Mithra-topman François Fornieri aangehouden in verduisteringszaak

 ©  BELGAIMAGE

François Fornieri (58), de ceo van het Waalse biotechbedrijf Mithra, is gisteravond door de Luikse onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Dat melden de kranten van Sudpresse. Hij wordt beschuldigd van verduistering gepleegd door een persoon in een openbaar ambt en van misbruik van vennootschapsgoederen.

mdm
Bron: BELGA

François Fornieri werd woensdagochtend met twee medebeheerders van de Luikse intercommunale Nethys meegenomen voor verhoor. Zij werden afzonderlijk op de rooster gelegd over hun rol bij het toekennen van in totaal 15 miljoen euro ontslagvergoeding aan drie directeurs van Nethys, terwijl de Waalse regering de lonennet wou terugschroeven. Men vermoedt dat Fornieri in ruil twee filialen van Nethys voor een appel en een ei in de schoot geworpen kreeg.

De drie moesten woensdagnacht op het politiekantoor doorbrengen. Gisteren werd alvast Fornieri onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Of dat ook geldt voor zijn twee medeverdachten is niet duidelijk.

De raad van bestuur van Mithra heeft donderdagavond financieel directeur Christophe Maréchal als interim-ceo benoemd. Dat gebeurt ‘in lijn met de interne governance-code’. Maréchal beschikt over alle ervaring om het leiderschap tijdelijk op zich te nemen, luidt het. De raad van bestuur van het beursgenoteerde bedrijf zegt ook akte genomen te hebben van de aanhouding van zijn topman.