Direct naar artikelinhoud
Verkeer

Ook wie rijdt onder invloed krijgt voortaan een sleutelhanger, met de naam van een verongelukt kind

De 'niet-bob-sleutelhanger' met de naam van Laetitia, die doodgereden werd door een dronken bestuurder.Beeld BELGA_HANDOUT

De bob-sleutelhanger voor bestuurders die bij een alcoholcontrole negatief blazen, is algemeen bekend. Vanaf komend weekend geeft de politie ook een sleutelhanger aan wie te veel gedronken heeft, maar dan wel eentje met de naam van een in het verkeer overleden kind.

Axelle, Corwin, Laetitia, Nathan, Olivier, Philippe, Romina en Timmy. Acht kinderen die om het leven kwamen bij een verkeersongeval met een bestuurder die reed onder invloed. Een van hun namen staat op de sleutelhanger die bestuurders met een glas te veel op krijgen tijdens het ‘weekend zonder alcohol’, dat vrijdag start. Hij of zij krijgt meteen ook het verhaal achter de naam te horen.

Het initiatief komt van de organisatie Ouders van Verongelukte Kinderen, met steun van het verkeersinstituut Vias. “We hopen dat de confronterende ‘niet-bob-sleutelhangers’ langer blijven hangen dan de boete of het rijverbod”, klinkt het.

De bestuurders kunnen hun sleutelhanger nadien omruilen voor een online sensibiliseringscursus bij Vias. Tijdens die cursus wordt dieper ingegaan op de gevolgen van alcohol op het rijgedrag.

Een op de vijf ongevallen

Een op de vijf ongevallen is nog altijd te wijten aan alcohol, klinkt het in een campagnefilmpje. Het aantal letselongevallen waarbij een bestuurder te veel gedronken heeft, is de voorbije tien jaar met ongeveer een vijfde gedaald, maar toch gebeurden er in 2019 nog 4.106 ongevallen waarbij een bestuurder onder invloed was. Gemiddeld had die 1,7 promille alcohol in het bloed, klinkt het.

Ook ‘net’ te veel gedronken hebben, kan zware gevolgen hebben, benadrukt Vias: gemiddeld elke dag is er in België een ongeval met een dode of gewonde waarbij de bestuurder minder dan 0,8 promille alcohol in het bloed heeft.