Hongarije keurt als eerste EU-land Russisch vaccin goed

Hongarije heeft als eerste land in de Europese Unie het gebruik van het Russische Spoetnik V-vaccin goedgekeurd. Daarmee omzeilt Boedapest het Europees Medicijnagentschap.

Premier Viktor Orbán bevestigt dat zowel het Russische coronavaccin Spoetnik V als het Oxford-AstraZeneca-vaccin groen licht hebben gekregen van het Hongaarse medicijnagentschap. Daarmee omzeilt Boedapest het Europees Medicijnagentschap (EMA), dat de vaccins nog niet heeft goedgekeurd.

Het EMA kreeg onlangs nieuwe gegevens binnen van AstraZeneca waardoor het goedkeuringsproces in een stroomversnelling komt. Het Oxfordvaccin zou naar verwachting pas in maart beschikbaar zijn in Europa. Het controversiële Russische vaccin daarentegen is nog niet in behandeling genomen door het EMA. 

Toch reist de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó naar Moskou voor verdere besprekingen over de aankoop van het Spoetnik V-vaccin, zo meldt de BBC. Verwacht wordt dat hij er een overeenkomst over de verzending en de distributie van het vaccin zal bespreken.

Dat vaccin is volgens de Russische gezondheidsautoriteiten voor 95 procent werkzaam en is onder meer in Hongarije getest. Verschillende landen, waaronder Argentinië, Hongarije en Servië vertrouwen er al op. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitri Kuleba daarentegen liet begin vorige week optekenen dat hij niet wil dat zijn land het vaccin laat goedkeuren. 

Ook Chinese vaccins

De Hongaarse regering wil ook los van de EU het Chinese Sinopharm-vaccin aankopen. ‘Ik vraag de autoriteiten om voorzichtig maar zo snel mogelijk te handelen’, zei Orbán op de radio. ‘Want er zijn meer dan een miljoen Chinese vaccins die we morgenochtend – ik overdrijf een beetje – over een paar dagen aan mensen beschikbaar kunnen stellen.’

Het Chinese farmabedrijf Sinopharm zegt dat zijn vaccin tegen het coronavirus voor 79 procent effectief is – minder dan die van Pfizer/BioNTech (95%) en Moderna (94,1%). Begin dit jaar heeft Egypte al het licht op groen gezet voor het gebruik van het coronavaccin van de Chinese ontwikkelaar.

Meer