dateert al van 2018 maar nog altijd heeft hij de boete niet betaald. Hij kreeg de boete omdat via trajectcontrole op de Lierse Steenweg – tussen de grens met Nijlen en de bebouwde kom in Bouwel (Grobbendonk) – werd vastgesteld dat hij gemiddeld 84 kilometer per uur reed op dat traject in plaats van de 70 kilometer per uur die er maximum is toegestaan.

Speeltuin

Omdat hij weigerde de boete te betalen, verscheen de man eerder al voor de politierechtbank. Die veroordeelde hem, maar ook toen weigerde de Nijlenaar te betalen. Hij tekende beroep aan en probeerde donderdagochtend de correctionele rechter in Turnhout te overtuigen om de boete kwijt te schelden. Reden? Trajectcontrole is discriminerend volgens de man. 

“De trajectcontrole is discriminerend. Het systeem is alleen effectief op een stuk weg waar iedereen dient te passeren. Iemand die vijftig meter voorbij de eerste camera woont en vertrekt aan 120 kilometer per uur, krijgt geen boete”, verwoordt zijn advocaat Luk Janssens. “Hetzelfde geldt voor iemand die 120 per uur rijdt, maar even halt houdt aan de binnenspeeltuin langs de Lierse Steenweg. Ook die komt ervan af zonder boete.”

Motorrijders

De Nijlenaar vindt trajectcontrole nog om een tweede reden discriminerend. “De camera’s registreren alleen de nummerplaten aan de voorkant van de auto. Daardoor kunnen alleen autobestuurders beboet worden, maar geen motorrijders.”

Het openbaar ministerie is het niet eens met die redenering en vraagt aan de rechtbank om de Nijlenaar toch te veroordelen tot de boete. Op 18 februari velt de rechtbank een vonnis.