Direct naar artikelinhoud
VooruitblikFestivals

Glastonbury Festival geannuleerd: vrees voor domino-effect bij festivals in andere landen

Glastonbury editie 2019.Beeld EPA

Voor het tweede jaar op rij zal het belangrijke Britse Glastonbury Festival niet plaatsvinden omwille van de corona-pandemie. Er wordt gevreesd voor een domino-effect aan annuleringen. Of Belgische festivals kunnen doorgaan, is nog koffiedik kijken.

“Ondanks onze inspanningen om hemel en aarde te bewegen, is het duidelijk geworden dat we het festival dit jaar niet kunnen laten plaatsvinden.” Dat schrijven Michael en Emily Eavis, de organisatoren van het Britse Glastonbury Festival, in een statement. “Het spijt ons erg dat we jullie allemaal moeten teleurstellen.” De reden is voor de hand liggend: het coronavirus is nog niet voldoende onder controle.

Ook in 2020 werd het festival geschrapt omwille van de pandemie. Wie al een ticket had, kon dat gebruiken voor de editie van 2021. Ook nu zullen tickethouders hun ticket kunnen recupereren voor het festival in 2022.

Dat Glastonbury Festival ook deze zomer niet zou kunnen doorgaan, hing al een tijdje in de lucht. In december vertelde Emily Eavis, de dochter van oprichter Michael, al aan de BBC dat er “nog een lange weg te gaan” was vooraleer ze met zekerheid kon zeggen dat het jaarlijkse festival zou kunnen doorgaan. Later ontkende Eavis wel dat het festival al gecanceld was, toen Spice Girl Mel B op BBC Radio stelde te weten “dat Glastonbury wordt geannuleerd”.

Michael Eavis toonde zich optimistisch dat het festival kon doorgaan “als de meerderheid van de bevolking tegen juni gevaccineerd kon worden”.

Domino-effect

Glastonbury geldt wereldwijd als een toonaangevend festival. Er wordt gevreesd dat de annulering ervan een domino-effect in gang zet. “Je moet er rekening mee houden met het wereldwijde en culturele belang van Glastonbury”, stelde Paul Reed van de Association of Independent Festivals, in de Britse krant The Guardian. Reed hoopt wel dat kleinere festivals dan Glastonbury, dat zo’n 210.000 bezoekers trekt, alsnog zouden kunnen doorgaan.

Of ook in België de festivals geannuleerd worden, is voorlopig koffiedik kijken. “Dat Glastonbury nu al geannuleerd wordt, is toch een beetje een verrassing”, zegt Serge Platel van de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen. “Maar dat wil niet zeggen dat ook hier alles wordt geannuleerd. Er wordt hard aan gewerkt om festivals deze zomer mogelijk te maken. Pas in maart zullen we daar meer duidelijkheid over hebben.” 

Ook Pukkelpop, dat in augustus moet plaatsvinden, vindt het “voorbarig” om te besluiten dat het Glastonbury-effect zich hier laat voelen. Couleur Café, dat deze week nieuwe namen aan de affiche toevoegde, toonde zich optimistisch dat het Brusselse festival eind juni zou kunnen plaatsvinden.

Of dat lukt, hangt ook in ons land af van het vaccinatietempo. “Het is nu nog te pril om daar veel over te zeggen”, zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vorige week. “We hebben met de sector afgesproken dat we midden maart kijken wat mogelijk is.”